Artikkeli

Veikkausliigan toimitusjohtaja näkee suuria mahdollisuuksia sarjauudistuksessa

TEKSTI Aino Kinnunen

Kevät on uusien alkujen ja muutosten aikaa. Sitä se on myös Veikkausliigassa, jossa on ryhdytty tositoimiin yleisökadon ja ilman panosta pelattavien otteluiden ehkäisemiseksi. Veikkausliiga käynnistyy tulevana keskiviikkona 3.4 uudistuneella otteluohjelmalla. Kaksinkertaisen runkosarjan jälkeen joukkueet jaetaan mestaruus- ja haastajasarjaan. Mestaruussarjassa runkosarjan kuusi parasta joukkuetta kohtaavat toisensa kerran. Sarjan voittaja voittaa paitsi koko Veikkausliigan, niin myös paikan Mestareiden liigan karsintaan. Hopealle sijoittunut saa taas automaattisesti paikan Eurooppa-liigan karsintaan.

Yksinkertaisena pelattavassa haastajasarjassa pelaavat Veikkausliigan joukkueet sijoilta 7. – 12. Haastajasarjassa kamppaillaan paitsi Veikkausliigassa säilymisestä, niin myös haastajasarjan voitosta ja mahdollisuudesta päästä kisaamaan paikasta kansainvälisille kentille. Veikkausliigan Lopputurnaus, jossa ovat mukana joukkueet sijoilta 4. – 7, pelataan yksinkertaisina pudotuspeleinä. Voittaja selvittää tiensä kaksiosaiseen finaaliin, jossa vastaan asettuu Veikkausliigan pronssijoukkue. Panoksena on paikka Eurooppa-liigan karsinnassa.

Sarjauudistus on massiivinen ja monimutkainen muutos pelikaavioon. Kotimainen jalkapallokatsoja jää uudistusta tankatessaan pohtimaan vaikuttimia ja motiiveja sen taustalla. Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa näkee jättiläismäisen sarjauudistuksen lisäävän katsojien mielenkiintoa Veikkausliigaa kohtaan aivan sarjan loppumetreille asti. Uudistuksen taustalla on Marjamaan mukaan useita syitä.

”Halutaan säilyttää sarjan jännitys ja kilpailullisuus koko kauden ajan. Yksittäisten pelien panos nousee jakautuneen sarjan vuoksi ja Veikkausliigan hopean merkitys korostuu, koska saadaan suora Eurooppa-liigan karsintapaikka.”

Harvatahtisemman ottelutahdin toivotaan taas lisäävän otteluiden pelillistä laatua. Kun edellisellä kaudella pelattiin lähes 200 ottelua, on pelien määrä nyt 167.

”Pelaajille taataan paremmat mahdollisuudet palautumiseen ja tasaisempaan ottelurytmiin. Tämä vaikuttavaa positiivisesti koko suomalaisen sarjajalkapalloilun sekä yksittäisten pelaajien ja valmennuksen kehitykseen.”

Veikkausliigasta keskustelu kääntyy usein pohdintaan paikan päälle tulevan yleisön houkuttelusta. Marjamaa näkee sarjauudistuksella olevan vaikutuksia myös tähän, kun otteluissa on enemmän panoksia jo aikaisemmassa vaiheessa kautta. Marjamaa uskoo yksittäisten pelien merkityksen kasvun herättävän yleisön mielenkiintoa, kun koko kauden ajan taistellaan sekä mestaruudesta, eurokenttäpaikoista että säilymisestä Veikkausliigassa.

”Urheilun paras puoli on se arvaamattomuus. Sitä ei voi käsikirjoittaa. Urheilu on pakko katsoa kyseisellä hetkellä.” muistuttaa Marjamaa.

Huuhkajien pirteät otteet Kansojen liigassa ja EM-karsintojen kohtalainen aloitus ovat luoneet positiivisia odotuksia maajoukkueen ympärille. Marjamaa toivookin tämän generoivan suurempaa mielenkiintoa suomalaista jalkapalloa kohtaan myös yleisesti. 

Tulevasta kaudesta ja siihen liittyvistä odotuksista kysyttäessä Marjamaa nostaa esiin käynnissä olevan Suomen Cupin ja sen tulosten tarjoaman yllätyksellisyyden.

”Suurimpien ennakkosuosikkien putoaminen laulukuoroon jo aikaisessa vaiheessa tarjoaa mielenkiintoisen maaperän myös Veikkausliigan alkua ajatellen. Uusi sarjajärjestelmä mahdollistaa seurojen välisten voimasuhteiden muutoksen sekä uudenlaisen jännittävyyden läpi kauden. Toivottavasti tämä näkyy myös kentällä, kun pelaajat antavat kaikkensa eikä pelien jälkeen jää jossiteltavaa.” Marjamaa ennakoi tulevaa.