Kolumni

SJK:n kultataistossa tunne vie järkeä

”Välillä koetellaan @SJK_Seinajoki mutta kaikki on kiinni vain siitä että jokainen hoitaa oman “ruutunsa” ja 27.10 juhlitaan @Veikkausliiga mestaruutta”.

Näin kirjoitti Twitterissä EOM-jalkapallolehdenkin tänä keväänä haastattelema SJK:n myynti- ja markkinointijohtaja Joni Vesalainen.

Täysin pieleen menneen kauden 2017 jälkeen Seinäjoen ylpeyttä onkin koeteltu edelleen kuluneen kauden alkutaipaleella. Sijoitus on katastrofaalisesti kymmenes ja ero kärkeen on jo kolmetoista pistettä. Tommi Kautosen nimittäminen päävalmentajaksi aiheutti hämmennystä kauden alla, ja epäilevien kerho on saanut lisää jäseniä epätasaisten esitysten ja yhden päävalmentajan katsomokomennuksen myötä.

Tänään SJK tiedottikin purkaneensa sopimuksen päävalmentaja Kautosen kanssa. Kolmivuotisen sopimuksen tehneen Kautosen pesti kesti kokonaiset kahdeksan Veikkausliigaottelua!

Tommi Kautonen poistuu SJK:n peräsimestä surkeasti alkaneen alkukauden jälkeen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SJK asetti rohkeasti tavoitteekseen kultakantaan paluun tällä kaudella. Sinänsä on ihailtavaa, että seura ei lähtenyt nöyristellen sotaan. On kuitenkin syytä kyseenalaistaa taktiikan realistisuus ja toimivuus viime kauden tapahtumien jälkeen. HJK voitti viime kaudella mestaruuden 20 pisteen erolla toiseksi tulleeseen KuPS:aan. Taloudellisesti seinäjokelaiset voivat kenties kilpailla Klubin kanssa, mutta alkukausi on osoittanut että pelillisesti haastaja on edelleen pahasti jäljessä kärkijoukkueita.

Kuvaavaa on esimerkiksi laukausten määrä ja maaliprosentti. Klubi on laukonut kuluneen kauden aikana Veikkausliiga-joukkueista ylivoimaisesti eniten, 124 kertaa yhdeksässä ottelussa. Ottelun vähemmän pelannut SJK on laukonut 64 kertaa. SJK on kuitenkin laukonut yksittäistä ottelua kohden enemmän kuin sarjaa johtava RoPS. Maaliprosentti on kuitenkin rovaniemeläisillä 16,9 % , mikä on selkeästi sekä SJK:ta (9,38) että Klubia (9,68) parempi.

Maalinteon lisäksi SJK:lla on ollut haasteita myös puolustuspäässä. Maaliero näyttää miinusta kahden osuman verran, eli maaleja on päästetty kovempaa tahtia kuin niitä on vastustajan verkkoon onnistuttu pommittamaan. Samaan aikaan sarjan yllättäjä RoPS on päästänyt vain kolme maalia omiin kymmenessä ottelussa.

 

Ristiriitaiset tavoitteet painolastina

Siinä missä seurajohto asetti rohkeasti (ja huhujen mukaan pelaajistolta kysymättä) kauden tavoitteeksi mestaruuden, on itse pelaajisto ollut huomattavasti vaisumpi tavoitteiden mainostamisessa. Kaikkein mielenkiintoisinta on joukkueen kapteenin Mehmet Hetemajn suhtautuminen asetettuun tavoitteeseen.
Hetemaj on julkisesti todennut seuran asettaman tavoitteen epärealistiseksi. Kokeneen pelurin mielestä seura saa olla tyytyväinen, jos kaulassa roikkuu kauden päätteeksi pronssiset mitalit. Kuinka voi olla, että johto ja joukkueen kapteeni ovat näin vahvasti kauden päätavoitteesta eri linjoilla?

Tämä asetelma asettaa seuran sisäisen kommunikaation mielenkiintoiseen valoon. Kuinka voi olla, että johto ja joukkueen kapteeni ovat näin vahvasti kauden päätavoitteesta eri linjoilla? Valmentaja Kautonen todennäköisesti asettui seurajohdon taakse tavoitteessa. Ainakaan eriäviä mielipiteitä ei ole vahvasti Kautosen suusta kuultu ennen potkutuomiotakaan.

Tällaisen näkemyseron jälkeen ei ole ihme, että joukkueen otteet kentällä ovat olleet ailahtelevaisia ja taktisesti järjestäytymättömiä.

Kumppani- ja lippumyynnin kannalta markkinoinnillinen rohkeus ja korkealle asetetut tavoitteet ovat kenties oikea tapa lähestyä kautta, mutta samaan aikaan voidaan kysyä ovatko linjaukset parantaneet pidemmän aikavälin menestysmahdollisuuksia.

SJK on tehnyt suomalaiselle jalkapallolle valtavan palveluksen. Tekemällä omalla tavallaan asioita on SJK onnistunut haastamaan muita seuroja toimintansa kehittämiseen. Kovin moni ei uskonut aikoinaan Raimo Sarajärven puheisiin Veikkausliigaan noususta, mestaruudesta ja europeleistä. Puheilla on ollut menneinä vuosina myös katetta.

Tällä hetkellä voidaan kuitenkin kysyä, että olisiko seuran hyvä rauhoittua hetkeksi ja katsella myös ympärilleen kehittyäkseen?

Sarjaa johtava RoPS on hyvä esimerkki siitä, että ilman suuria rahallisia panostuksiakin voi mennä eteenpäin ja haastaa muita seuroja sarjan kärkitaistossa. Juha Malisen aikana toteutettu kasvojen pesu seuran identiteetin osalta ja Toni Koskelan mukanaan tuoma uusi pelillinen ilme nostivat rovaniemeläiset uuteen nousuun.

Olisiko myös SJK:n syytä ottaa yksi askel taakse, ottaakseen pysyvästi kaksi askelta eteenpäin? Tämä voisi nyt olla seinäjokelaisten reitti takaisin suomalaisen jalkapallon huipulle. Huipulle pääseminen kun on vaikeaa, mutta vielä vaikeampaa on siellä pysyminen.

 

Edit 22.5. klo 14:18: SJK tiedotti kotisivuillaan palkanneensa uudeksi päätoimittajakseen Alexei Eremenko sr:n. Eremenko on vastuussa jo tulevan viikonlopun ottelusta.

 

Tero Karinti
Twitter: @tkarinti
Kuva: Juha Tamminen