Analyysi

Minihuuhkajien peliesitys yllätti

Suomen alle 19-vuotiaiden avausottelu EM-kisoissa päättyi tappioon, mutta peliesitys oli miehekäs, rohkaiseva ja lupauksia-antava. Ottelun ainoaksi jäänyt maali syntyi vahvan Suomen painostusjakson päätteeksi.

 

Lähtökohdat:

Suomi oli pelannut voitollisen kenraaliharjoituksen, kun Turkki oli kaatunut Helsingissä 2–0 Eetu Vertaisen kahdella osumalla. Juha Malisen astuttua ruoriin on joukkueen itseluottamus noussut parantuneiden tulosten ja peliesitysten myötä. Ennakkoon otteluun lähdettäessä Italia oli kuitenkin selkeä suosikki.

 

Ottelun kulku:

Suomi oli ensimmäisen 30 minuuttia melkeinpä purjeissa. Italia sai vyörytettyä kerta toisensa jälkeen vaarallisia hyökkäyksiä, mutta Rasmus Leislahden torjunnat ja laukausten epätarkkuus estivät maalin syntymisen.

 

Suomi pääsi kuitenkin peliin mukaan. Eetu Vertainen pääsi kolmesti ja Saku Ylätupa kahdesti yrittämään maalintekoa erinomaisilta maalipaikoilta, mutta sivuverkkoa lähemmäs ei palloa saatu. Kun Suomi oli saamassa todellista hurmosta päälleen, iski Italia 43. minuutilla. Maalivahdin pitkä avaus, hävityt kaksinkamppailut ensin ilmassa ja sitten maassa avasi Nicolo Zaniololle maalipaikan, josta hän ei erehtynyt.

 

Toisella puoliajalla ei käytännössä Suomella ollut kuin yksi varteenotettava maalipaikka, kun ensimmäisen 45-minuutilla todellisia paikkoja oli ollut puolen tusinaa. Ylätupa pääsi yrittämään, mutta jälleen kerran tuloksetta. Toisen 45-minuuttisen aikana Suomi kuitenkin pystyi pitämään paremmin palloa ja sitä kautta rakentamaan hyökkäyksiä.

 

Mitä sitten:

Suomi kohtaa torstaina 19.7. Norjan, joka kuuluu ennalta niihin joukkueisiin, jotka Suomen pitäisi hoitaa. Portugali voitti Norjan lohkon avauspelissä 3–1, joten jatkohaaveiden kannalta kolme pistettä on mimimivaatimus.

 

Pelaaja-arvostelut:

1 Rasmus Leislahti              (mv)              9

Oli joukkueensa parhaimmistoa. Piti Suomen mukana pelissä torjunnoillaan, mutta maaliin johtanut hyökkäys oli tekemätön paikka. Suoritustaso vakuuttavaa.

 

16 Teemu Jäntti                  (vp)                6

Vasempana puolustajana pelannut Jäntti pelaa seurajoukkueessaan keskikenttämiehenä. Kaksinkamppailutilanteen häviäminen ja kaatuminen edesauttoivat Italian maalin syntymisessä.

 

4 Valtteri Vesiaho               (kp)                8

Miehekäs esitys puolustuksen johtajana. Uskaltaa laittaa oman kroppansa likoon.

 

2 Ville Tikkanen                  (kp)                7

Romuluinen toppari, joka ei kaihda kontakteja. Pelin avaamisessa vielä kehitettävää.

 

20 Miko Virtanen               (op)               7

Tuki hyökkäyksiä laidaltaan, mutta ei varmasti päässyt pelaamaan täysin vahvuuksillaan eli pallollista peliä. Joutui lähettämään liian usein pitkän pallon.

 

19 Joel Mattsson                (ol)                7

Pelasi ensimmäisen tunnin oikeassa laidassa linkkinä, kunnes vaihdon myötä putosi pakiksi. Perusesitys, joka ei pettänyt, mutta ei myöskään loistanut.

 

15 Jaakko Oksanen             (kk)                8 ½

Keskikentän pelin tekijä, joka huikaisi hyvällä pelisilmällä ja syöttövalikoimallaan. Suomen peli pyörii vahvasti tämän nuorukaisen kautta.

 

6 Abukar Mohamed           (kk)                7

Jaksaa tehdä pallotonta työtä väsymättä. Pelaa varmasti ja auttaa puolustuslinjaa työnteollaan.

 

7 Timo Stavitski                  (vl)                 7

Stavitskin nopeutta yritettiin hyödyntää, mutta aivan siinä ei onnistuttu. Varmasti parempaa vielä luvassa.

 

9 Eetu Vertainen                (h)                 9

Suomen paras pelaaja, pääsi kolme kertaa huippumaalipaikkaan, joista olisi pallo pitänyt laittaa reppuun. Lisäksi lähetti Ylätuvan läpiajoon. Näkyvästi esillä ennen kaikkea ensimmäisellä puoliajalla.

 

8 Saku Ylätupa                    (h)                 8

Aktiivinen liikkuminen toi paikkoja, jopa läpiajoja, mutta viimeinen silaus jäi puuttumaan.

 

Vaihtopelaajat:

10 Albion Ademi                 (ol)                7

Kentälle 59. minuutilla, väläytteli nopeuttaan muutaman kerran, mutta ei päässyt oikein peliin mukaan.

 

17 Anssi Suhonen                (kk)                ei arvosanaa

Kentälle 87. minuutilla, ja sen aikana ennätti syöttää pari kertaa omille, mutta liian vähän peliaikaa arvostelun tekemiseksi.

 

13 Niklas Jokelainen           (vl)                 ei arvosanaa

Kentälle 90. minuutilla, joten ei pysty arvioimaan liian lyhyen peliajan takia.

 

Kimmo Muttilainen

@KMuttilainen

 

EOM seuraa netissä Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueen peliesityksiä alkaneissa EM-kisoissa.