Artikkeli

Naisten Liiga avaa kotimaisen jalkapallokevään!

Veikkausliigakauden alkuun on vielä vajaat kolme viikkoa. Miesten Ykkönen sen sijaan käynnistyy vasta kuukauden kuluttua. Kotimaisen jalkapallon sarjakausi alkaa kuitenkin jo ensi viikonloppuna, kun Naisten Liiga potkaisee pallon peliin.

Viime syksynä FC Honka katkaisi PK-35 Vantaan mestaruusputken voittamalla Suomen mestaruuden päätöskierroksella dramaattisella viime hetkien maalilla. HJK sen sijaan palasi mitalikantaan usean vuoden tauon jälkeen nousemalla viimeisenä pelipäivänä pronssille. Uuteen kauteen lähdettäessä viime vuoden mitalikolmikko vaikuttaa jälleen vahvalta. Voimasuhteista saadaan esimakua heti sarjan avauskierroksella, kun HJK ja Honka kohtaavat Tapiolassa.

Pääkaupunkiseutua edustaa alkavalla kaudella Naisten Liigassa peräti neljä joukkuetta, sillä myös Tikkurilan Palloseura palasi pääsarjaan yhden Ykkösessä vietetyn kauden jälkeen. Poikkeuksellisen nuorella ryhmällä kauteen lähtevä TiPS lukeutuu etukäteen ajateltuna sarjan mielenkiintoisimpiin joukkueisiin.

Kenties talven puhutuin joukkue löytyy kuitenkin Turusta. Paikallisen Palloseuran talvikausi on ollut vauhdikas, sillä sen valmennusvastuu on vaihtunut talven aikana peräti kahdesti ja moni avainpelaaja on jättänyt joukkueen.

Ennen lauantain avauskierrosta on hyvä hetki tehdä lyhyt katsaus siihen, millaisista lähtökohdista Naisten Liigan kymmenen joukkuetta lähtevät alkavaan kauteen.

 

FC Honka – pieniä viilauksia

FC Honka voitti viime kaudella historiansa neljännen Suomen mestaruuden, kun Anna Auvisen viimeisen peliminuutin maali nosti espoolaiset päätöskierroksella pisteen erolla PK-35 Vantaan ohi. Kokenut joukkue kunnostautui kauden aikana etenkin nappaamalla niukkoja voittoja ja kääntämällä tasaisia otteluita edukseen.

Mestarijoukkueen runko on pysynyt talven aikana hyvin kasassa. Ainoastaan keskuspuolustaja Janni Laakso jätti espoolaisjoukkueen ja siirtyi Ykkösessä pelaavan IK Myranin riveihin. Honka onnistui kuitenkin hankkimaan puolustukseensa pätevän korvaajan, kun Elli Pikkujämsä siirtyi Turusta Tapiolaan. Pikkujämsän lisäksi myös nuorisomaajoukkuehyökkääjä Jutta Rantala vaihtoi TPS:n mustavalkoisen raitapaidan Hongan keltamustaan peliasuun. Rantalan saapumisen myötä Honka sai riveihinsä viime kausina puuttuneen profiilihyökkääjän ja aimo annoksen lisää tulivoimaa.

Honka voitti viime syksynä myös B-tyttöjen Suomen mestaruuden, mutta nuoria pelaajia on nostettu liigaryhmään hyvin maltillisesti. Espoolaisten päävalmentaja Luciano Posillipo luottaa yhä kokemukseen ja aiempien kausien luottopelaajiinsa. Tuttu pelaajaryhmä kantaa Hongan jälleen kärkisijoille.

 

PK-35 Vantaa – pettymyksen jälkeen

Vuodesta 2010 lähtien Naisten Liigaa pelannut PK-35 Vantaa on luonut itselleen korkeat menestysodotukset. Viime kauden hopeasija oli vantaalaisille valtava pettymys ja samalla seuran historian ensimmäinen liigakausi, jonka päätteeksi se ei päässyt juhlimaan joko Suomen mestaruutta tai Suomen Cupin voittoa. Viime syksyn pettymykset takaavat sen, että vantaalaiset lähtevät kauteen poikkeuksellisen motivoituneina.

Viidennen kautensa PK-35 Vantaa päävalmentajana aloittava Jari Väisänen on saanut talven aikana joukkueeseensa kaksi hyökkäyspään täsmähankintaa. Naisten Liigan kauden 2015 maalikuningatar Heidi Kollanen saapui Yhdysvalloista Vantaalle ja on löytänyt jo talven otteluissa hyvän maalivireen. Lisäksi PK-35 Vantaa sai riveihinsä tutun paluumuuttajan, kun Iina Salmi palasi entiseen seuraan kahden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen. Salmi, Kollanen ja viime kauden maalikuningatar Kaisa Collin takaavat sen, että PK-35 Vantaalta löytyy jälleen runsaasti tulivoimaa. Kollasen ja Collinin lisäksi joukkueesta löytyy vielä kolmas Naisten Liigan entinen maalikuningatar, sillä myös vantaalaisten kapteeni Sanna Saarinen on kruunattu kertaalleen sarjan tehokkaimmaksi maalintekijäksi.

Nimekkäiden hyökkäyspään hankintojen lisäksi PK-35 Vantaa on nostanut junioreista mukaan uusia nuoria lupauksia, joten joukkue on uusiutunut riittävästi. Vantaalaiset luottavat yhä vahvaan pallonhallintapeliin, mutta sen rinnalla on pyritty tuomaan myös nopeampia hyökkäysrytmejä. Pelaamistaan monipuolistanut PK-35 Vantaa lukeutuu varmasti sarjan tulivoimaisimpiin joukkueisiin ja taistelee jälleen tiukasti mestaruudesta.

 

HJK – viime kautta valmiimpi

HJK on myös naisten puolella Suomen menestynein jalkapalloseura, mutta mestaruutta se on juhlinut viimeksi vuonna 2005. Viime syksynä HJK onnistui kuitenkin palaamaan mitalikantaan neljän vuoden tauon jälkeen, kun TPS kaatui päätöskierroksen pronssimitalit ratkaisseessa ottelussa. Viikkoa myöhemmin HJK juhli Suomen Cupin voittoa, joten syksy oli vaisujen edelliskausien jälkeen riemukas.

Alkavaan kauteen HJK lähtee varsin seesteisestä tilanteesta. Joonas Rantanen jatkaa joukkueen päävalmentajana ja pelaajaryhmä on pysynyt hyvin kasassa. Lisäksi HJK on saanut riveihinsä uusia, jo Naisten Liigassa tasonsa osoittaneita pelaajia. TPS:stä saapunut Hanna Ruohomaa ja viime kaudet PK-35 Vantaata edustanut Hanne Ojanperä vahvistavat helsinkiläisten hyökkäyspäätä. Ilveksestä hankittu Maaria Roth sen sijaan tuo uusia vaihtoehtoja puolustuslinjaan.

HJK:n tehot ovat olleet viime kausina liikaa Vilma Hakalan harteilla, joten Ruohomaan ja Ojanperän odotetaan nyt kantavan osansa maalintekovastuusta. Hyökkäyspään vahvistukset tulivat tarpeeseen, sillä HJK hävisi viime kauden kärkikaksikolle selvästi nimenomaan tehtyjen maalien määrässä. Puolustuspelissään helsinkiläiset onnistuivat jo viime kaudella hyvin, joten pelin perustukset ovat kunnossa. Rivejään vahvistaneella HJK:lla on mahdollisuus nousta vuosien tauon jälkeen takaisin mestaruustaistoon.

 

TPS – pakka sekaisin

Turkulainen naisjalkapallo on ollut viime vuosina melkoista vuoristorataa. Syksyllä 2016 TPS juhli hopeaa yli 40 mitalittoman vuoden jälkeen ja viime keväänä se aloitti sarjan hurjalla voittoputkella. Mustavalkoiset putosivat lopulta päätöskierroksella mitalisijojen ulkopuolelle, mutta jyrkempi alamäki alkoi vasta kauden päätyttyä. TPS:n kotimaiselle huipulle nostanut päävalmentaja Sami Haltia jätti tehtävänsä ja lisäksi joukkue menetti talven aikana käytännössä puolet avauskokoonpanon pelaajistaan.

Uudeksi päävalmentajaksi palkattiin nuori Tomi Ruuhikorpi, joka sai kuitenkin lähteä jo kolme kuukautta myöhemmin joukkueen Espanjaan suuntautuneen harjoitusleirin jälkeen. TPS joutui etsimään uutta vastuuvalmentajaa kiireisellä aikataululla vain muutama viikko ennen sarjakauden alkua. Lopulta TPS tiedotti viime viikolla, että helmikuussa mukaan liittynyt Timo Saari, seuran junioriorganisaation valmennuspäällikkö Joonas Laurikainen ja entinen A-maajoukkuepelaaja Juha Reini jakavat naisten joukkueen valmennusvastuun. Sekava valmistautumiskausi ja talven harjoituspelitulokset eivät lupaa turkulaisille hyvää, joten uusi valmennuskolmikko joutuu haastavaan paikkaan.

Viime kaudella TPS tarjosi katsojille runsaasti viihdettä, sillä sen otteluissa tehtiin selvästi eniten maaleja koko sarjassa. Verkot heiluivat tiheään tahtiin molemmissa päissä kenttää. Puolustuksen tilkitseminen on TPS:n uudelle valmennukselle haaste, mutta kenties vielä suurempi haaste löytyy hyökkäyspäästä. TPS menetti talven aikana viisi parasta maalintekijäänsä, joiden mukana katosi peräti 80 % joukkueen viime kauden tehoista. Mikäli TPS:n riveistä ei nouse esiin uusia ratkaisijoita, joukkueen yläloppusarjahaaveet ovat hataralla pohjalla.

 

Ilves – maltilla eteenpäin

Tampereen Ilveksen naisten joukkueesta on helppoa löytää yhtäläisyyksiä seuran miesjoukkueeseen. Molemmat luottavat kovaan työntekoon ja ovat esittäneet hyviä otteita ilman suuria tähtiä. Viime kaudella Ilves sijoittui Naisten Liigassa viidenneksi. Tulevalla kaudella tamperelaiset tähtäävät aktiivisen ja aggressiiviseen prässipeliin nojaavan pelitapansa turvin jälleen sarjan ylempään kastiin.

Tamperelaiset ovat saaneet riveihinsä myös useita päteviä vahvistuksia. Selina Mustajoki saapui tupsukorviin PK-35 Vantaasta, Onna Ketola ONS:sta, Marjukka Mikkonen Åland Unitedista ja Erika Winter sekä Iida Laakkonen Pallokissoista. Uusien pelaajien ympärillä Ilveksen vanha runko on pysynyt hyvin kasassa, joten lähtökohdat kauteen ovat hyvät. Muutoksia ei ole tullut liikaa, mutta joukkue on uudistunut riittävästi pysyäkseen raikkaana.

Ilveksen mitalihaaveet eivät ole perusteettomia, sillä se on varmasti jälleen jokaiselle joukkueelle vaarallinen vastustaja. Ville Väisäsen luotsaaman Ilveksen runko on yhä nuori, joten joukkueen pysyessä kasassa sillä on realistiset mahdollisuudet vakiinnuttaa asemansa Naisten Liigan kärkipäässä. Suoritusvarmuus ja tasaisten otteluiden kääntäminen määrittävät lopulta sen, pystyvätkö tamperelaiset lunastamaan odotuksia jo alkavalla kaudella.

 

Pallokissat – tehot kateissa

Kuopion Pallokissat selviytyi viime kaudella yläloppusarjaan neljän pisteen erolla JyPKiin nähden. Kuudes sija osoittautui syksyllä savolaisten maksimisuoritukseksi, sillä joukkue jäi yläloppusarjassa lopulta ilman voittoja. Mitalisijoista taisteleminen on vaihtunut Kuopiossa viime vuosina keskikastin sijoituksiin.

Talven aikana Pallokissat menetti muutamia avainpelaajiaan, joiden tilalle ryhmään on nostettu uusia nuoria pelaajia. Lisäksi kuopiolaiset ovat paikanneet rivejään muutamalla kokeneemmalla pelaajalla. Yli sata liigaottelua pelannut laitapelaaja Kaisa Kotka saapui Kuopioon Åland Unitedista. Kokenut keskuspuolustaja Maarit Toppinen sen sijaan palaa pääsarjakentille muutaman vuoden tauon jälkeen. Kokemuksen toivotaan tuovan lisää tasaisuutta Pallokissojen otteisiin, sillä joukkue kärsi viime kaudella peräti neljä vähintään kuuden maalin tappiota.

Kuopiolaisten oma maalinteko sen sijaan oli viime kaudella tuskaista, sillä ainoastaan sarjasta pudonnut GBK teki vähemmän maaleja. Lisäksi Pallokissojen monivuotinen luottohyökkääjä Signy Aarna siirtyi Åland Unitediin, joten joukkue kaipaa kipeästi uusia ratkaisijoita. Viime kaudella kuudesti osuneen Aino Krögerin rahkeet riittävät suurempiin maalimääriin, mutta hän ei pysty yksin raapimaan joukkueelleen riittävästi pisteitä. Jos Pallokissat onnistuu ratkaisemaan maalinteko-ongelmansa ja välttyy suurilta notkahduksilta, se voi taistella yläloppusarjapaikoista. Muussa tapauksessa savolaiset hiipuvat väistämättä alaloppusarjaan.

 

JyPK – jatkuuko noste?

Keski-Suomen ainoa jalkapallon pääsarjaseura JyPK lukeutui viime kauden valopilkkuihin. Ennakkoluuloton sarjanousija hyödynsi vahvuuksiaan tehokkaasti ja kiusasi suoraviivaisella pelitavallaan myös sarjan kärkijoukkueita. JyPK oli heti debyyttikaudellaan selvästi alaloppusarjan paras joukkue ja alkavalla kaudella se taistelee tosissaan yläloppusarjapaikasta.

Lähtökohdat kauteen ovat hyvät, sillä jyväskyläläisten runko on pysynyt hyvin kasassa Lisäksi joukkueeseen viime keväänä saapuneet balkanilaiset avainpelaajat Lavdije Begolli ja Gentjana Rochi liittyivät nyt harjoitusvahvuuteen jo tammikuussa. Etenkin viime kaudella 19 maalia viimeistelleellä makedonialaisella Rochilla on merkittävä rooli jyväskyläläisten pistesaldon kartuttamisessa. Joukkueen tehot eivät kuitenkaan ole ainoastaan ulkomaalaiskaksikon varassa, sillä myös potkutekniikallaan ihastuttanut Henna-Riikka Honkanen ylsi viime kaudella kaksinumeroiseen maalimäärään.

Nais- ja tyttöjalkapallo ovat olleet viime vuosina hyvässä nosteessa Jyväskylässä, joten JyPK lähtee toiseen liigakauteensa mukavista lähtökohdista. Vihreäpaitaiset keskisuomalaiset ovat jälleen jokaiselle joukkueelle ikävä vastustaja. JyPKillä on kaikki edellytykset selviytyä kuuden parhaan joukkoon.

 

Åland United – aiempaa vakaammat lähtökohdat

Åland Unitedin viime vuodet ovat olleet hidasta taantumista. Vuoden 2013 Suomen mestaruuden jälkeen ahvenanmaalaiset ovat valuneet kausi kaudelta alemmas sarjataulukossa. Viime syksynä joukkueen kohtalona oli alaloppusarjaan jääminen. Nyt Åland United lähtee alkavaan kauteen uudessa komennossa, kun ahvenanmaalainen Samuel Fagerholm otti vetovastuun saarella. 25-vuotias Fagerholm on Naisten Liigan nuorin päävalmentaja.

Maarianhaminassa on totuttu näkemään vuosittain vaihtuvia ulkomaalaisvahvistuksia, mutta tällä kertaa joukkuetta on rakennettu erilaisella kaavalla. Åland United hankki riveihinsä Kuopion Pallokissoissa edukseen esiintyneen virolaishyökkääjän Signy Aarnan sekä viime kauden päätteeksi pääsarjasta pudonneen GBK:n valopilkkuihin lukeutuneen Rosita Herreros Osorion. Molemmat ovat pelanneet Suomessa jo usean kauden ajan ja osoittaneet tasonsa Naisten Liigassa. Lisäksi Åland United onnistui pitämään A-maajoukkuepelaaja Jenny Danielssonin riveissään ja houkuttelemaan saarelle muutamia lupaavia suomalaispelaajia sekä aiemmilta kausilta tuttuja paluumuuttajia.

Åland United on pelannut harjoitusottelunsa ruotsalaisjoukkueita vastaan, joten sen todellinen iskukyky on mantereen seuroihin nähden jokavuotiseen tapaan vielä arvoitus. Paperilla saarelaisten lähtökohdat vaikuttavat kuitenkin aiempia kausia vakaammilta. Mikäli Åland United kykenee ulosmittaamaan potentiaalinsa, saarella pelataan syksyllä yläloppusarjaa.

 

ONS – tuttu runko jatkaa

Oululainen ONS valmistautuu kolmanteen peräkkäiseen pääsarjakauteensa. Viime kaudella joukkueen sarjapaikka oli loppumetreille asti uhattuna, sillä alaloppusarjassa toiseksi viimeiseksi sijoittunut ONS joutui putoamiskarsintaan. Ykkösessä toiseksi sijoittunut IK Myran laittoi oululaiset koville ja voitti karsinnan avausottelun, mutta ONS säilytti lopulta sarjapaikkansa voittamalla ratkaisevan pelin kotonaan selvin lukemin.

ONSin joukkue on pysynyt hyvin kasassa ja suurin osa pelaajista on pelannut toistensa kanssa jo usean vuoden ajan. Tuttujen runkopelaajien rinnalle ONS on kuitenkin hankkinut riveihinsä kaksi ulkomaalaispelaajaa. Yhdysvaltalainen Katrina Guillou ja eteläafrikkalainen Ode Fulutidulu liittyvät ryhmään tämän hetken tietojen mukaan huhtikuun alussa, joten he eivät ole mukana vielä kahdessa ensimmäisessä sarjaottelussa. Keskikenttäpelaaja Guillou on oululaisille tuttu pelaaja kaudelta 2016. Etelä-Afrikan maajoukkueessakin esiintynyt Fulutidulu sen sijaan on vielä kotimaisille kentillä kirjoittamaton kortti, mutta kokeneen kärkipelaajan toivotaan tuovan lisää ratkaisuvoimaa ONS:n hyökkäyspäähän.

Jatkuvuus on Kari Koivikon suojateille voimavara, mutta samalla se tekee oululaisista jälleen melko yllätyksettömän joukkueen. Nuoret pelaajat saavat paljon vastuuta ja ottavat kauden aikana varmasti uusia kehitysaskeleita, mutta kahdesta ulkomaalaisvahvistuksesta huolimatta ONSia on jälleen helppoa veikata putoamistaistoon.

 

TiPS – nuori haastaja

Sarjanousija Tikkurilan Palloseura on saanut valmistautua Naisten Liigaan suojassa median ja lajiväen katseilta, mutta se on yksi alkavan kauden mielenkiintoisimmista joukkueista. TiPS juhli viime syksynä nousua voitettuaan Ykkösen nuorella joukkueella.

Itävantaalaiset pelasivat viime kauden aikana samoilla pelaajilla sekä naisten Ykköstä että B-tyttöjen SM-sarjaa ja nyt joukkue pääsee kokeilemaan siipiään naisten pääsarjassa. Hyvä osoitus ryhmän poikkeuksellisen nuoresta ikärakenteesta on se, että TiPS aloittaa sarjakauden viikkoa muita myöhemmin, sillä sen avausottelu siirrettiin alle 17-vuotiaden tyttöjen EM-jatkokarsintojen vuoksi.

TiPSin joukkue koostuu lahjakkaista nuorisomaajoukkuepelaajista, mutta Naisten Liiga on pääosin alaikäisille pelaajille uusi haaste. Takavuosien maalitykki Petteri Kaijasillan valmentama joukkue lähtee ennakkoluulottomasti haastamaan muita ja kykenee yllättämään kokeneempia joukkueita. Nuori ja kapea pelaajaryhmä mitataan kuitenkin vasta ensimmäisten vastoinkäymisten kohdalla, sillä niiltä ei voi pitkässä sarjassa välttyä.

Naisten Liigan avauskierros pelataan lauantaina 24.3.

Teksti: Samu Liski