Artikkeli

PS Kemin massiivinen ottelutapahtuma rikkoo rajoja ja asettaa riman korkealle

Pohjoisen jalkapalloväen Veikkausliigan kiintopiste on jälleen käsillä, kun PS Kemi ja Rovaniemen Palloseura iskevät yhteen toisen kerran kuluneella liigakaudella ja mittelevät Lapin herruudesta. Jänkäderbyt ovat itseoikeutetusti yksiä kauden kiinnostavimmista otteluista sekä värikkäimmistä ottelutapahtumista, mutta nyt juhannuksen alkutahdit lyödään ennennäkemättömän kattauksen kera. PS Kemi on rakentanut yhteistyössä kumppaniensa kanssa kokonaisuuden, joka sisällöllisen ulottuvuutensa puolesta hakee vertaistaan. Yksittäisen jalkapallo-ottelun ympärille kasattu tapahtumakattaus on paisunut pullataikinan tavoin Midsummer Special-nimeä kantavaksi festarimaiseksi hybridiksi, jonka ympärille on ladattu kaupungin keskustan alueelle tehtävää ja nähtävää koko päiväksi.

Rovaniemeltä rohkea pelinavaus – Kemissä vastattiin huutoon

Kuten jokaisella rajoja rikkovalla liikehdinnällä, myös Midsummer Specialilla on alkusysäyksensä. Vuoden 2017 joulukuussa Rovaniemen Palloseura kohautti kotimaista jalkapalloväkeä tiedottamalla poikkeuksellisen rohkeasta kausikorttihaasteena vedettävästä kampanjasta, jonka tavoite oli yksinkertaisuudessaan saada sidottua tilattujen kausikorttien määrä ennätykselliseen 3000 korttiin 59 euron kappalehintaan. Petri Jaatinen lausui tiedotteessa, että ”mitään ei saa, jos ei mitään uskalla pyytää”. RoPS pyysi ja rovaniemeläiset vastasivat tavoitteen paukkuessa jo vajaan kuukauden päästä tiedotteen julkaisusta. Kausikorttihaaste kasvoi ja kehittyi hyvin nopeasti kevään kuumaksi perunaksi ja mielipiteitä jakavaksi käsitteeksi, jonka kelkkaan loikkasi useampi urheiluseura samaisen kevään aikana.

RoPS haastoi rakkaan liigakartan kiistakumppaninsa PS Kemin järjestämään vastaavanlaisen tempauksen eikä aikaakaan, kun kemiläisleirissä annettiin soida samalla mitalla. Kaksi viikkoa kampanjan käynnistämisestä oli kulunut PS Kemin ilmoittaessa 2000 kortin varausrajan rikkoutumisesta, kun panokset alkoivat kasvaa ja löylyä alettiin heittää kiukaalle oikein kunnolla. Melodisen metallimusiikin kotimaisiin pioneeriyhtyeisiin kuuluva kemiläinen ylpeys Sonata Arctica lähti vetoavuksi kausikorttihaasteeseen ja ilmoitti soittavansa ilmaiskonsertin Kemissä, mikäli Kemissä puristettaisiin Rovaniemen Palloseuran alkuperäiseen 3000 kortin tavoitteeseen. Tapahtuma ilmoitettiin kuitenkin toteutuvaksi hyvin nopeasti huolimatta korotetusta tavoitteesta: kyseinen konserttitapahtuma järjestettäisiin Sauvosaaren urheilupuistossa juhannuksen alla Jänkäderbyn yhteydessä 21.6. ja se tulisi kantamaan nimeä Midsummer Special. Tapahtuman kokoonpano alkoi vahvistua paikallisen osaamisen myötä nopeasti ja pian PS Kemillä oli käsissään koko illan käsittävä viihdekattaus sidottuna jalkapallo-ottelun yhteyteen. Tapahtuman pääyhteistyökumppaneiksi lähtivät Kemin kaupunki sekä mm. Satama Open Air-festivaalin takana toimiva, tapahtumatoteutuksiin erikoistunut Eventworks Oy. Tapahtuman toteutumisen julkisen vahvistuksen aikaan kausikortteja oli myyty 2037 ja seura pääsi lopulta 3100 kortin lukemaan.

Kirjava kokonaisuus

Mielenkiintoa herättäneen kausikorttihaasteen läpiviennin loppuhuipennus on sittemmin merkitty kemiläisten kalenteriin tapahtumarikkaana päivänä. Kaupungin keskustassa järjestettävä perinteinen Kauppamaraton on paikallisille tuttu läpi päivän kestävä tapahtuma keskustan kivijalkaliikkeiden pidennettyine aukioloaikoineen, esiintyjineen ja ohjelmanumeroineen. PS Kemin pelaajat jalkautuvat Kauppamaratonille fanitapaamiseen ennen ottelua. Fanitapaamiset ovat poikineet aiemminkin seuralle positiivista näkyvyyttä kaupunkilaisten keskuudessa mm. Treenitreffit- nimellä kulkeneiden tapahtumien muodossa. Tapahtuman projektivastaava Pasi Rauta kaavaili aiemmin seuran kotisivuilla julkaistussa tapahtumaa ennakoivassa uutisessa, että liikkeellä on päivän aikana noin 10 000 henkeä, joista pyritään houkuttelemaan Sauvosaareen 4000 tai enemmän Midsummer Specialille asetetun yleisötavoitteen rikkomiseksi.

Kemissä luodaan uusi haaste

Rovaniemeltä lähtenyt haaste sysäsi käyntiin liikehdinnän joka on Kemissä paisutettu mittasuhteisiin, joita harvoin Veikkausliigan koskettamilla paikkakunnilla nähdään tai koetaan. Kriittisemmin kausikorttihaastetta tarkastelevat tahot ilmaisivat jo hyvissä ajoin huolensa siitä, miten myytyjen kausikorttien kautta saatava potentiaalinen asiakasmäärä saataisiin ulosmitattua ottelutapahtumissa ja kuinka tapahtumia saataisiin kehitettyä. Midsummer Special on paikallisesti tunnetun tapahtumien järjestämiseen tottuneen ja harjaantuneen pienen organisaation voimannäyte, joka uhkuu yhteisöllisyyden ja paikallisten voimavarojen yhteen saattamisen ja niiden luomien mahdollisuuksien voimaa. Tapahtuma on löytänyt paikkansa vuosittaisten PS Kemin organisoimien perinteisten tapahtumien, kuten jo vuodesta 2002 asti järjestetyn Lasten Urheilukoulun sekä hyväntekeväisyyspohjaisen juoksutapahtuman SatamaRunin joukosta. Midsummer Special on haasteen läpivientiä juhlistava päätös PS Kemille ja haasteeseen osallistuneille, mutta se on samalla herättelevä ravistus muita Veikkausliigaseuroja kohtaan: osoitus siitä mitä yksittäisen ottelutapahtuman ympärille on mahdollista rakentaa yhdessä tekemällä, yhteisöllisyys edellä. Tämän myötä 21.6. Jänkäderbyn yhteydessä heitetään ilmoille ikään kuin uusi haaste, joka jää odottamaan vertaistaan vastausta. Tartutaanko Veikkausliigassa haasteeseen ja kuinka korkealle rima on yksittäisen ottelutapahtuman kohdalla mahdollista nostaa?