Analyysi

Pukin maalivire Huuhkajissa ei ota laantuakseen

TEKSTI Kimmo Muttilainen

KUVAT Juha Tamminen

Miesten A-maajoukkue porskuttaa Kansojen liigassa poikkeuksellisessa myötätuulessa. Vierasvoitto Virosta tuli ansaitusti, vaikka osumaa saatiin odottaa aina ottelun päätöshetkille saakka.

 

Lähtökohdat

Suomen kannalta ennakkoasetelmat eivät olisi voineet olla paremmat, sillä alla oli kaksi 1–0-voittoa Kansojen liigan syyskuun otteluista. Vaikka itse pelissä löytyi paljon kehitettävää, tulokset olivat tällä kertaa tyyliäkin tärkeimpiä. Viro oli aloittanut uudessa sarjassa nihkeästi, sillä kaksi ottelua olivat päättyneet tappioihin yhteismaalin 0–2.

Kokoonpano

Suomen valmennusjohto ei ollut tehnyt kuin yhden muutoksen edelliseen otteluun verrattuna. Ensimmäisessä Kansojen liigan ottelussa Unkaria vastaan loukkaantunut vasen laitapuolustaja Jere Uronen palasi omalle paikalleen avauskokoonpanoon.

Kokoonpano: Hradecky: Raitala–Toivio–Arajuuri–Uronen: Lod–Schüller (72’ Kamara)–Sparv–Soiri (61’ Forsell): Pukki–Tuominen (88’ Markkanen).

Vaihdossa: Joronen, Jaakkola, Granlund, Väisänen, Skrabb, Halsti, Pirinen, Toivomäki ja Karjalainen.

Ottelun kulku

Ottelu sujui Suomen niin pelillisessä kuin pallollisessa hallinnassa. Se ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, etteikö Viro saanut aika ajoin luotua vaarallisenoloisia hyökkäyksiä. Ne harvat tilanteet suomalaispuolustus onnistui kuitenkin selvittämään varmoin ottein.

Ensimmäisen läheltä piti -tilanteen Suomi rakensi 32. minuutilla, kun se sai vapaapotkun rangaistusalueen ulkopuolelta vasemmalta laidalta. Edellisessä ottelussa ylärimaa kolisutellut Joona Toivio laukoi tällä kertaa vasempaan tolppaan.

Viron vaarallisin paikka avauspuoliajalla syntyi muutamaa minuuttia ennen taukovihellystä. Tilanne käynnistyi pitkästä rajaheitosta, jonka jälkitilanteessa Lukas Hradecky nyrkkeili keskityspallon rangaistusalueen ulkopuolelle suoraan Viron kapteeni Konstantin Vassiljeville. Vassiljev ei empinyt, vaan laukoi terävästi 18 metristä, mutta Jukka Raitala onnistui blokkaamaan kudin maaliviivalta.

Suomi sai vaihtojensa myötä lisää virtaa otteisiinsa. Eritoten Petteri Forsellin tulo kentälle noin tunnin kohdalla toi juonikkuutta Suomen hyökkäyspelaamiseen. Suomi saikin luotua painetta vastustajan päätyyn, mutta aivan huippupaikoille pääsy ei ollut helppoa. Sitkeästi puolustanut Viro ei antanut tuumaakaan periksi.

Teemu Pukki on tehnyt kaikki Suomen maalit Kansojen liigassa.

Niin ikään vaihdosta sisään päässyt Glen Kamara toi piristystä ja 86. minuutilla hän olikin lähellä onnistua maalinteossa, kun laukoi yllättävästi puolustajan jaloista, mutta Mihkel Aksalu venyi erinomaiseen torjuntaan.

Vain paria minuuttia myöhemmin Toiviosta oli tulla Suomen sankari, kun hän pääsi puskemaan suoraan kulmapotkuun, mutta hänen yrityksensä viuhui vain hieman vasemmalta ohi maalin.

 

Lopulta Suomen ja ottelun ainoaksi osumaksi jäänyt maali syntyi lisäajan ensimmäisellä minuutilla. Suomi pääsi syötellen hyökkäyskolmannekselle puolinopealla hyökkäyksellään.  Palloa kuljettanut Kamara syötti vasempaan laitaan Uroselle, joka otti mukaan toisesta aallosta tulleen Tim Sparvin, joka löysi kymppialueelta Robin Lodin, joka pääsee kääntymään pallon kanssa ja syöttää Viron puolustajien väliin Teemu Pukille. Pukki juoksee oikea-aikaisesti linjan taakse ottaen pallon haltuun oikealla jalalla ja laukoo vasemmalla jalalla pallon etukulmasta sisään.

Kamaran syötöstä Uroselle maaliin sujui ajallisesti vain yhdeksän sekuntia. Ratkaisevaa maaliin johtaneessa hyökkäyksessä oli se, että Suomi vaihtoi kesken hyökkäyksen tempoa. Sparvin syötön löytäessä Lodin teki Pukki aloitteen pystyyn juoksusta. Pukki sai Lodille pallon juuri oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan iskeäkseen maalin. Nykyvireessä oleva Pukki ei tätä maalipaikkaa jättänyt hyödyntämättä ja ilmankos Forsell nosti kätensä ilmaan jo ennen kotkalaislähtöisen hyökkääjän maalintekoyritystä.

Huomioita

Vaikka vastassa oli ”vain” Viro, ei vierasottelut ole Suomelle koskaan helppoja. Varsinkin sellaiset vierasottelut, joissa Suomen pitäisi olla se aktiivisempi ja palloa hallitsevampi osapuoli. Pallonhallintaprosentti oli Suomella niinkin hyvä kuin 68, Suomelle tilastoitiin 22 laukausta, mutta näistä vain neljä suuntautui kohti maalia. Virokin pääsi kokeilemaan maalintekoa 12 kertaa, tosin näistä vain kaksi torjuttavaksi Hradeckylle.

Suomen vahvuudesta kertoo ennen kaikkea syöttömäärät. 609 syötöstä peräti 87 prosenttia löysi oman pelaajan, kun Viron vaivaiset 231 syötöstä vain 150 meni omille.

Onnistujat

Teemu Pukki jatkaa vahvaa virettään ja ilman hänen maalejaan ei Suomella olisi maaleja. Hänen lisäkseen koko joukkueen peliesitys oli päättäväinen ja ennen kaikkea loppuhetkillä Suomi kiristi ruuvia niin kuin piti ja se tuotti tällä kertaa tulosta. Joona Toivio kannattaa nostaa myös yksilöistä esille, sillä virheettömän puolustuspelaamisensa lisäksi hänestä on kuoriutumassa uhka hyökkäyspään erikoistilanteisiin.

Seuraavaksi

Suomen viimeinen kotiottelu pelataan maanantaina 15.10. Tampereella Ratinan stadionilla. Vastaan asettuu Kreikka, jota vastaan Suomi ei Kansojen liigassa ole vielä pelannut.