Analyysi

Voitolta näyttänyt ottelu suli viimeminuuteilla

Suomi säilytti ottelussa hyvän pelirohkeuden lähes koko pelin ajan, mutta viimeisten minuuttien aikana Norjalle lahjoitetut tasoitus- ja voittomaali jätti ottelusta karvaan maun. Kokonaisuutta tarkastellessa ei minihuuhkajien esitystä tarvinnut hävetä.

 

Lähtökohdat:

Suomi aloitti kisat niukalla 0–1-tappiolla Italiaa vastaan, kun taas Norja oli hävinnyt Portugalille 1–3. Molemmat joukkueet tarvitsivat ottelusta voiton pitääkseen toiveet jatkopaikasta yllä.

 

Ottelun kulku:

Suomi tuli ennakkoluulottomalla otteella peliin ja saikin järkytettyä norjalaispuolustusta pariin kertaa heti ottelun alussa, mutta maalipaikoille pääsy tuotti vaikeuksia. Norja siirtyi 11. minuutilla johtoon Suomen pienestä virheestä, kun Abukar Mohamed ei saanut Ville Tikkasen syöttöä haltuunsa oikealla laidalla. Norja sai rakennettua tilanteen ja ensimmäisen laukauksen paluupallosta Jens Petter Hauge sijoitti pallon tarkasti oikeaan alakulmaan.

 

Suomi ei kuitenkaan lannistunut takaiskumaalista, vaan jatkoi aktiivisesta pelaamistaan. Keskialueella joukkue pääsi hyviin riistoihin ja Suomi pystyi pelaamaan varsin monipuolisesti hyödyntäen molempia laitoja ja välillä murtautumista kokeiltiin keskustan kautta. Tasoitusmaali syntyi 29. minuutilla rangaistuspotkusta, kun Eetu Vertaista rikottiin kulmapotkutilanteessa. Vertainen laukoi hankkimansa rangaistuspotkun varmasti oikeaan alakulmaan.

 

Sangen tasaisen ensimmäisen puoliajan jälkeen Suomi siirtyi toisen puoliajalla 53. minuutilla 2–1-johtoon, kun Teemu Jäntti riisti pallon vasemmalla laidalla, pelasi lyhyen Jaakko Oksaselle, joka jatkoi Abukar Mohamedille. Tämä harhautti ja vapautti lopulta Saku Ylätuvan läpiajoon. Edellisessä ottelussa tuhlaajapoikana kunnostautunut Ylätupa kiersi hallitusti maalivahdin ja sijoitti pallon tyhjään verkkoon.

 

Maalin jälkeen Suomella oli kaksi laadukasta maalipaikkaa lisätä johtoasemaansa. Ottelun 61. minuutilla Eetu Vertainen haastoi vasemmalta laidalta boksiin ja laukaus meni maalivahdin haarojen välistä lopulta kulmapotkuksi – ei ollut kaukana, etteikö pallo olisi voinut mennä maaliinkin. Seuranneesta kulmapotkusta Valtteri Vesiaho pääsi puskemaan noin 5 metristä, mutta pusku painui hieman yli maalin.

 

Aivan kuten ensimmäisen puoliajan loppuhetkillä, alkoi Suomi hiipua myös toisen puoliajan loppuhetkillä. Voi tietysti olla, että peliä haluttiin tietoisesti passivoida, jotta johtoasema säilyisi loppuun saakka. Joka tapauksessa Norja otti pelivälineen paremmin haltuunsa, mutta ensimmäisen todellisen maalipaikkansa toisella puoliajalla Norja sai 90. minuutilla. Keskustasta pallo pelattiin laitaan, josta pallo keskitettiin luukulle, josta Erik Botheim puski pallon vasempaan alakulmaan. Norjan tasoitusmaalista jäi sikäli ikävä maku, sillä paikattavana ollutta Ville Tikkasta ei päästetty kentälle ennen kuin vasta, kun Norja oli jo rakentamassa hyökkäystään.

 

Tasoitusmaalista ei ennättänyt kulua kuin kaksi minuuttia ja 17 sekuntia, kun Norja iski voittomaalinsa. Blokatun laukauksen irtopalloon ennätti ensimmäisenä Christian Borchgrevink, joka tykitti pallon viidestä metristä oikeaan alakulmaan.

 

Mitä sitten:

Suomi A-lohkossa ainoana nollakerholaisena. Jatkopaikan suhteen toiveet romuttuivat. Suomella on kuitenkin pieni oljenkorsi yltää lohkokolmoseksi ja sitä kautta päästä pelaamaan B-lohkon kolmosta vastaan ensi vuoden MM-kisapaikasta. Suomi kohtaa sunnuntaina 22.7. lohkon päätöspelissään Portugalin, joka hävisi Italialle 2–3.

 

Pelaaja-arvostelut:

1 Rasmus Leislahti             (mv)               7

Epäkiitollinen ottelu maalivahdille, sillä torjuttavia tilanteita ei liiaksi tullut. Norjan maaleille ei veräjänvartijalla ollut mahdollisuuksia torjua.

 

16 Teemu Jäntti                 (vp)                7

Tasonnosto edelliseen otteluun nähden, mikä näkyi ennen kaikkea kaksinkamppailupelaamisen parantumisessa.

 

4 Valtteri Vesiaho              (kp)                8

Iso tekijä puolustussuuntaan pelattaessa, mutta myös pelin avaamisessa. Puolustuksen johtaja.

 

2 Ville Tikkanen                  (kp)                7

Vältteli selkeästi vastuuta pelin avaamisessa ja syötöt lähtivät pääosin topparipari Vesiaholle.

 

20 Miko Virtanen               (op)               7

Väläytteli ja kamppaili mukiinmenevästi, mutta ehkä peliotteissa näkyy se, ettei laitapakin tontti taida sittenkään kuulua hänen vahvuuksiinsa.

 

19 Joel Mattsson                (ol)                6

Väläytteli pari kertaa ensimmäisellä jaksolla nopeuttaan, muttei missään nimessä päässyt liiaksi esiin.

 

15 Jaakko Oksanen             (kk)                8 ½

Ei aivan yhtä tasokas ottelu kuin Italiaa vastaan, mutta silti Suomen ehdotonta parhaimmistoa. Rauhallisuus yhdistettynä kaksinkamppailujen voittoihin. Nopeusominaisuuksia pitäisi saada vielä parannettua.

 

6 Abukar Mohamed           (kk)                8+

Oli ensimmäisen puoliajan näkyvimpiä pelaajia, mutta hyytyi loppua kohden. Otettiin lopulta vaihtoon 82. minuutilla, mutta teki valtavasti töitä. Pohjusti myös Suomen toisen maalin.

 

7 Timo Stavitski                  (vl)                 8

Stavitski kuuluu selkeästi niihin pelaajiin, jotka nostivat tasoaan Italia-ottelusta. Nyt nopeutta pystyttiin hyödyntämään. Pystyi haastamaan laidalla ja karistamaan vastustajia kannoiltaan, mutta keskitysten tarkkuudessa vielä parannettavaa.

 

9 Eetu Vertainen                (h)                 8-

Edellisessä ottelussa ehdottomasti Suomen paras pelaaja. Teki maalin pilkusta, jonka itse hankki, mutta muuten ei päässyt pallollisena niin väkevään iskuun. Jaksoi kuitenkin tehdä pallotonta duunia.

 

8 Saku Ylätupa                   (h)                 8+

Paransi edellisestä ja iski maalipaikastaan maalin. Vetäytyi keskikentän avuksi Norjan pallonhallintojen aikana. Hyvää ja esimerkillistä tekemistä.

 

Vaihtopelaajat:

18 Alexander Bradley         (kk)                ei arvosanaa

Kentälle 82. minuutilla, ei päässyt siinä ajassa peliin mukaan.

 

14 Kristian Heinolainen      (op)               ei arvosanaa

Kentälle 87. minuutilla, puolustuksen tueksi, mutta ei ennättänyt esittää mitään.

 

11 Tobias Fagerström        (h)                 ei arvosanaa

Kentälle 90+5. minuutilla, hyökkäysvoimaa, muttei ennättänyt esittää mitään.

 

Kimmo Muttilainen

@KMuttilainen

 

EOM seuraa netissä Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueen peliesityksiä alkaneissa EM-kisoissa.