Analyysi

RoPS – Malisen yllättävät jäähyväiset

Lähtökohdat:
Alla erinomainen kausi, joka päättyi kuudenteen sijaan. Joukkueeseen oli tullut melkoisen paljon uusia pelaajia. HJK:sta oli tullut joukkueeseen nuoria lupaavia pelaajia.

Kauden yhteenveto:
Kauden ensimmäiset ottelut sujuivat tyypillisesti Juha Malisen valmentamille joukkueille eli nihkeästi. Kahdesta ensimmäisestä ottelusta tuloksena oli kaksi tappiota maalein 4–10. Sen jälkeen kurssi kääntyi pikkuhiljaa paremmaksi. Kautta leimasi tyypillinen nuoren joukkueen perisynti: epätasaisuus ottelusta toiseen. Seitsemänneksi sijoittuminen on kuitenkin hyvä suoritus nuorelta joukkueelta. Päävalmentajalle saatiin annettua erinomainen läksiäislahja, vaikka kauden päättyessä ei vielä tiedetty Malisen jättävän joukkuetta – olihan hänellä vuosi sopimusta jäljellä.

Pelillinen kehitys:
Maalit syntyivät lyhyistä syöttöketjuista. Pallonhallintaprosentti ja aika pallollisena kehittyivät kauden loppua lähestyttäessä peräti neljä minuuttia ottelua kohden. Se näkyi myös syöttömäärien kasvuna lähes 100 syötöllä per ottelu. Pelin monipuolisuudesta kertoo se, että pelivälinettä saatiin toimitettua rangaistusalueelle monin eri keinoin.

Huhtikuun hurmoskuukauden (2,25–2,75) jälkeen tehtyjen ja päästettyjen maalien suhde putosivat noin yhden maalin tasolle. Erikoisinta tilastoissa oli se, että kun joukkue hallitsi palloa enimmillään heinä- ja syyskuussa, olivat tulokset heikoimmat. Ko. kuukausina pistekeskiarvot olivat vain 0,75 ja 0,8.

Erikoistilanteet:
RoPS osasi hyödyntää erikoistilanteensa hyökkäyspäässä, sillä joukkueen tekemistä maaleista peräti 44 % syntyi erikoistilanteesta tai sen jälkitilanteesta. Yksi syy huhtikuun runsaisiin päästettyihin maaleihin selittyy oman pään erikoistilanteilla, sillä kuukauden aikana 11 päästetystä maalista peräti viisi meni omiin vastustajan erikoistilanteen seurauksena. Koko kauden aikana rovaniemeläisjoukkue päästi 18 maalia erikoistilanteista, joka on runsas kolmannes kaikista maaleista.

Onnistujat:
Nuori Timo Stavitski teki liigassa läpimurron. Lahjakkaan laitahyökkääjän hyvästä kaudesta kertoo se, että hän oli ensimmäinen pelaaja, jonka kanssa RoPS halusi tehdä jatkosopimuksen. 18-vuotias ylsi debyyttikaudellaan kahdeksaan tehopisteeseen (kolme maalia ja viisi maalisyöttöä). Marraskuun puolivälissä Stavitskin kerrottiin matkaavan FC Barcelonan vieraaksi antamaan näyttöjä, joten nuorukaisen hyvät otteet on huomioitu myös maamme rajojen ulkopuolella.

Parannettavaa:
Joukkueen pitää löytää keinoja pitää suoritustaso hyvänä läpi kauden. Taso heitteli pitkin kautta, mikä on tyypillistä nuorelle joukkueelle, mutta ensi kaudella joukkue on taas yhden vuoden vanhempi. Yksi selkeä kehityskohde on oman pään erikoistilanteet, joihin pitää löytää kovuutta ja varmuutta.

Ensi kausi:
Juha Malisen siirryttyä alle 21-vuotiaiden maajoukkueen peräsimeen valittiin napapiiriläisten uudeksi päävalmentajaksi Toni Koskela. Tämä takaa ainakin sen, että teoriatasolla RoPS:n ja HJK:n nuorten pelaajien välinen ilmasilta ei katkea. RoPS on tehnyt hyvän linjauksen kehittää nuorista pelaajista liigakelpoisia, mutta toivottavasti seurajohdossa riittää pitkäjänteisyyttä. Pari peräkkäistä kautta liigan keskikastissa ei takaa menestystä seuraavalle vuodelle, vaan jokaisella kaudella ottelut pitää voittaa taas uudestaan.

Kimmo Muttilainen
Akusti Salonen