Kolumni

Tuoko futisbuumi Cup-romantiikan takaisin?

Huuhkajien menestys on tuonut tullessaan ennen näkemättömän buumin kotimaiseen jalkapalloon. Veikkausliiga tiedotti juuri saaneensa kaksi uutta kansainvälistä yhteistyökumppania ja raportoi sponsorikiinnostuksen olevan ennen näkemätöntä. Tämä on erinomainen uutinen kotimaiselle jalkapallolle, koska Veikkausliiga on ilmoittanut luonnollisesti pyrkivänsä kasvaneiden sponsoritulojen myötä tulouttamaan potista entistä enemmän rahaa omistajaseuroilleen.

Veikkausliigan kaudelle 2019 uudistunut sarjaohjelma keräsi alkuhämmästelyiden ja epäluulon jälkeen pääosin kiitettävää palautetta. Heräsin miettimään tämän myötä myös Suomen Cupin kohtaloa. Suomen Cup on nykyään käytännössä Veikkausliigan ehdoilla rakennettu kilpailumuoto, eikä palvele esimerkiksi Ykkösen seuroja alkamisajankohtansa puolesta.

Olisiko EM-futisbuumin myötä tuoda takaisin vanha kunnon Suomen Cup ja herättää cup-romantiikka henkiin?

Kuten toisaalla tässä lehdessä kirjoitan on suomalaisilla seuroilla tuhannen taalan paikka käyttää buumi hyödykseen, myös alemmilla sarjatasoilla kuin Veikkausliiga ja Ykkönen. Sama koskee myös Palloliittoa ja Suomen Cupia. Palloliitto voisi hyvinkin käyttää Suomen Cupin profiilin nostamisessa hyödykseen Huuhkajat-pelureiden historiaa kilpailun osalta. Tiesitkö esimerkiksi, että Teemu Pukin ensimmäinen ottelu FC KooTeePeen paidassa oli Suomen Cupin ottelu helsinkiläistä SAPAa vastaan vuonna 2005? Tuhkimotarinat alkavat aina jostain, ja yleisimmin ne esimerkiksi Englannissakin alkavat cup-kilpailuista joissa nuoret pelaajat saavat näyttöpaikkojaan. Näin kävi myös Teemu Pukin kanssa Suomessa.

Jokainen itseään arvostava jalkapallomaa omaa oman kansallisen cup-kilpailunsa jossa myös alempien sarjatasojen joukkueilla on aito mahdollisuus haastaa legendaariset suurseurat. Unelma Daavid vs. Goljat asetelmasta kuuluu jalkapalloon. Tällä hetkellä sellaista ei aidosti ole Suomen Cupissa olemassa. Miksi emme toisi sitä takaisin ja mahdollistaisi samalla lukemattomien nuorten pelaajien unelmoinnin näyttöpaikasta kansallisella tasolla?

Suomen Cup voisi olla se yhdistävä tekijä joka sitoo suomalaisen seurakentän yhteiseen futisbuumiin arjen tasolla. Nyt on tuhannen taalan paikka hyödyntää  tämä mahdollisuus. Kuuleeko Palloliitto?

Tero Karinti

Kirjoittaja on EOM-jalkapallolehden perustaja, alasarjaseura Liedon Pallon puheenjohtaja ja parantumaton futisromantikko.