Kolumni

Raumalla käynnissä oma Klubigate

Raumalainen Pallo-Iirot lähti tämän kauden Länsi-Suomen Kolmoseen kovin odotuksin ja panostuksin. Aikoinaan pitkään Ykkösessäkin vaikuttaneet raumalaiset asettivat kauden selkeäksi tavoitteeksi nousun Kakkoseen. Tätä tavoitetta varten joukkueeseen hankittiin kokeneita pelimiehiä kuten Veikkausliigassa ja Ykkösessä pitkään pelannut Jussi Aalto, Ykkösessä viimeksi pelannut Juuso Aalto sekä FC Hakassa ja RoPS:ssakin pelannut Emenike Mbachu.
Valmentajaksi Iirot palkkasi viimeksi turkulaisessa ÅIFK:ssa päävalmentajana vaikuttaneen Akusti Salosen. Seura kommentoi Salosen palkkaamista kotisivuillaan kilpailupäällikkö Juho Suoramaan sanoin seuraavasti:

– Kartoitimme ja hankimme tietoa valmentajista ja lopulta sinne jäi muutama nimi, joiden kanssa myös keskustelimme. Salosen kohdalla ajatukset jalkapallosta ja seuran linjasta kävi heti yksiin. Tapasimme useampaan otteeseen, mutta valinta oli aikaisessa vaiheessa jo selvä.

Alusta asti oli selvää, että Salosella oli seuran asettamana vain yksi missio: Iirojen nostaminen Miesten Kakkoseen kaudelle 2019. Vain tuloksella olisi väliä.

 

Uudistunut Iirot

Pallo-Iirot on pitkään jatkuneen Kolmosen korpivaelluksen jälkeen noussut tosissaan taistelemaan noususta ylemmälle sarjatasolle. Samaan aikaan seura on uudistanut raikkaasti omaa toimintaansa myös pelikentän ulkopuolella.

Seura on saanut ansaitusti kiitosta aktiivisesta sosiaalisen median viestinnästä ja läsnäolosta, ja ottelutapahtumien uudistamisesta. Otteluissa on nähty lapsiparkkia, paikallisten yritysten ja palvelutuottajien palveluita ja alasarjatasolle ennen näkemättömiä kulinaristisia kattauksia. Kaikki tämä on saanut raumalaiset ihmiset liikkeelle sankoin joukoin, ja esimerkiksi paikallisille merkittävän Pitsiyön erikoisottelun yleisömäärät oli komeat 856 katsojaa.

Tulokselliset otteet kentällä ja kova työ ottelutapahtumien ja viestinnän uudistamisessa ovatkin nostaneet raumalaisen jalkapallon lippulaivan sekä paikallisten ihmisten mieliin, että valtakunnallisiin urheilumedioihin.

 

Neronleimaus vai uhkapeliä?

21.8.2018 Pallo-Iirot julkaisi alasarjatasojen uutispommin, kun se ilmoitti hakevansa uutta päävalmentajaa. Uutisessa seura ilmoitti jättävänsä Salosen kanssa 1+1 mallisen sopimuksen optiovuoden käyttämättä. Uuden tulevan päävalmentajan vastuulle kuuluisi sekä seuran edustusjoukkueen, että A-junioreiden valmennus.

Ilmoituksen ajankohta herätti välittömästi hämmennystä. Edustusjoukkue johtaa sarjaansa tällä hetkellä kolmella pisteellä, ja on lisäksi pelannut ottelun vähemmän kuin toisena oleva Maskun Palloseura. Menossa on ratkaiseva kauden viimeinen kolmannes. Joukkue on hävinnyt kuluvalla kaudella vain kolme ottelua ja maalisuhde on tukevasti plussan puolella 41-16. Näyttäisi siltä, että Salonen on saavuttamassa asetetut tulostavoitteet kirkkaasti.

Herääkin kysymys, miksi tulosta tekevä valmentaja halutaan vaihtaa, ja miksi seuran kokema vaihtotarve piti tuoda julkisuuteen juuri kauden ratkaisevilla hetkillä? EOM-jalkapallolehden saamien tietojen mukaan ratkaisu on saanut aikaan hämmennystä myös pukukopissa.

Seura perusteli ratkaisuaan sillä, että tässä kohtaa kautta valmentajat miettivät ratkaisujaan seuraavaa kautta ajatellen. Näin ollen Iirot olisi mukana potentiaalisten valmentajien mietinnöissä juuri oikealla hetkellä. Samassa uutisessa korostettiin, että Salosen option käyttämättä jättäminen ei kieli epäluottamuksesta häntä kohtaan, mutta eikö se kieli nimenomaan siitä?

Raumalta kantautuneiden huhujen perusteella seurassa oltiin tyytymättömiä siihen, että joukkueen pelin kehittyminen ei vastannut odotuksia. Mikäli tiedot pitävät paikkansa, on Raumalla käynnissä oma Klubigatensa. Myöskään HJK:ssa ei olla kotimaan sarjan dominoinnista huolimatta tyytyväisiä tapaan jolla joukkue pelejä voittaa.

 

Kauden päätavoite vaarassa?

Perustelu valmentajahaun ajankohdalle on sinänsä validi, mutta tapa tuoda haku julkiseksi juuri kauden ratkaisevilla hetkillä asettaa seuran outoon valoon. Positiivinen mediajulkisuus ja hypetys seuran ympärillä koki särön.

Samalla tapahtumaketju asettaa koko kauden päätavoitteen eli nousun vaaraan. Hyvässä tulosvauhdissa oleva joukkue ei kaipaa koppiin viestiä siitä, että joukkoja johtava valmentaja ei kauden päätteeksi enää jatka toimessaan. Ajatus tästä ei voi olla vaikuttamatta joidenkin pelaajien keskittymiseen ja peliesityksiin. Mikäli joukkueen kausi kokisi viimeisten kahdeksan ottelun aikana mahalaskun ja nousu jäisikin toteutumatta, olisi se myös uuden valmentajan houkuttelun kannalta takaisku. Tällöin seurajohdon päätös asettuisi huonoon valoon.

Voin toki olla väärässäkin. Ehkäpä Pallo-Iirojen pukukoppi haluaa pelata Saloselle näyttävät läksiäiset johdattamalla seuran takaisin Kakkoseen. Tällöin tilanne olisi win-win. Salonen poistuisi Alsecco Areenalta voittajana ja seuran vetovoima sarjanousijana kasvaisi.

Nähtäväksi jää onko seurajohdon käynnistämä vaihtoruletti neronleimaus osana kehittyvän seuran elinkaarta, vai positiivisen nosteen aiheuttama auringonpistos. Satakuntalaisen jalkapallon vuoksi toivomme, että Iirot nousisi Kakkoseen.

Koko episodi herättää silti laajemman kysymyksen, joka ei koske pelkästään raumalaista jalkapalloa. Jos seuroille (ja kannattajille) ei enää riitä se, että joukkue voittaa pelejä, niin mitä voitettavaa valmentajille oikeasti jää?

 

Tero Karinti
Kirjoittaja on EOM-jalkapallolehden perustaja.

Twitter: @terokarinti

Kuva: Rauman Pallo-Iirot kotisivut