Artikkeli Haastattelu Uutiset

Miko Virtanen haluaa tehdä ”glenkamarat”

Alle 19-vuotiaiden poikien maajoukkue valmistautuu paraikaa heinäkuun EM-kotikisoihin. Joukkueen yksi avainpelaajista on entinen teinitähti Miko Virtanen, joka siirtyi viime kesänä Englannista Skotlantiin, Aberdeenin organisaatioon. EOM-lehti istahti alas Virtasen kanssa ja kyseli kuulumisia EM-turnauksen alla.

Moi, Miko. Minihuuhkajien EM-lohkoon arvottiin Norja, Portugali ja Italia. Miltä se vaikuttaa?

– Lohkossa tulee vastaan kolme erilaista joukkuetta. Saa nähdä, mitkä maat menevät jatkoon. En voi sanoa, että yksikään olisi selvä suosikki.

Päävalmentaja Juha Malinen halusi samaan lohkoon Norjan, koska Pohjoismainen joukkue toimii hyvänä mittarina Suomelle. Oletko Juhan kanssa samaa mieltä?

– Kyllä vain, ja on hienoa päästä pelaamaan heitä vastaan. Olemme heidät aiemminkin kohdanneet, joten me tiedämme, millainen joukkue tulee vastaan. Nyt kun Juha on tullut päävalmentajaksemme, me olemme saaneet pelimme yhtenäisemmäksi, ja se lupaa hyvää.

Malinen tosiaan otti talvella Kimmo Lipposen paikan. Onko Malisen tulon myötä nähty isoja muutoksia?

– Joukkueen runko ei ole sinänsä muuttunut, samat pelaajat pääosin kiertävät turnauksissa. Meillä on aina ollut hyvä joukkuehenki, mutta lukuisat tappiot ovat vaikuttaneet meidän työmoraaliimme. Juhan tultua mukaan tuloksemme ovat parantuneet, mikä on palauttanut meidän uskomme. Olemme pelanneet koko ajan suhteellisen hyvin, ja joukkuehenkemme on ollut koko ajan hyvä, mutta tappiokierre aiheutti uskonpuutetta.

– Kuten sanoin, me olemme saaneet peliämme nyt yhtenäisemmäksi. Me tiedämme selvemmin, mitä tehdä eri vaiheilla. Koska prässätään ja niin edelleen. Meillä on selvempi tieto siitä, mitä tehdä joukkueena ja yksilöinä eli yhteisymmärryksemme on paremmalla mallilla, ja se on ollut isoin muutos valmentajavaihdoksen jälkeen.

Minihuuhkajat koki talvella ison menetyksen, kun ikäluokan suurimpiin tähtiin kuuluva Sergei Eremenko päätti vaihtaa Suomen maajoukkueen Venäjän maajoukkueeseen. Kuinka paljon se kirpaisi?

– Sergei on tietenkin hyvä pelaaja. Olen pelannut monta matsia hänen kanssaan. Hän olisi tuonut meille tärkeää kokemusta, sillä hän on pelannut ulkomailla. Aluksi Sveitsissä ja nyt Venäjällä. Mutta meillä on todella hyvä ja laaja ryhmä, joka on täynnä hyviä pelaajia. Minulla on ainakin kaikin puolin hyvä fiilis, vaikka Sergei päättikin edustaa Venäjää.

Pelasit pitkään Evertonin akatemiassa, mutta siirryit viime kaudeksi Skotlantiin Aberdeeniin. Miten kausi Skotlannissa vierähti?

– Kaudesta jäi hyvä maku. Menin kesällä sinne testiin, ja he halusivat kirjoittaa sopimuksen jo ensimmäisen viikon jälkeen. Olen pelannut junioreissa – ja mikä tärkeintä – olen pelannut säännöllisesti keskikentällä. Sitäkin tärkeämpää on ollut, että olen päässyt eroon loukkaantumisista ja saanut kunnolla peliaikaa. Olen myös harjoitellut 1-2 kertaa viikossa edustusjoukkueen mukana, joten kokonaisuudessaan kauteni oli erittäin antoisa.

Ja urasi jatkuu Aberdeenissa?

– Kyllä, minulla on sinne vuoden jatko, ja tällä hetkellä etsin itselleni sieltä kämppää. Katsotaan sitten vuoden päästä uudestaan, mihin tieni vie.

Onko tavoitteenasi pelata jo ensi kaudella seuran edustusjoukkueessa?

– Se on tavoite. Mainitsinkin, että olen päässyt harjoittelemaan edustuksessa, mutta nyt tavoitteenani on päästä peliryhmään mukaan. Toivottavasti saan harjoituskaudella mahdollisuuksia näyttää osaamistani. Sitä se vaatii, jos haluan päästä pelaamaan.

Teetkö kenties ensi kaudella ”glenkamarat” ja nouset puskista Skotlannin Valioliigan tähtipelaajien joukkoon?

– Näin toivon! Ja kaikki on mahdollista, näin sen viime kaudella meidänkin joukkueessa: eräs topparimme oli kauden alussa reservijoukkueessa, ja hänen piti lähteä lainasopimuksella muualle hakemaan kovempia pelejä. Sitten edustuksessa tuli kuitenkin loukkaantumisia, ja hän pääsi näyttämään taitojaan, ja kaveriki olikin heti “man of the match”. Nyt hän on jo noussut Skotlannin A-maajoukkueen mukaan.

– Se oli osoitus siitä, että asiat voivat muuttua näin nopeasti. Toivottavasti minulla on sama tarina ensi kaudella, mutta se vaatii näyttöpaikkoja ja niissä onnistumista. Minulla on kuitenkin hyvä fiilis, sillä olen saanut olla terveenä ja loppukauteni sujui erinomaisesti.

TEKSTI Toni Rajamäki
KUVA Suomen Palloliitto
Suomen U19 maajoukkue EM-kisoihin

(suluissa pelaajien aiemmat seurat):

Rasmus Leislahti HJK (KyIF)

Robin Källman HJK (NuPS)

Miko Virtanen Aberdeen FC (Everton FC, TPV)

Kristian Heinolainen PS Kemi (HIFK, FC Gnistan, HJK, KäPa, PKKU, TuPS, KOPSE, FC Kontu)

Ville Tikkanen SJK (OLS)

Teemu Jäntti FC Lahti (PKKU, TuPS)

Martti Haukioja Ilves (AC Chievo Verona, Ilves, HJS)

Valtteri Vesiaho HJK (KäPa, Ponnistus)

Kalle Katz HJK (KäPa)

Abukar Mohamed S.S. Lazio (TPS, TPV)

Jaakko Oksanen Brentford FC (HJK, KOPSE, KP-75)

Alex Bradley West Bromwich Albion

Anssi Suhonen Hamburger SV (KäPa, JäPS)

Saku Ylätupa AFC Ajax (RoPS, HJK, FC Espoo, LePa)

Joel Mattsson IFK Mariehamn

Timo Stavitski SM Caen (RoPS, HJK, KyIF)

Albion Ademi FC Inter (PS Kemi, FC Inter, TPS, TuNL)

Tobias Fagerström Hamburger SV (BK-46)

Eetu Vertainen HJK (KyIF)

Niklas Jokelainen Ilves (Stoke City, AC Oulu, Tervarit)