Artikkeli Haastattelu

Ykkösen otteluohjelma julkaistiin tällä viikolla – AC Oulu sai poikkeuksellisen hyvän kilpailuedun

Ac Oulu pelasi Veikkausliigassa viimeksi vuonna 2010. Tuolloin joukkueessa pelasi myös Mika Nurmela.

 

TEKSTI Kimmo Muttilainen
KUVAT Juha Tamminen

Miesten Ykkönen pelataan kuluvalla kaudella vielä toistaiseksi viimeisen kerran 10 joukkueen kolminkertaisena sarjana. Tällä kaudella sarjasta putoaa vain yksi joukkue, sillä kaudeksi 2020 Ykkönen laajenee 12 joukkueen sarjaksi.

AC Oulu on hyvissä ajoin ilmoittanut tavoitteekseen nousun Veikkausliigaan. Historiansa aikana vuosina 2007 ja 2010 pääsarjassa pelannut seura haluaa nyt päästä liigaan jäädäkseen. Se on näkynyt kovina pelaajasatsauksina tämän talven aikana sekä viime kauden Ykkösen maalikuninkuuden voittaneen, 17 maalia iskeneen Alberto Morinin allekirjoitettua jatkosopimuksen.

Hiljattain julkaistussa otteluohjelmassa AC Oulu saa kuitenkin poikkeuksellisen hyvän kilpailuedun. AC Oulun lisäksi liiganoususta havittelevat ainakin FC Haka ja KTP sekä TPS, joka on sanonut haluavansa takaisin liigaan mahdollisimman nopeasti. Laskuista ei pidä jättää myöskään FF Jaroa, joka pelasi poikkeuksellisen hyvän loppukauden, sillä pietarsaarelaiset eivät loppukaudesta hävinneet kahdessa kuukaudessa yhtään yhdeksästä ottelustaan. Vaikka EIF sijoittui viime kaudella peräti kolmanneksi, on joukkue tällä haavaa sen verran pahasti heikentynyt pelaajamenestysten johdosta, että tammisaarelaisjoukkueen on vaikea laskea yltävän aivan kärkikahinoihin.

Oulun laivastonsiniset pääsevät pelaamaan kaikkia näitä neljää kovinta kilpakumppaniaan vastaan kaksi kertaa kotona ja vain kerran vieraissa. Oulu hyötyy tästä jo pelkästään kotiedun turvin, sillä esimerkiksi Valkeakoskelta Ouluun on runsaan 520 kilometrin matka. Länsirannikolla sijaitsevasta Pietarsaarestakin joutuu tekemään runsaan kolmen tunnin ajomatkan päästäkseen Ouluun.

Verrattuna muihin ennakkoon kärkijoukkueisiin lukeutuviin seuroihin on etulyöntiasema selkeä. FC Haka pelaa kotonaan kahdesti ennalta kärkijoukkueisiin lukeutuvista vain KTP:tä vastaan, KTP taas kahdesti TPS:aa ja Jaroa vastaan ja Jaro saa kahdesti kotonaan Hakan vastaan. TPS pelaa kahdesti kotonaan niin Hakaa kuin Jaroa vastaan.

Miten tällainen voi olla mahdollista, Palloliiton kilpailupäällikkö Peter Lundström?

”Kyseessä on sattuma, jota ei huomioida millään tapaa. Näin on ollut siitä lähtien, kun olemme pelanneet kolminkertaisia sarjoja.”

Lundströmin mukaan seurat eivät ole kritisoineet tästä epäkohdasta, mutta muutoin kolminkertainen sarja saa kritiikkiä urheilullisuudestaan ja taloudellisista epäkohdistaan, sillä joukkueiden kotiottelumäärät vaihtelevat. 12 eli parillinen määrä joukkuetta tuo ensi vuodesta alkaen tähänkin parannusta.

Vuoden 2019 ohjelma on saadun palautteen mukaan otettu erittäin hyvin vastaan, vaikka useat seurat ovat samalla huomauttaneet (taas) kolminkertaisen sarjan tuomista urheilullisista ja taloudellisista epäkohdista. – Tähän ymmärrettävään valitukseen, on tietysti ollut helppoa yhtyä”, Lundström sanoo.

Otteluohjelman laatimiseen käytetään erilaisia kriteerejä, kuten esimerkiksi se, että viisi parasta saa yhden kotiottelun enemmän. Lundström vastaa kuitenkin yksin otteluohjelman laatimisesta.
”Mainitsemasi perusasetelman lisäksi kaikki asianosaiset seurat ovat etukäteen ilmoittaneet mahdolliset esteensä (stadioneste, tapahtumaeste tms.) ja mahdolliset toiveensa (esim. kotipeli xx-tapahtuman ajankohtaan ja/tai ei kotipeliä xx-päivien ajankohtaan.)

Edellä mainitun lisäksi, huomioidaan erilaiset jalkapallon maaottelutapahtumat, muiden kansallisesti/paikallisesti merkittävien urheilutapahtumien ajankohdat, soveltuvin osin UEFA:n seurajoukkueiden europelien haasteet, koordinointi liigan ohjelman suhteen, Veikkauksen pelikohdevalinnat (esim. vakioveikkaus), Suomen Cup ja Naisten Liigan ohjelma, mahdolliset turvallisuuteen liittyvät näkökulmat, sekä tietysti sekä kauden alussa että sen lopussa lukuisat olosuhdehaasteet, kilpailun markkinoinnilliset näkökulmat (esim. paikallispelien asettelu) ja kauden aikana eri puolilla Suomea tehtävät stadioneiden korjaus/entisöinti/uudisrakennus-aikataulut. Kauden päätöskierroksen suhteen tulee lisäksi mahdollisuuksien mukaan huomioida päällekkäisyydet Veikkausliigan päätöskierroksen kanssa (esimerkiksi sama stadion FC Inter/TPS Veritas stadionilla)”, Lundström täsmentää.

Tämän vuoden Ykkösen pääpelipäivänä on lauantai, sillä peräti 48 % kauden otteluista pelataan nimenomaan lauantaina. Valtaosa seuroista on valinnut nimenomaan lauantain, mutta poikkeuksen tekevät KTP, joka pelaa 13 kotiottelustaan peräti 11 maanantaina ja TPS., joka 14 kotikamppailustaan pelaa kuusi perjantaina.

Toukokuun puolivälistä kolme kuukautta eteenpäin, pääpelipäivä on lauantai, johtuen Veikkauksen toiveesta tarjota kotimainen vakioveikkaus tuolloin. Kesäkuun alusta tähän on heti neljä poikkeusta (koulujen päätöspäivä lauantai 2.6., Suomen maaottelu lauantai 9.6., suomen Cupin finaali lauantai 16.6.) jolloin vakioveikkaus on sunnuntaina, ja juhannuksen vakiokierros on tiistaina”, Lundström perustelee.

”Seuroilla on oikeus esittää toiveensa halutusta peruspelipäivästä, pe-ma, ja mahdollisuuksien mukaan näitä toiveita myös toteutetaan. Mainitsemallasi Kotkan joukkueella on sirppi ja vasara-ajasta lähtien ollut toiveena maanantai, ja tätä toteutetaan kun mahdollista. Kotkan suhteen tulee esimerkiksi myös huomioida mahdollisimman usein eri pelipäivä kuin MYPA:lla, koska molempien seurojen peleissä työskentelee osittain samoja ihmisiä ja lisäksi tämä tietysti palvelee katsojia, jotka haluavat nähdä molempien joukkueiden pelit. Tampereen Tammelassa, on huomioitava kolmen pääsarjaseuran pelit niin, että mahdollisuuksien mukaan otteluiden välillä olisi mahdollisimman usein välipäivä ilman peliä”, hän jatkaa.

Mikäli jos seura haluaa siirtää ottelunsa, suhtaudutaan Ykkösen otteluissa myötämielisimmin kuin liigassa, jossa lähtökohtaisesti kotijoukkueen tulee pelata ottelu alkuperäisenä päivänä, mutta vaihtaa pelipaikkaa ennakkoon ilmoittamalle varakentälle.

”Seurat ovat lisenssimenettelyssä ilmoittaneet varakentät, jotka on myös hakemuksen yhteydessä hyväksytty sellaisiksi. Mitään yleisvastausta ei ole antaa mahdollisten siirtojen suhteen, koska jokainen siirto käsitellään tapauskohtaisesti. Veikkausliigassa on voimassa erittäin tiukat kriteerit siirtojen suhteen, koska siellä joudutaan huomioimaan kansainvälinen pelikalenteri, ja neljän joukkueen toivottu menestyminen europeleissä. Ykkösessä tällaista tiukkaa kriteeristöä ei ole, joten tässä suhteessa mahdollisuus joustoon on hieman isompi”, Lundström kertoo.