Artikkeli

Mitä fanittaminen maksaa – Veikkausliigajoukkueet puntarissa

Rakkaus on sokea, sanotaan, Mutta kuinka sokea rakkaus omaa suosikkiseuraa kohtaa on, missä menee hintaraja oman seuran kannattamiselle, tai onko sellaista?

EOM-jalkapallolehti tutustui tulevan Veikkausliiga-kauden joukkueiden hinnoitteluun kausikorttien ja pelipaitamyynnin osalta, seurojen verkkosivuilta saataviin tietoihin pohjautuen. Vertailimme kausikorttien hintoja ns. normaalihintaisten, pääkatsomopaikkojen tai siihen verrattavien kausikorttien osalta. Alennusryhmät, kannattajakortit, lasten kausikortit ja erilaiset VIP-paketit jätettiin vertailun ulkopuolelle. Mitä siis maksaa oman suosikkijoukkueen seuraaminen, jos aikuinen ostaa normaalihintaisen kausikortin ja pukeutuu seuran viralliseen pelipaitaan?

Vertailun tekeminen ei ollut täysin ongelmatonta muutenkaan kuin kausikorttien keskiarvon määrittelyn osalta. Osalla seuroista kausikortin ostaminen verkosta on tehty vaikeaksi. Pelipaitojen osalta urakka on tehty paikoitellen jopa mahdottomaksi. Esimerkiksi VPS:n kotisivuilta ei toimivaa verkkokauppalinkkiä suoraan löydy (pelipaidan hinta löydetty VPS Juniorit-sivujen kautta), ja FC Hongan osalta pelipaitaa ei löytynyt helposti netin kautta laisinkaan.

Mestariseura hintahaitarin yläpäässä

Perushintaisista kausikorteista ylivoimaisesti kallein löytyy Telia 5G Areenalta, jossa Klubin kannattaja joutuu maksamaan pääkatsomon keskeisestä paikastaan 394 euroa. Menestyksellä on siis hintansa, mutta varmasti rahalle on saanut myös vastinetta menneellä kaudella. Niin sanottu Itäkatsomo, joka sijaitsee varsinaista pääkatsomoa vastapäätä, tarjoaa toki Klubin kausikortin noin 200 euron tuntumaan, mikä on lähempänä muiden seurojen pääkatsomoiden hinnoittelua. Seuraavaksi kallein on ehkä hieman yllättäen Tammelan tunnelmallisella, mutta ei niin modernilla stadionilla pelaava Ilves, jonka kausikortti pääkatsomoon kustantaa 270 euroa. Tasaisen keskikastin jälkeen halvimmaksi vaihtoehdoksi osoittautuu mestaruuttakin taannoin maistanut IFK Mariehamn, 198 euron hintaisella kausikortillaan.

Huomattavaa on, että useat seurat eri sarjatasoilla ovat käynnistäneet kampanjoita kausikorttimyynnin osalta. Tien raivaajana tässä on toiminut erityisesti RoPS, jonka menestyksekäs kampanja toi tuloksena yli 3500 myytyä kausikorttia. Hinnaksi kortille muodostui viereisestä taulukosta poiketen a’ 59 euroa.

RoPS:n kampanja on erinomainen osoitus sekä markkinointisilmän omaamisesta, taloudellisen tasapainon vakauttamisesta, että myös kohtuullisesti hinnoitellun kannattamisen kiinnostavuudesta. Lisääntyneet katsojamäärät tuonevat tullessaan myös arvokasta lisämyyntiä niin fanituotteiden kuin ottelutapahtumien oheismyynnin myötä.

Kuva: Juha Tamminen

 

 

 

Veikkausliigassa pelataan tulevalla kaudella 33 ottelun sarja, jolloin jokaiselle joukkueelle tulee vähintään 16 kotiottelua (maksimi 17). Suurimmalla osalla seuroista kausikortin hintaan sisältyy myös Suomen Cupin kotiottelut, lukuun ottamatta mahdollista finaaliottelua. Laskimme edellä mainittujen pääkatsomo-kausikorttien pohjalta ottelukohtaisen hinnan Veikkausliiga-otteluiden osalta (16 kotiottelua). Tässäkin kategoriassa omassa luokassaan hinnan suhteen on HJK, joka on 24,6 euron hinnallaan yli 7,7 euroa kalliimpi per ottelu, kuin seuraavaksi kallein eli Ilves. Keskiarvoltaan suomalaisen pääsarjan ottelun hinnaksi muodostuu kausikortilla 14,9 euroa.

Yksittäiseen ottelulippuun verrattuna keskimääräinen hinta on nopeasti arvioituna 3-5 euroa edullisempi. Kausikorttien kautta seurattujen otteluiden hinta per ottelu elää jonkin verran niiden joukkueiden osalta, joilla on 17 kotiottelua kaudessa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kausikortti ja fanipaita keventävät kukkaroa

Todellisen kannattajan tunnistaa oman seuran pelipaidasta, ja niitä on nähty pelipaikkakunnilla ilahduttavasti enemmän ja enemmän viime vuosina. Pelipaitoja on saatavissa useimmilla joukkueilla kahdessa kategoriassa, eli ilman pelinumeroita ja nimipainatuksia, tai vastaavasti omalla halutulla painatuksella. Otimme vertailuun ilman painatusta olevien paitojen hinnat, lukuun ottamatta FC Honkaa jonka fanipaitoja ei ollut verkon/kotisivujen kautta saatavilla.

Edullisimman pelipaidan tarjoaa kausikorttikampanjallaankin säväyttänyt RoPS, jonka paidasta fani joutuu pulittamaan nykymarkkinassa maltilliset (?) 39,90 euroa. Kalleimman hinnan siteestä omaan seuraansa joudutaan pulittamaan Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla, jossa SJK:n kannattajien lompakko keveneekin jo 79 euron edestä.

 

Myöskään Kuopiossa ei naatiskella pelipaitojen edullisuudella, hinnan ollessa 75 euroa kappaleelta. Koko perheen vaatettaminen seuran väreihin alkaakin olla jo näillä lakeuksilla mittava investointi.

Keskimäärin Veikkausliiga-joukkueen pelipaita rokottaa kannattajan taloutta 58,9 euron edestä. Yksittäiset kampanjat toki saattavat heilautella uusien pelipaitojen hintoja alaspäin, ja aina voi kytätä pieleen menneen kauden jälkeen netissä ja kirpputoreilla myyntiin tulevien pelipaitojen hintoja. Esimerkiksi Veikkausliigasta pudonneen JJK:n pelipaitaa löytää Huuto.net-huutokauppapalstalta mukavan edulliseen hintaan, 7,20€.

 

 

 

 

Kuinka kallista siis kokonaisuudessaan onkaan oman suosikkijoukkueen seuraaminen? Edullisimmin omaa joukkuettaan seuraavat FC Lahden ja PS Kemin kannattajat, jotka maksavat kausikortin ja pelipaidan yhdistelmästä tasan 250 euroa. IFK Mariehamn, RoPS ja FC Inter tarjoavat seuraavan pykälän 10-15 euron korotuksella. Espoolainen Honka nousee todennäköisesti kolmanteen kategoriaan, jossa heidän seuranaan noin 300 euron tuntumassa ovat KuPS, VPS, FC TPS, SJK ja Ilves. Eniten pelipaidan ja parhaiden katsomopaikkojen yhdistelmästä maksaa Klubin kannattaja, yhteensä 454 euroa. Rovaniemen Palloseuran osalta onnistunut kausikorttikampanja tosin tuo yhdistelmän edullisimmillaan tarjolle noin 100 euron yhteishintaan.

 

 

Onko kannattaminen näilä hinnoilla sitten kallista vai ei? Tämä on tietysti mielipidekysymys ja vaihtelee taloudellisen tilanteen mukaan, mutta vielä voitaneen kuitenkin puhua kohtuullisen edullisesta tasosta.

Tero Karinti

Joukkue- ja ottelukuvat: Juha Tamminen