Analyysi

Tunteiden derby a’la Turku!

Paikallisottelut herättävät tunteita, sillä onhan kyseessä kolmen pisteen lisäksi myös kaupungin tai seutukunnan herruus. Turun derby FC Interin ja TPS:n välillä palasi Veikkausliigan otteluohjelmaan neljän vuoden tauon jälkeen TPS:n noustua takaisin pääsarjaan viime kauden päätteeksi.

Kuva: Juha Tamminen

Inter lähti otteluun, kuten edellisiinkin koitoksiinsa 3–5–2-järjestelmällä, kun taas TPS luotti omaan 4–2–3–1-muodostelmaansa. Inter oli viilannut kokoonpanoaan kahdella muutoksella, kun maalin suulle palasi Henrik Moisander ja keskikentän keskelle Mikko Kuninkaan paikan oli ottanut Lucas Garcia. TPS:n avausykstoistikko oli tismalleen sama kuin 0–2-tappiossa SJK:ta vastaan.

Kuluvan kauden ensimmäinen derby kirjattiin TPS:n voitoksi maalein 2–1, mutta tarkempi analyysi osoittaa, että maalinumerot olisivat voineet olla toisenlaiset. Inter aloitti ottelun terävästi ja jo toisella peliminuutilla palloa kaivettiin ensimmäisen kerran TPS-maalista, mutta tilanne tuomittiin paitsioksi. Interin hyökkäyksessä Tatu Varmasella oli varma maalipaikka, mutta Jonathan Viscosi torjui tilanteen eteensä, mutta reboundista pallon reppuun laittanut Timo Furuholm oli paitsiossa.

TPS ei häkeltynyt Interin hyvästä alusta, vaan nousi peliin mukaan. Ottelun 13. minuutilla TPS:n Aleksi Ristola riisti pallon vasemmassa laidassa Tero Mäntylältä ja pelasi takaviistoon Mika Ääritalolle, joka laukoi haltuunottonsa jälkeen pelivälineen hallitusti maaliin. Maalin jälkeen ottelu jatkui Palloseuran hallussa ja toinen täysosuma syntyi 29. minuutilla ylivoimahyökkäyksestä. 3–2-hyökkäyksessä Ääritalo pelasi oikeaan laitaan Oskari Jakoselle, joka kavensi keskelle ja laukoi pallon maaliin Inter-vahti Moisanderin epäonnistuneen torjunnan seurauksena.

Interillä oli omat pienet etsikkoaikansa ensimmäisellä puoliajalla, mutta erikoistilannevapaapotkuista ei syntynyt mitään mainittavaa. Ennen taukoa lähempänä maalintekoa oli TPS, joka pääsi viimeisellä minuutilla yrittämään lisäosuman tekemistä kulmapotkusta. Onni Valakarin lähettämästä kulmapotkusta Ääritalo pääsi tykittämään, mutta maalin syntymisen esti oikea pystytolppa. Ääritalo pääsi vielä oman laukauksensa paluupalloon, mutta kierteinen laukaus kiertyi oikealta ohi maalin.

Kokonaisuutena ottelun avauspuolikkaasta jäi sellainen kuva, että TPS oli selvästi valmiimpi joukkue pelaamaan derbyssä. TPS:n pelissä oli havaittavissa selkeä rakenne, kun taas Inter näytti enemmän laumalta yksilöitä kuin harmoniselta joukkueelta. Esimerkiksi edellisessä ottelussa kaksi maalia mieheen iskeneet Timo Furuholm ja Benjamin Källman pysyivät täysin TPS:n keskuspuolustajien Rasmus Holman ja Miro Tenhon näpeissä.

Toiselle puoliajalle siirryttäessä Inter muutti muodostelmaansa 4–4–2:een, mikä on sangen erikoista, sillä joukkue on treenannut pitkän talven kolmen topparin muodostelman toimivuutta. On ymmärrettävää, että tappiotilanteessa pitää keksiä uusia lääkkeitä tilanteen korjaamiseksi, mutta pitkään harjoitellun pelimuodostelman muuttaminen kielii enemmän paniikista kuin taktisesta muutoksesta. Kentälle tuli Albion Ademi, joka toikin pelaamiseen lisää energisyyttä ja ennen kaikkea vaarallisuutta vasemman laidan pelaamiseen.

Inter nousi peliin mukaan käytännössä 52. minuutilla rakentuneen vapaapotkutilanteen jälkeen. Garcian keskitys sivuvaparista tavoitti Teemu Penninkankaan muutamasta metristä, mutta tämän pusku suuntautui täysin Viscosin syliin. Tätä tilannetta ennen TPS:lla oli oma tilaisuutensa nelisen minuuttia aikaisemmin, kun Valakarin kulmasta Rasmus Holma pääsi puskemaan kuudesta metristä, mutta kenttäpelaajan blokkauksen seurauksena tilanteesta tuli uusi kulmapotku.

Ennen kuin Inter sai kavennusmaalinsa 64. minuutilla aikaiseksi, oli TPS lähellä lisätä johtoaan kolmeen maaliin. Onni Valakari pääsi tykittämään Juri Kinnusen keskityksestä, mutta oma pelaaja (Riku Sjöroos) oli laukauksen esteenä maalin syntymiselle. Interin maali syntyi TPS:n Niklas Blomqvistin karmaisevasta harhasyötöstä, jonka jälkeen Garcia pelasi oikealla laidalla Mika Ojalalle, joka pääsi kaventamaan keskelle ja laukomaan aivan vapaana pelaajana pallon oikeaan alakulmaan.

Inter sai otetta pelitapahtumista paremmin kiinni kavennusmaalinsa jälkeen ja otti pallonhallinnan selvästi itselleen. Samaan aikaan TPS alistui kohtaloonsa ja joutui vahvasti puolustuskannalle. Se ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, että Inter olisi pystynyt luomaan liukuhihnalta vaarallisia maalipaikkoja. Päinvastoin, sillä TPS:lle tarjottiin 70. ja 89. minuutilla tuhannen taalan paikat iskeä lopulliset ratkaisut ottelulle. Ensimmäisessä tilanteessa Ääritalo petasi paikan Sjöroosille muutamaan metriin, mutta tämän yritys pysähtyi Moisanderin torjuntaan. Jälkimmäisessä hyökkäyksessä Ääritalo pääsi puhtaaseen läpiajoon, mutta ilmeisesti jalat painoivat jo siinä vaiheessa niin paljon, että Ääritalo laukoi jo kauempaa ja vedosta jäi puuttumaan kaikki voima.

Interillä voidaan sanoa olleen kaksi maalipaikkaa tasoitusmaalin tekemseen. 80. minuutilla Furuholmin syötöstä Ivan Sesar kottasi 14 metristä pallon vasemmalta ohi ja 86. minuutilla Garcia tarjoili Ademille maalipaikan, mutta Viscosi hoiti tilanteen.

Kokonaisuudessaan ottelusta jäi kuva, että TPS oli selvästi latautuneempi ja valmiimpi pelaamaan Turun herruudesta. Sitä on vaikea lähteä arvioimaan, että oliko sillä merkitystä, että mustavalkoiset olivat hävinneet kaksi edellistä ottelua, mutta joka tapauksessa asenteellisesti TPS oli selvästi Interiä parempi. Pelaajamateriaalinsa ansiosta Inter oli otteluun lähdettäessä suosikki, olihan alla hieno voitto Kemistä, mutta kentällä tätä materiaalieroa ei näkynyt.

Seuraava Turun derby pelataan ennen juhannusta 20.6. ja kauden kolmas derby ja Suomen vanhimman kaupungin herruuden mahdollisesti ratkaiseva koitos on 17. syyskuuta. Ensimmäisessä derbyssä yleisömääräksi kirjattiin 5525 katsojaa. Nähtäväksi jää löytääkö yleisö paremmin paikalle kahteen seuraavaan, jotka on otteluohjelmassa merkitty TPS:n kotiotteluiksi.

Ja niistä tunteista, jotka luonnollisesti aina liittyvät derbyihin. Ennätin sanoa lauantaisessa ottelussa vieruskaverilleni, että eipä vielä ole nähty varoituksia. Eipä mennyt aikaakaan, kun erotuomari Mattias Gestranius näytti keltaista korttia kolme kertaa kuuden minuutin sisällä. Tunteet kuuluvat osana urheilua ja jalkapalloa!

Kimmo Muttilainen
kimmo@eom.fi