Analyysi

Tuplamaaottelut tarjosivat paljon informaatiota

Suomi kohtasi tuplamaaotteluissaan vieraissa Romanian ja kotonaan Valko-Venäjän. Ennakkoluulottomasti otteluissaan pelannut huuhkajalauma kärsi 0–2-tappion ja nappasi 2–0-voiton. Tappio on aina tappio ja voitto on aina voitto, mutta tuloksia tärkeämpää oli se, millaista informaatiota ottelut valmennusjohdolle antoi.

Suomi pelasi molemmissa otteluissaan sangen kokeilupitoisilla joukkueilla. Toki joukossa oli maajoukkueen runkopelaajia, mutta mukaan oli mahtunut sellaisia pelaajia, jotka pelasivat joko ensimmäisiä maaotteluitaan tai eivät vielä olleet lunastaneet paikkaansa A-maajoukkueen vakiokalustossa.

Suomi peluutti kahdessa ottelussa peräti 21 pelaajaa. Vain Lukas Hradecky, Joona Toivio ja Tim Sparv pelasivat molemmissa otteluissa täydet minuutit. Avauskokoonpano muuttui tappiollisesta Romania-pelistä peräti seitsemän pelaajan verran, joten on perusteltua sanoa Suomen pelanneen ottelunsa kahdella eri joukkueella.

Suurin onnistuja oli yhteensä kahdessa ottelussa liki 90 minuuttia täyteen saanut Glen Kamara, joka uurasti keskikentällä väsymättömästi sekä pystyen antamaan linjoja puhkuvia syöttöjä. Lokakuussa 23 vuotta täyttävä Kamara näytti, että hänestä on vielä paljon iloa Huuhkajien entuudestaan kovaan keskikenttään. Skotlannin Dundeessa pelaava Kamara pystyi pysymään pienessä tilassa pallossa kiinni eikä sortunut turhaan hätäilyyn.

Keskikentän laitapelaajana pelannut Robin Lod kerää myös paljon kiitosta. Ennen kaikkea Valko-Venäjää vastaan Lod pystyi harhauttelemaan itsensä vapaaksi ja pääsemään jopa hyville laukaisuetäisyyksille pallon kanssa. Vasenjalkainen Lod uskaltaa ottaa ratkaisuja, mikä on vain hyvästä. Lisäksi hänellä on hyvä valikoima antaa murtavia syöttöjä.

Varmasti suurimman huomion hyökkääjistä kerää Rasmus Karjalainen, joka pelasi Romaniaa vastaan vajaat puoli tuntia ja pääsi ottelun loppuhetkillä hyvään maalipaikkaan. Palloon ei kuitenkaan tullut kunnollista osumaa ja voima laukauksesta jäi uupumaan. Karjalainen nousi Valko-Venäjää vastaan avauskokoonpanoon ja aloittikin ottelun terävästi. Veikkausliigan ensimmäistä kolmannesta dominoinut hyökkääjä on täynnä itseluottamusta ja se näkyi hänen lukuisissa laukaisuyrityksissään. Karjalainen sai palkinnon uurastuksestaan, sillä hänen puolustuslinjan murtaneesta syötöstä Jere Uronen iski uransa ensimmäisen A-maajoukkuemaalinsa. Karjalainen tarjoaa hyvää kilpailua pelipaikalle, jossa sitä ei liiaksi ole.

Puolustajista esiin on nostettava Jere Uronen, joka maalistaan huolimatta oli kentän hahmoja. Väsymätöntä uurastusta molempiin suuntiin ja eipä Urosen jalasta hirveästi harhasyöttöjä lähde. Uronen pelaa hyvin ylöspäin syötöillään ja ikiliikkujamaisella liikkeellään.

Syksyn Kansojen liigaa ajatellen ottelut toivat lisää itseluottamusta. Eritoten hyökkäyspään murtautumispelaaminen oli Valko-Venäjä-ottelun avauspuoliajalla erinomaista. Valkovenäläiset antoivat keskustassa aivan toisella tavalla tilaa kuin romanialaiset muutamaa päivää aiemmin, mutta kaikkiaan uskallus ja päättäväisyys olivat Suomella aivan toisella tasolla. Legendaarinen ja jopa väsynyt ilmaisu, ”Tästä on hyvä jatkaa”, pitää tällä kertaa enemmän kuin paikkaansa.

Kimmo Muttilainen
@KMuttilainen

Kuva: Juha Tamminen