Analyysi

Palloseuran mustavalkoinen kausi katastrofaaliseen päätöksen, Kokkolassa juhlitaan!

Veikkausliiga saa uutta väriä joukkoonsa, kun vihreänuttuiset Kokkolan Pallo-Veikot raivasi tieltään Turun mustavalkoisen puolen, perinteisen Palloseuran. Toinen osaottelu oli tasainen eikä tarjonnut suurta jalkapallotaidetta, mutta kokkolalaiset tekivät sen tarvittavan eli yhden vierasmaalin. Lieneekö kohtalon ivaa tai ansaittua onnea, että ratkaisevan maalin teki nimenomaan Ykkösessä meriittinsä pitkälti ansainnut Kalle Multanen. Maalikuninkuuden toiseksi korkeimmalla sarjatasolla useasti voittanut Multanen pääsee näin mittaamaan jälleen osaamisensa liigatasolla.

Palloseuralla oli ottelussa omat etsikkopaikkansa, kun Riku Sjöroos pääsi toisella puoliajalla täysin vapaasti vetopaikkaan noin viidestä metristä, mutta veto suuntautui avopaikasta karkeasti yli maalin. Laurikainen totesikin ottelun jälkeisessä pressitilaisuudessa osuvan ironisesti, että samaa laulua maalipaikkojen tuhlailusta on laulettu koko kausi.

Samaan aikaan kun Veritas Stadionin uumenissa kaikuivat kokkolalaisten riehakkaat juhlahuudot, oli tunnelma sekä poistuvan kotiyleisön, että kotijoukkueen seuraväen keskuudessa mykistynyt. Kaikki tuntuivat odottaneen, että vaikeista lähtökohdista huolimatta (Ääritalon poissaolo ja Yateken epävarma pelikunto) Palloseura hoitaisi itsensä kuiville. Toisin kävi.

Turun Palloseuralle kausi oli lopputuloksen osalta katastrofaalinen. Pitkään taloudellisesti kurimuksessa elänyt seura on putoamisen myötä vaarassa syöksyä pidempään korpivaellukseen liigan ulkopuolella. Päävalmentaja Mika Laurikainen oli jo hyvissä ajoin ilmoittanut, että mikäli joukkue putoaa liigasta on hänen aikansa päävalmentajana ohi.

Pressitilaisuudessa nähtiinkin maansa myynyt ja silmin nähden tietyllä tavalla jopa katkera Laurikainen. Hän antoi selvin sanoin ymmärtää, että kulunut viisi vuotta Palloseuran peräsimessä on ollut äärimmäisen raskas henkisesti. Epäselväksi ei jäänyt myöskään se, että taustoista olisi kerrottavissa monia asioita, mutta niistä Laurikainen todennäköisesti Palloseuran miehenä kuitenkin vaikenee.

Toisen suru on toisen ilo. KPV:n päävalmentaja Jarmo Korhonen oli luonnollisesti omiensa taistelusta vaikuttunut, ja iloitsi perinteisen kaupungin paluusta liigakartalle. Kertomansa mukaan paljon puhutuista olosuhdeasioista on jo ennen ottelua keskusteltu Kokkolan kaupungin kanssa. Kauden aloitus tapahtuu silti jossain muualla kuin Kokkolan keskuskentällä.

Derbyt poistuvat, derbyt palaavat

Siinä missä Turun derbyt poistuvat liigakartalta, saa Pohjanmaa uuden lisämausteen paikallisotteluiden osalta. Vaasan ja Kokkolan kohtaamiset luovat varmasti positiivista lisäjännitettä länsirannikolla, ja kirittävät ehkäpä myös vaasalaisia ottamaan seuraavan askeleen toiminnassaan.

Tulevat viikot osoittavat millainen myllerrys karsintapelien jälkeen alkaa. Onnistuuko KPV ratkaisemaan olosuhdeongelmansa ja liigalisenssin vaatimukset hyvissä ajoin? Millainen tuuletus TPS:n organisaatiossa ja toimintamalleissa käy putoamisen myötä?

Jäämme odottamaan uutisia molemmilta organisaatioilta. Varmaan on se, että vaikka Veikkausliigakausi on ohitse, ei suomalainen jalkapallo vaivu talviuneen.

 

Tero Karinti