Kolumni

Yksi ajatus sarjajärjestelmien uudistamisesta

Palloliiton alaisten sarjojen sarjajärjestelmät puhuttavat aina. Niin ne ovat mietityttäneet myös minua. Pohdiskelujeni tueksi tein Twitterissä pienen otannan kyselyn Veikkausliigan, Ykkösen ja Kakkosen sarjajärjestelmistä.

Veikkausliigassa paluu vanhaan?

Kyselyn vastaajasta lähes puolet halusi palata Veikkausliigan osalta edelliseen sarjajärjestelmään, jossa pelattiin kaksinkertainen sarja 14:llä joukkueella. Tätä puoltaa mm. liian kireä ottelutahti. Seitsemän kuukauden aikana tahkotaan 33 kierrosta. Vanhassa sarjajärjestelmässä kierroksia pelattiin 26 kierrosta. Tämä toisi helpotusta joukkueiden otteluruuhkiin sekä nostaisi yksittäisen pelien tasoa, koska pelaajat olisivat levänneempiä. Joukkueet kerkeäisivät lisäksi harjoittelemaan, eikä pelkästään palautumaan ja valmistautumaan otteluihin.

Negatiivisena asiana voidaan toki pitää kotiotteluiden määrän tippumista, joka vaikuttaa seurojen talouteen. 14 joukkueen sarjajärjestelmä tarkoittaisi myös sitä että Veikkausliigaan nousisi kaksi joukkuetta lisää. Itse en pidä sitä huonona asiana.

Viime kauden sijoitusten perusteella Veikkausliigassa nähtäisiin tällä kaudella Helsingin ja Turun paikalliskamppailut sekä liigaotteluja Espoossa ja Jyväskylässä. Väitän että Suomessa riittää tasokkaita pelaajia 14:n liigajoukkueeseen. Sarjajärjestelmän muutos auttaisi myös eurocup-paikan lunastaneiden joukkueiden valmistautumiseen. Kaksinkertainen sarja olisi myös urheilullisesti tasapuolinen nykyisen kolminkertaisen sarjan sijasta.

Suomen Cup kaipaa ihmeitä

Myös Suomen Cup voitaisiin muuttaa vanhaan formaattiin, jolloin voitaisiin nähdä todellisia cupin ihmeitä. Itse olen vankasti sitä mieltä, että nykyinen Suomen Cupin formaatti ei sellaisenaan toimi. Haluaisin nähdä paluun vanhaan formaattiin, jotta jalkapallon ilosanomaa päästäisiin jälleen levittämään ympäri Suomen.

Miten muuten voitaisiin nähdä, että esimerkiksi jokin Kolmosen seura voisi haastaa kilpaottelussa Veikkausliiga-joukkueen? En väitä, että nykyinen Suomen Cupin lohkovaihe olisi formaattina täysin huono, mutta se vaatii hieman muutoksia.

Mikäli Veikkausliigassa ja Suomen Cupissa palattaisiin vanhoihin järjestelmiin, vaatisi se mielestäni Liigacupin takaisin tuloa. Nykyinen Palloliiton puheenjohtaja voisi saada kontakteillaan Liigacupille merkittävän yhteistyökumppanin, jolloin joukkueiden motivaationa kilpailulle olisi puhtaasti raha.

Uusi Liigacup voitaisiin pelata vuoden alussa halleissa, kuten Suomen Cupin nykyinen lohkovaihe, mutta siihen osallistuisi vain Veikkausliigan ja Ykkösen joukkueet. Tällöin sarjassa ei välttämättä nähtäisi niin suurta tasoeroa, kuten nyt nähdään Veikkausliigan ja Kakkosen joukkueiden välillä.

Alasarjojen uudistukset vastaajien toiveissa

Twitter-kyselyn vastaajista Ykkösen osalta puolet oli sitä mieltä, että kolminkertainen 10 joukkueen sarja on paras vaihtoehto. Olen samaa mieltä. Pieni joukkuemäärä takaa sen, että merkityksettömiä pelejä ei juurikaan ole.

Kakkosen osalta vastaajasta suurin osa oli sitä mieltä, että sarja tulisi pelata kahdessa 14 joukkueen lohkossa. Tämäkin vahvisti omaa näkemystäni asian suhteen. Kakkosessa on tällä hetkellä liikaa lohkoja ja joukkueita. Tällä hetkellä sarjaa pelataan kolmessa 12 joukkueen lohkossa, joissa on yhteensä 36 joukkueita. Todella suuri määrä.

Joukkueiden tasoero lohkojen kärjen ja häntäpään on liian suuri. Lisäksi nykyisissä 12 joukkueen lohkoissa joukkue pelataan vain 22 ottelua kauden aikana. Uudessa kahden lohkon järjestelmässä joukkueita olisi yhteensä 28, joten otteluita joukkueille kertyisi neljä enemmän. Lohkojen voittajat nousisivat suoraan Ykköseen, joka olisi urheilullisesti erittäin tärkeää.

Kakkosen lohkot voitaisiin jakaa esim. pituusssuunnassa itä- ja länsilohkoihin, jolloin kaikille joukkueilla saataisiin tasapuolinen määrä matkustuskilometrejä. Mikäli Veikkausliigan joukkuemäärää nostettaisiin kahdella, koko kolmen korkeimman sarjan joukkuemäärä tippuisi vain kuudella joukkueella.

 

Teksti: Mikko Rahja @micorabbe