Artikkeli

Sarjanousija TPS maksaa vielä oppirahojaan

TPS:n kausi hakee vielä tasaisuutta ja tehoja.

 

 

Veikkausliigaan täksi kaudeksi noussut Turun Palloseura on aloittanut kuluvan kauden vähintäänkin mukiinmenevästi. Viidestä ottelustaan joukkue on pystynyt voittamaan yhden, pelannut kerran tasan ja hävinnyt kolmesti. Nykyinen pistetahti ei ole riittävä, mikäli perinteinen mustavalkoinen joukkue haluaa säilyttää sarjapaikkansa myös ensi kaudeksi.

 

TPS aloitti kautensa FC Lahden vieraana, jossa lopputuloksena oli kirvelevä 2–3-tappio. Avauspuolikkaalla TPS:llä oli lukuisia tilaisuuksia tehdä avausmaali, mutta hyvistäkään paikoista huolimatta maali jäi tekemättä. Muun muassa Aleksi Ristolalla oli oman tonttinsa läpiajosta. Lopulta liigassa rutinoidumpi Lahti osasi hyödyntää toisella 45-minuuttisella omat tonttinsa TPS-puolustuksen hieman löysäillessä. Lahti karkasi 3–0-johtoon, mutta TPS onnistui viimeisien minuuttien aikana kaunistelemaan loppunumeroita.

 

TPS:n Valkeakoskella, evakossa pelatussa kotiavauksessa oli niin ikään hyvät mahdollisuudet napata enemmän pisteitä. SJK voitti ottelun 2–0, mutta molemmat maalit syntyivät aivan ottelun loppuhetkillä. Ensimmäisen ottelun mukaisesti turkulaisjoukkueella oli omat hyvät tilaisuutensa avausmaalin tekemiseen jo avauspuolikkaalla.

 

Kolmannessa ottelussa TPS sai pelata Turussa, vaikkakin vierasjoukkueena, kun tunteikkaassa paikallisottelussa tuli vastaan FC Inter. Derby itsessään toi otteluun mukavaa lisäväriä, mutta varmasti TPS oli sisuuntunut kahdesta tappiostaan. TPS oli ottelun avauspuolikkaalla jälleen selvästi hallitsevampi osapuoli ja onnistui tällä kertaa tekemään kaksikin maalia. Toisella puoliajalla FC Inter otti pallollisen hallinnan itselleen, mutta mustavalkoisille tarjoutui muutama maukas maalipaikka terävistä vastahyökkäyksistä. Lopulta TPS nappasi kauden avausvoittonsa ja tunnelmat joukkueen sisällä olivat sen mukaiset.

 

TPS:n ensimmäisen varsinaisen kotiottelun vastustaja oli liigan viidellä voitolla aloittanut Rovaniemen Palloseura. Ottelu päättyi maalittomaan tasatulokseen, mikä lienee vähintäänkin tyydyttävä tulos. Tällä kertaa RoPS sai paremmat maalipaikat avauspuolikkaalla, kun taas Tepsillä oli omat tilaisuutensa toisella puoliajalla. Aivan huippupaikoille pääsy tuotti vaikeuksia, mutta esimerkiksi lisäajan viimeisellä minuutilla Jani Virtasen vapaapotku kilahti ylärimaan. Aivan samanlaiseen draiviin ei TPS päässyt kuin edellisessä ottelussa, mutta vastassa oli alkukauden parhaiten organisoiduin puolustus, josta kertoo 540 minuuttia ilman päästettyä maalia!

 

Kausi jatkui vierasottelulla IFK Mariehamnia vastaan. Maalittoman tasapelin jälkeen TPS oli mukana viiden maalin illassa, jossa ratkaisijaksi nousi kotijoukkueen Robin Sid kahdella osumallaan. TPS:n yksi alkukauden valopilkuista, Mika Ääritalo, iski niin ikään kaksi osumaa, siirtäen jopa turkulaiset johtoon, mutta IFK tuli rinnalle ja lopulta ohi.

 

TPS tarvitsee 12. pelaajansa tukea selvitäkseen kaudesta.

TPS:n otteet viidessä ensimmäisessä ottelussa ovat olleet rohkaisevia. TPS ei ole tyytynyt kohtaloonsa altavastaajana, vaan on pyrkinyt horjuttamaan ennakkoon vahvempia vastustajiaan. TPS on kuitenkin joutunut vielä maksamaan oppirahojaan pääsarjatasolla pelaamisestaan. Varsinkin Lahti- ja SJK-otteluissa näkyi se, ettei joukkue ollut vielä tarpeeksi kypsä käyttämään syntyneitä tekopaikkojaan hyödyksi maalien muodossa. Tarkastus tuloksen taakse antaa mahdollisuuden parempaan, mutta tulosten kääntäminen voitokkaiksi ei ole niin helppoa kuin voisi kuvitella.

TPS:n materiaali on rajallinen eikä kestä isoja poissaoloja. Kevään sanotaan olevan sarjanousijan parasta aikaa, joten nyt tulevissa otteluissa pitäisi turkulaisten kairata itselleen lisää pisteitä, jotta säilymisestä pitkän kauden jälkeen voidaan puhua. TPS kohtaa seuraavaksi kotikentällään VPS:n ja ennen kuun puoltaväliä vielä vieraissa PS Kemin. Näistä otteluista on otettava pisteitä, jottei kaudesta tulisi liian pitkä. Nykytahti pisteiden valossa ei riitä säilyttämään pääsarjan maratontaulukon kakkosena olevaa turkulaisjoukkuetta liigassa. Nykysijoituksen ei saa antaa hämätä.

 

 

 

Kimmo Muttilainen

@KMuttilainen