Analyysi

Muutosten ravisuttelema Ykkönen

Jalkapallon miesten Ykkönen starttaa lauantaina 28. huhtikuuta täydellä viiden ottelun kierroksella. Sarja pelataan jälleen 10 joukkueen kilpailuna, ja viime kauden joukkueista peräti viisi on vaihtunut. EOM-lehti käy läpi tämän vuoden joukkueiden lähtökohdat kauden alla.

 

 

 

 

 

AC Kajaani

Viime kausi:

AC Kajaani nousi Ykköseen voittamalla kaksiosaisessa karsinnassa KTP:n. Kajaanilaisjoukkue voitti Kakkosen C-lohkon vain neljän pisteen erolla GBK:hon, mutta joukkue voitti lohkossa eniten otteluita tehden eniten ja päästäen vähiten maaleja. Joukkueen maalikuninkaana kunnostautui Veikkausliigassakin pelannut Michael Ibiyomi 18 täysosumalla.

Saldo Ykkösessä:

AC Kajaani on pelannut vain yhden kauden Ykkösessä vuonna 2013. Joukkue sijoittui viimeiseksi ja putosi saman tien takaisin Kakkoseen. Kainuulaisjoukkue voitti vain kolme ottelua ja pelasi viidesti tasan keräten yhteensä vain 14 pistettä.

Mielenkiintoisin pelaaja:

Michael Ibiyomilta odotetaan maaleja myös sarjaporrasta ylempänä. Joukkueen runko pysyi ennallaan pienillä viilauksilla, joten pelaajien uskotaan pärjäävän Ykkösessä. Isokokoinen ja härkämäinen hyökkääjä tekee myös tilaa muille hyökkäyspäässä.

Lähtökohdat:

Kajaanilaisjoukkue nousi lyhyen historiansa aikana jo toisen kerran maamme toiseksi korkeimmalle sarjatasolle – ja vieläpä saman päävalmentajan johdolla. Tällä kertaa Mika Lumijärvi on varmasti kokeneempi ja viisaampi sen suhteen, millaista peliä Ykkösessä pitää pelata pystyäkseen säilyttämään sarjapaikkansa. Helppoa se ei kuitenkaan tule olemaan, sillä joukkueen uudet pelaajat hankittiin lähinnä Kakkosesta ja seuran omista junioreista. Materiaalin kapeus aiheuttaa ongelmia ja Ykkösen tasolle laadukkaita pelaajia ei joukkueessa liiaksi ole. Kaikki muu kuin sarjasta putoaminen olisi jo lottovoitto.

Sijoitusarvio: 10:s

 

AC Oulu

 Viime kausi:

Seitsemäs peräkkäinen kausi päättyi neljänteen sijaan ja pysyminen aivan sarjan kärkikahinoissa tuotti vaikeuksia. Se näkyi myös yleisömäärien putoamisessa, sillä kotiotteluiden yleisökeskiarvo laski lähes 500 silmäparilla.

Saldo Ykkösessä:

AC Oulu on pelannut peräti 13 kautta Ykkösessä, joista viimeiset seitsemän peräkkäin. AC Oulu on koko Ykkösen maratontaulukon kolmannella sijalla, joten oululaisjoukkue tuntuu hieman jämähtäneen tälle tasolle.

Mielenkiintoisin pelaaja:

Marraskuussa tiedotettiin, että David Ramandigaye ei jatka laivastonsinisissä, mutta kolme kuukautta myöhemmin kerrottiin keskikenttämiehen palaavan joukkueeseen. Ramadingayella on kaikki eväät nousta joukkueen pelilliseksi johtajaksi. Viime kauden kaikki kolme Ykkösen maalia Ramandigaye laukoi yhdessä ja samassa ottelussa, joten tämän saldokin toivotaan kohentuvan tällä kaudella.

Lähtökohdat:

Liki main puolet joukkueesta on vaihtunut, kun viime kauden joukkueesta vaihtoi muutamia pelaajia liigaympyröihin ja osa toisiin Ykkösen seuroihin. Oulun kokoisesta kaupungista pitäisi löytyä liigaseura, mutta sitä on ennätetty odottaa jo seitsemän vuotta. Nyt joukkueelta odotetaan vahvaa kautta, mutta riittääkö materiaali sittenkään sarjanousuun?

Sijoitusarvio: 2:s

 

EIF

Viime kausi:

EIF on ennätetty ennakkospekulaatiossa pitää jo muutamna vuotena varmana putoajana, mutta niin vain piskuinen tammisaarelaisjoukkue on säilyttänyt jokaisena vuotena sarjapaikkansa ja viime vuonna EIF pystyi parantamaan sijoitustaan yhdellä pykälällä kahden peräkkäisen kahdeksannen sijan jälkeen.

Saldo Ykkösessä:

EIF on pelannut historiansa aikana vain kolme kautta Ykkösessä. 81 pelatusta ottelusta yli puolet ovat päättyneet tappioihin, mutta kurssi on ollut koko ylöspäin.

Mielenkiintoisin pelaaja:

Vasta hiljattain Felix de Bona ja EIF pääsivät yhteisymmärrykseen jatkosopimuksesta. De Bona oli viime kaudella ylivoimaisesti joukkueensa (ja samalla koko Ykkösen) paras maalintekijä 14 osumalla, kun seuraavaksi parhaat maalintekijät iskivät vain kolme maalia mieheen. Brasiliaiskärjeltä odotetaan tänäkin vuonna vahvaa panosta maalintekoon.

Lähtökohdat:

Suurin muutos viime kauteen on se, että joukkueen valmennuksesta vastaa jatkossa espanjalainen Gabri Garcia Xarart, joka on laittanut paletin täysin uusiksi. Pelaajisto on pysynyt kauttaaltaan samana muutamilla Kakkosesta tehtyjen hankintojen siivittämänä, mutta pelitapa on muuttunut totaalisesti. Eipä olisi voinut uskoa, että uusi luotsi saa aikaan ihmeitä heti alkukaudesta, kun EIF venyi Suomen Cupissa aina välieriin saakka. Se antaa uskoa, että joukkueella on mahdollisuuksia menestyä myös entistä paremmin tällä kaudella Ykkösessä.

Sijoitusarvio: 4:s

 

FC Haka

 Viime kausi:

Viides peräkkäinen kausi Ykkösessä päättyi lopulta kuudenteen sijaan. Pääsarjan maratontaulukon kolmantena oleva Haka on jämähtänyt Ykköseen eikä parhaimpiin päiviin nähden niukoilla taloudellisilla resursseilla operoivan seuran uskota nousevan hetkeen takaisin liigaan.

Saldo Ykkösessä:

Haka on pelannut historiansa aikana vain seitsemän kautta Ykkösessä, mutta näistä kausista viisi on viisi viimeistä. 184 Ykkösen ottelustaan joukkue on voittanut liki puolet, joten lähtökohtaisesti Haka voittaa enemmän pelejä kuin se häviää.

Mielenkiintoisin pelaaja:

Ykkösen tasolla takuuvarma maalitykki Kalle Multanen päätti vaihtaa maisemia, joten hänen saappaisiin odotetaan nousevan uutta tekijää. Huomio kiinnittyy kuitenkin kentän toiseen päähän, sillä Hakan maalilla pelaa vuoden mittaisella lainasopimuksella FC Interistä tullut Aati Marttinen, joka omaa melkoisen potentiaalin. On sangen mielenkiintoista nähdä, miten Marttinen suoriutuu urakastaan, kun lähtökohtaisesti vastuuta ja peliaikaa on kosolti luvassa.

Lähtökohdat:

Keith Armstrong valmensi vuosina 1997–2001 Hakaa menestyksekkäästi, sillä aikakauteen mahtuu peräti kolmen peräkkäisen mestaruuden suora. Nyt toista kauttaan valkeakoskelaisten peräsimessä operoiva kokenut brittiluotsi joutuu miettimään keinoja nostaakseen joukkueen tasoa lähemmäksi kärkisijoja. Helppoa se ei tule olemaan, mutta valmennus täydentyi Teemu Tainiolla, joka nousi nimenomaan suomalaisten jalkapalloihmisten tietoisuuteen Hakassa reilut 20 vuotta sitten.

Sijoitusarvio: 5:s

 

FF Jaro

 Viime kausi:

Toinen peräkkäinen kausi Ykkösessä päättyi viidenteen sijaan. Viime kaudesta jäi Jarosta hieman sekava kuva, sillä otteita leimasi vuoristoratamaisuus. Sarjapaikka varmistui lopulta elokuussa, kun joukkue ylsi vuoden ainoaan voittoputkeensa. Tuona aikana Jaro voitti peräti viisi ottelua perätysten, mutta sen jälkeen kuudesta viimeisestä ottelustaan pietarsaarelaiset pystyivät voittamaan vain yhden.

Saldo Ykkösessä:

Jaro on pelannut historiana aikana 15 kautta Ykkösessä, mutta viimeisen 20 vuoden aikana Ykkösen kausia on kirjattu vain viisi. Pietarsaarelaisseura onkin totuttu näkemään enemmän liigassa kuin pykälää alempana. Ykkösen otteluita Jaro on pelannut yhteensä 382 ja on voittanut niistä puolet. Ykkösen maratontaulukossa Jaro on viidentenä.

Mielenkiintoisin pelaaja:

Joukkue koostuu mielenkiintoisista nuorista ja uusista ulkomaalaisvahvistuksista. Viime kauden pelaajia ei joukkueeseen ole jäänyt kuin kourallinen. Näistä pelaajista mielenkiintoisin on Seth Paintsil, joka osui maalipuiden väliin viime kaudella 10 kertaa.

Lähtökohdat:

Viime kauden sijoituksen uusiminen vaatisi uudelta joukkueelta todella paljon. Realistinen lähtökohta on se, että Jaro lähtee pelaamaan sarjapaikkansa puolesta. Viime vuoden kaltaisesta vuoristoratamaisuudesta pitää päästä eroon.

Sijoitusarvio: 6:s

 

HIFK

 Viime kausi:

HIFK:n kausi päättyi liigakarsinnoissa Veikkausliigasta putoamiseen. FC Honka oli niukasti parempi ja lunasti nousunsa pääsarjaan.

Saldo Ykkösessä:

Seitsemän Suomen mestaruutta historiansa aikana voittanut HIFK on pelannut Ykkösessä kaikkiaan 19 kauden ajan. Koko 2000-luvun aikana HIFK on kuitenkin nähty Ykkösessä vain kuutena eri kautena. Edellinen visiitti Ykkösessä oli vuonna 2014, kun sarjanousijan kausi päättyi kaikkien yllätyksenä suoraan nousuun liigaan.

Mielenkiintoisin pelaaja:

HIFK on rakentanut joukkueensa omien nuorien kasvattien ja muutaman kokeneen pelaajan varaan. Kokeneet pelaajat ovat hankkineet kannuksia monilta eri sarjatasoilta aina liigaa myöten. Noin kentällisen verran pelaajia päätti jatkaa pelaamista tähtirinnoissa, mutta mielenkiintoisin pelaaja on paluumuuttaja Tuomas Mustonen, joka ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla AC Oulussa. Mustonen on energiahyökkääjä, joka tekee kentällä valtavasti töitä. Potentiaalikin maalintekoon Ykkösessä on olemassa, sillä Mustonen on tehnyt 16 maalia pelaamassaan 62 ottelussa.

Lähtökohdat:

Liiganousu vuoden 2014 päätteeksi taisi yllättää seurajohdon ja kaikki merkit näyttivät siltä, ettei helsinkiläisseurassa pystytty saamaan taustaorganisaatiota liigan edellyttämälle tasolle. Kolme peräkkäistä kautta pääsarjassa ei kuitenkaan ole aivan huono merkki, mutta toisaalta sijoitukset putosivat vuosi vuodelta. Nyt HIFK:ssa olisi syytä pohtia se, että saadaanko omista kasvateista rakennettua tulevaisuuden liigatason pelaajia? Ensiksi pitää kuitenkin pärjätä Ykkösessä, mikäli sitä mielii pääsarjassa pelata. Siinä on kokeneimpien pelaajien merkitys kultaakin kalliimpaa.

Sijoitusarvio: 3:s

 

JJK

 Viime kausi:

Veikkausliigassa pelaamisesta tuli ranskalainen visiitti, kun JJK:n kausi lyötiin pakettiin jo hyvän aikaa ennen kauden päättymistä. Siitä on kuitenkin nostettava hattua, ettei JJK lyönyt missään vaiheessa hommaa lekkeriksi, vaan pystyi paineettomassa tilassa pelaamaan tuloksellisesti erinomaisesti.

Saldo Ykkösessä:

Vasta vuonna 1992 perustettu JJK on pelannut Ykkösessä lyhyen historiansa aikana kahdeksan kauden ajan. 209 ottelusta joukkue on pystynyt voittamaan runsaan kolmanneksen eli 88 kamppailua. Kun JJK edellisen kerran putosi liigasta kauden 2013 päätteeksi, pelasi JJK Ykkösessä nousujohteisesti kolme kautta kruunaten kolmannen vuoden liiganousuun.

Mielenkiintoisin pelaaja:

JJK:n liigajoukkue hajosi aika lailla ja viime kauden joukkueestra on jäljellä aika lailla vain kentällinen. Uudet pelaajat hankittiin pääasiassa JJK:n kehitysjoukkue Villiketuista, mutta ainoa poikkeus on 187-senttinen keskushyökkääjä Patrik Alaharjula, joka siirtyi Keski-Suomeen Kuopiosta. Alaharjula pelasi viime kauden ensimmäisen puolikkaan KuPS:n liigajoukkueessa, kunnes keskikesän jälkeen mies kerrytti peliaikaa ja vastuuta enää vain Kakkosen KuFu 98:ssa. Alaharjula näytti jo tämän kevään Suomen Cupin otteluissa pystyvänsä maalintekoon tehden viidessä ottelussa kaksi maalia.

Lähtökohdat:

JJK:n on turha odottaa tekevän nopeaa nousua takaisin Veikkausliigaan. Valmennus vaihtui huhtikuussa, kun vuodesta 2014 JJK:ta luotsannut Juha Pasoja päätti tarttua eksoottiseen haasteeseen ja siirtyi valmentajaksi Ghanaan. Nyt JJK rakentaa harkitusti uutta tulemistaan omien nuorien kautta, mutta se työ on vasta alussa eikä tuloksia voida odottaa heti ensimmäisenä vuotena. Lähtökohtaisesti joukkue pelaa keskikastin sijoituksista, mutta myös sarjapaikan uusiminen vaatii uusilla nuorilla pelaajilla pelaten ponnistuksia.

Sijoitusarvio: 7:s

 

Klubi 04

 Viime kausi:

Klubi 04 sijoittui Kakkosen A-lohkon kakkoseksi ja voitti karsinnoissa Viikingit selvin lukemin. Sarjakausi sujui pääosin omilla nuorilla lupauksilla, mutta karsinnoissa joukkuetta vahvistettiin muutamilla HJK:ssa peliaikaa kerryttäneillä pelaajilla.

Saldo Ykkösessä:

Klubi 04 on pelannut 14 vuotta kestäneellä taipaleella pääosin Kakkosessa. Klubi on pelannut Ykkösessä yhteensä neljän kauden ajan, viimeksi vuonna 2010. Paras sijoitus Ykkösessä on vuodelta 2006, kun joukkue sijoittui 14 joukkueen sarjassa peräti kuudenneksi. 104 Ykkösen ottelusta on joukkue voittanut vain 27 kertaa.

Mielenkiintoisin pelaaja:

Klubi 04 on kokenut melkoisia muutoksia viime kaudesta. Pääosin joukkue on rakennettu viime kaudella HJK:n B-junioreissa pelanneista pelaajista. Joukkuetta vahvistettiin vain kolmella sellaisella pelaajalla, joka pelasi viime kaudella Ykkösessä. Viime kaudella FC Hongassa neljä maalia iskenyt Rony Huhtala päätti vaihtaa maisemia ja odotukset 20-vuotiasta hyökkääjää kohtaan on pilvissä. Hänen uskotaan olevan pelaaja, joka pystyy iskemään säännöllisesti maaleja.

Lähtökohdat:

Ottelutuloksiin vaikuttaa pitkälti se, että millaisella kokoonpanolla Klubi 04 otteluihinsa lähtee. Saako joukkue apuja HJK:n liigajoukkueesta vai joutuuko joukkue pärjäämään omillaan? Lähtökohtaisesti joukkueella on täysi työ säilyttää sarjapaikka ensi kaudeksi.

Sijoitusarvio: 9:s

 

KPV

 Viime kausi:

KPV tavoitteli jo viime vuonna liiganousua, mutta jäi lopulta Ykkösen kolmanneksi. Pettymys oli valtaisa, sillä joukkueeseen oli panostettu lukuisilla uusilla pelaajilla.

Saldo Ykkösessä:

KPV ja sen edeltäjä PV Kokkola ovat pelanneet Ykkösessä peräti 21 kautta. KPV on ollut 2000-luvun aikana Ykkösessä kaikkiaan yhdeksän kautta. Kaikkiaan 515 ottelustaan Ykkösessä on kokkolalaisjoukkue voittanut 197.

Mielenkiintoisin pelaaja:

KPV hankki täksi kaudeksi jokaiselle kentän osa-alueelle mielenkiintoisia pelaajia suoraan Veikkausliigasta. Ei olisi väärin sanoa, että Kalle Multaselle on asetettu isot odotukset maalintekijänä, mutta mielenkiintoisin pelaaja on kuitenkin alakerran johtajaksi hankittu Ville Koskimaa. KPV:n molemmat topparit ovat hujoppiosastoa, joten on mielenkiintoista nähdä miten Koskimaan ja Henri Myntin yhteistyö onnistuu.

Lähtökohdat:

KPV on sarjan suurin voittajasuosikki. Seuran omistaja Matti Laitinen uhosi jo viime vuonna jättävänsä seuran taakseen, mikäli liiganousua ei toteudu. Laitinen kumosi kuitenkin uhkauksensa, ja on edelleen seuran taustavoimissa. Lähtökohtaisesti voisi sanoa, että tämä kausi on KPV:lle se kuuluisa: nyt tai ei koskaan -kausi.

Sijoitusarvio: 1:s

 

KTP

 Viime kausi:

KTP voitti Kakkosen A-lohkon, mutta hävisi kaksisosaisessa karsinassa AC Kajaanille. KTP sai lopulta Ykkösestä sarjapaikan, kun OPS ei täyttänyt lisenssiehtoja. Viime kaudella KTP ei hävinnyt sarjassa kuin kaksi kertaa.

Saldo Ykkösessä:

Kotkassa on nähty erilaisia seuraviritelmiä historian saatossa. KTP ja FC KooTeePee ovat pelanneet Ykkösessä yhteensä 15 kautta. Ilman vokaaleja KTP on pelannut toiseksi korkeimmalla sarjatasolla kaikkiaan yhdeksän kautta saldonaan 231 ottelusta 101 voittoa.

Mielenkiintoisin pelaaja:

KTP vahvisti rivejään huhtikuussa 20-vuotiaalla hyökkääjällä Aleksis Lehtosella. Lehtonen on nuoresta iästään sangen kokenut pelaaja miesten sarjatasoilla. Lehtonen teki jo kolme vuotta sitten Ykkösessä seitsemän maalia, joten potentiaalia nuorukaiselta löytyy. Sen jälkeen huolta herättävät kaksi liigasopimusta (SJK:n ja Ilveksen kanssa), jotka ovat päättyneet ennenaikaisesti.

Lähtökohdat:

Yhden välivuoden jälkeen KTP on jälleen Ykkösessä. Viime vuosina melkoiseksi hissijoukkueeksi profiloitunut kotkalaisjoukkue on pelannut neljän edellisen sarjakauden aikana neljällä eri sarjatasolla! Nyt joukkue pyrkii säilyttämään asemansa Ykkösessä ja tavoitteet on asetettu keskikastin tietämille. Sarjanousijan menestykseen vaaditaan se, että kausi lähtee liikkeelle suotuisissa merkeissä, sillä korjausliikkeen tekeminen on helppoa ainoastaan vain teoriatasolla.

Sijoitusarvio: 8:s

 

Kimmo Muttilainen

kimmo@eom.fi