Analyysi

TURUN DERBY TILASTOJEN VALOSSA

Kohtaako Albion Ademi vanhan seuransa derbyssä?

 

Kauan odotettu ja kaivattu Turun derby on jälleen täällä. Turkulaisen jalkapalloilun lippulaivaottelu palaa lauantaina 21.4. Kupittaalle, kun FC Inter ja Turun Palloseura kohtaavat ensimmäistä kertaa neljään vuoteen Veikkausliigan ottelussa. Seurojen välinen historia pitää sisällään lukuisia ikimuistoisia kohtaamisia ja kuluva kausi on jo Veikkausliiga-historian 17. kausi, jona nämä kaksi seuraa mittelöivät Turun herruudesta. Ensimmäisen kerran TPS ja Inter kohtasivat liigatasolla vuonna 1996 ja kohtaamisia on siitä lähtien ollut sarjajärjestelmästä riippuen joko kaksi tai kolme kaudessa. Vuosina 1998, 2001-02 ja 2015-17 keskinäisiä liigapelejä ei ollut toisen seuroista pelattua Ykkösessä.

Kaksikon väliset ottelut ovat perinteisesti olleet hyvin tasaväkisiä ja tasaista ottelua on syytä odottaa tälläkin kertaa. Yhteensä 39 pelatusta Veikkausliiga-derbystä 14 on päättynyt Interin voittoon, TPS vuorostaan on voittanut 13 kertaa ja 12 kertaa joukkueet ovat päätyneet pistejakoon. Keskinäisten pelien maaliero on tällä hetkellä Interille 55-47. Kuitenkin vaikka Inter on keskinäisten ottelujen tilastossa hivenen edellä, TPS on toisaalta voittanut keskinäisten otteluiden pistevertailun useampana kautena kuin paikalliskilpailijansa.

Ainoastaan yhdeksän pelaajaa on vuosien varrella pukenut paikallisottelussa ylleen sekä sinimustan että mustavalkoisen peliasun eikä yksikään heistä ole onnistunut maalinteossa molempien joukkueiden paidassa. Vuosituhanteen vaihteessa molempien seurojen edustaminen saattoi vielä olla yleisempää, mutta seurojen välisen asetelman kiristyttyä se on harvinaistunut huomattavasti. Kuvaavaa onkin, että edellisen kymmenen vuoden aikana ainoastaan kaksi pelaajaa, Aristides Pertot ja Felipe Aspegren, ovat pelanneet derbyn molemmilla puolilla. Mikäli Henrik Moisander on lauantaina Interin maalin suulla, tulee hänestä kymmenes pelaaja tähän joukkoon.

Yleisö on käytännössä aina löytänyt tiensä Turun paikallisotteluihin, mistä parhaana esimerkkinä toimii nykymuotoisen Veritas Stadionin yleisöennätyksen synnyttänyt vuoden 2009 toinen derby, jota saapui katsomaan komeat 9089 katsojaa. Interin ja TPS:n välisiä otteluita on aina ollut katsomassa vähintään 2000 ihmistä ja heikoin lukema, 2238 katsojaa, on niinkin kaukaa kuin syyskuulta 1997. Vuoden 2003 jälkeen otteluiden yleisömäärä on ainoastaan kertaalleen jäänyt alle 4000 katsojan ja kautta 2003 voikin pitää rajaviivana, jonka jälkeen Turun derbyt ovat vakiinnuttaneet asemansa turkulaisella jalkapallokentällä. Turun derbyjen tähänastisen historian kulta-aikana voinee pitää vuosia 2008-2012 jolloin molemmat seurat kamppailivat sijoituksista sarjataulukon kärkipäässä eikä 8000 katsojan rajan rikkoutuminen ollut mitenkään poikkeuksellista.

Derbyjen sisäisen maalipörssin kärkipaikkaa pitää nimissään Interissä vuosina 2012-14 pelannut georgialainen Irakli Sirbiladze kahdeksalla osumallaan. Pörssin toista sijaa jakavat pelaajauransa viime kauteen päättänyt, nykyinen TPS-valmentaja, Mikko Hyyrynen sekä edelleen joukkueessa vaikuttava Mika Ääritalo, jotka ovat osuneet viisi kertaa paikallisvastustajan verkkoon. Interin puolelta nykyjoukkueen tehokkain on ollut neljän maalin Mika Ojala.

Eniten esiintymisiä Turun derbyssä itselleen on merkkauttanut Inter-ikoni Henri Lehtonen, joka esiintyi kentällä peräti 24 kertaa viime kauteen päättyneen Inter-uransa aikana. Tällä kaudella Lehtonen saattaa kuitenkin saada tilaston kärkipaikalle seuraa, sillä sekä Interin Ari Nyman että TPS:n Sami Rähmönen ovat kolmen ottelun päässä Lehtosesta. Niinpä pelatessaan jokaisessa tämän kauden derbyistä he nousisivat jakamaan tilaston kärkipaikkaa.

Teksti: Oskar Latonen

Kuvat: Juha Tamminen

 

 

Tilaa EOM-jalkapallolehti kotiisi. Klikkaa kuvaa ja lue lisää!