Analyysi

Sarjanousijat erilaisin keinoin taisteluun Veikkausliigassa säilymisestä

KPV:n otteet Suomen Cupissa ovat olleet kohtuullisen rohkaisevia. Joukkue on saavuttanut neljästä ottelustaan viisi pistettä maalisuhteella 4-4, päihittäen taulukossa esimerkiksi SJK:n ja KuPS:n. Joukkueeseen on tehty täsmähankintoja kuten Veikkausliigassa loistanut ja meritoitunut keskikentän taituri Hendrik Helmke, sekä HJK:sta lainalle peliaikaa hakemaan tullut hyökkääjä Enoch Banza. Lisäksi vaihtoehtoja puolustuspään ryhmitykseen tuo Ykköseen pudonneesta Turun Palloseurasta tullut Juri Kinnunen. Valmennuksellisesti kokkolalaiset jatkavat hyväksi havaitulla ja jatkuvuutta tuovalla linjalla, kun seuran Veikkausliigaan nostanut Jarmo Korhonen jatkaa penkin päässä vuoden jatkosopimuksen turvin.

Seuraa rahoittava Matti Laitinen ei todennäköisesti epäile avata kukkaron nyörejä vielä kauden aikanakaan, jos kokkolalaisten sarjapaikka on uhattuna. Joukkueen hyökkäyspää erityisesti kaipaa vielä leveyttä, sillä pelkän puolustuslinjan ja nousun takuuna toimineen erikoistilannepelaamisen varaan säilymistä ei voida laskea.

HIFK on kokenut nousunsa jälkeen lähes totaalisen uudistuksen pelaajarunkonsa osalta. Puolustuspäähän helsinkiläiset ovat hankkineet Veikkausliiga-kokemusta kokeneiden Hannu Patrosen, Hassan Sesayn ja Tero Mäntylän muodossa. Kärkeen seura löysi takuuvarman maalintekijän Njazi Kuqin muodossa. Loput vahvistukset ovat kuitenkin olleet suomalaisille jalkapallokannattajille lähes tuntemattomia. Seuran urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström kertoo puhelinkeskustelussa, että pelaajia on hankittu käyttäen pitkän jalkapallouran tuomia verkostoja. Helsingit Sanomat uutisoi verkkosivuillaan aiemmin, että pelaajia olisi hankittu ilman testaamista. Lönnström ei kuitenkaan koe tätä ongelmaksi, vaan luottaa verkostojensa ammattitaitoon ja omaan kykyynsä arvioida pelaajien ominaisuuksia. Pelaajien todellinen arvo joukkueelle selviää lopullisesti kauden aikana. Joukkueen saldo Suomen Cupin peleissä on kuitenkin ollut murheellinen. Neljästä ottelusta HIFK on saalistanut tasan nolla pistettä maalisuhteella 3-8. 

Valmentajarintamalla HIFK uusiutui myös hankkimalla penkin päähän Norjan Tippeliganissakin valmentaneen Tor Thodesenin vuoden sopimuksella. Seuran takaisin Veikkausliigaan nostanut Teemu Kankkunen astuu taka-alalle apuvalmentajan rooliin. 

HIFK on viestinyt aktiivisesti hakevansa seuran taustalle miljoonasijoituksia, mutta toistaiseksi uusista omistajista ei ole tihkunut julkisuuteen mitään tarkkoja uutisia. Helsingin Sanomat uutisoi verkkosivuillaan seuran tarjonneen suomalaispelaajille jopa vain 500 euron kuukausipalkkoja, joten kovin todennäköiseltä rahoituspohjan laajentuminen pikaisella aikataululla ei näytä. 

ARVIO: KPV pääsee kauteen kohtuullisen rauhallisesta ja vakaasta tilanteesta, ja säilyttää sarjapaikkansa vähintäänkin karsintojen kautta. HIFK:n kausi voi muodostua toisiinsa sopimattomista pelaajahankinnoista johtuen katastrofiksikin, eikä tällä haavaa tiedossa ole rahaa joukkueen vahvistamiseen. Mikäli seura ei saa sekä taloudellisia, että pelillisiä vahvistuksia, vie hissi tätä menoa takaisin Ykköseen.

Edit: juttua täydennetty 27.2.2019 Mika Lönnströmin haastattelun pohjalta.

Teksti: Tero Karinti

Kuva: Juha Tamminen