Kolumni

Mihin seuraavaksi, FC Inter?

FC Interin leiristä kuului sunnuntaina yllättäviä uutisia, kun seura tiedotti edustusjoukkueen päävalmentaja Fabrizio Piccaretan jättäneen tehtävänsä. Italialaisen perusteli päätöstään henkilökohtaisilla syillä, joiden takia hän ei kokenut pystyneensä antamaan joukkueelle kaikkea itsestään. Samalla seura kertoi Piccaretan apuvalmentajana toimineen John Allenin ottavan vastuuvalmentajan paikan loppukaudeksi. Allenin apulaiseksi ryhtyy Kari Virtanen ja uusi parivaljakko saa tulikasteensa tiistaina PS Kemin saapuessa Interin vieraaksi.

Interin kulunut kausi oli jo ennen Piccaretan irtisanoutumista värikäs. Talvikausi sujui siltä vielä tulosten valossa hyvin poikien sille paikan Suomen Cupin loppuottelusta, mutta Veikkausliigassa joukkueen alku oli kangerteleva. Nopeasti kävi selväksi, että Piccaretan talvella lanseeraama kolmen miehen puolustuslinja oli epäonnistunut kokeilu, ja kun Inter ei hyökkäyspäässäkään onnistunut repimään tehoja Benjamin Källmanin ja Timo Furuholmin kaltaisista maalintekijöistä, löysivät sinimustat itsensä jälleen sarjan peräpäästä. Ainoan voittonsa ennen Suomen Cupin finaalia Inter saavutti kauden toisesta ottelustaan PS Kemiä vastaan.

Yllättävän cup-voiton myötä joukkueen pelitapaan kuitenkin tehtiin muutoksia, mistä merkittävimpänä oli siirtyminen neljän miehen puolustuslinjaan. Lisäksi voitto palautti pelaajien alkukautena hukkaamaa itseluottamusta ja cup-finaalin jälkeen Interin peliesitykset ovatkin olleet rohkaisevia. Neljästä ottelustaan se on kerännyt seitsemän pistettä ja erityisesti hyökkäyksessä maalihanat ovat auenneet, mistä kertoo jo kahden edellisen ottelun maalierokin 6-5.

Koska Interin esitykset kentällä olivat paranemaan päin, jättää Piccaretan yllätyspäätös Interin mielenkiintoiseen tilanteeseen, jossa ei voi välttyä kysymästä kuinka tämä tulee näkymään pelikentällä. Erityisen hankalan Interin tilanteesta tekee vielä se, että sillä on edessään sarjataulukon kannalta erittäin merkittäviä otteluja. Tiistaina sillä on kotonaan mahdollisuus karistaa yksi joukkueen selässä pitkään roikkuneista apinoista, sillä voittamalla PS Kemin Inter ottaisi ensimmäistä kertaa sitten huhtikuun 2016 voiton kahdesta peräkkäisestä Veikkausliiga-ottelua. Lauantaina Inter kohtaa VPS:n, joka tällä hetkellä majailee sarjataulukossa kolme pistettä turkulaisten yläpuolella, kun taas seuraavana keskiviikkona (20.6.) se taistelee kauden toisessa Turun derbyssä pisteistä sekä kaupungin herruudesta. Nämä kolme ottelua ovat Interin kauden osalta vedenjakajia, joiden myötä se todennäköisesti joko vakiinnuttaa paikkansa liigan turvallisessa keskikastissa tai ajautuu osaksi putoamistaistelua.

Interin organisaatiossa on ollut viime aikoina käynnissä tietynlainen puhdistuksen ja uudelleenrakennuksen vaihe. Seura on panostanut junioritoimintaansa ja seurasta poistui viime kauden jälkeen monia pitkään sitä palvelleita toimijoita. Kun Inter lisäksi värväsi suuripalkkaisten ulkomaalaispelaajien tilalle pääosin nuoria lupauksia kasvamaan korkoa, puhuttiin tämän kauden olevan joukkueelle tietynlainen ”välikausi”, vaikea kasvun kausi jollainen olisi välttämätön uutta nousua rakennettaessa. Hyvin sujunut talvikausi saattoi sokaista odottamaan Interiltä enemmän kuin joukkueelta ehkä olikaan realistista vaatia, mutta viimeistään Piccaretan päätöksen jälkeen ajatus välikaudesta tuntuu konkretisoituneen. Tältä pohjalta tämänhetkinen valmentajakysymyskin tuntuu ponnistavan, sillä näillä näkymin John Allen jatkaa päävalmentajana tämän kauden loppuun saakka. Häntä kuitenkaan on vaikea nähdä pitkäaikaisempana ratkaisuna Interille, joten nyt jos koskaan seuralla olisi loistava tilaisuus katsoa tilannetta pitkäjänteisesti. Piccaretan väistyminen jo tässä vaiheessa kautta antaa seurajohdolle merkittävästi aikaa kartoittaa joukkueelle valmentajaa, jonka varaan se voisi tulevaisuutensa rakentaa.

Mikä sitten on Allenin rooli tässä kuviossa? Hän on siinä mielessä armollisessa asemassa, että häneltä ei juuri odoteta ihmeitä. Interin saumat nousta mitalitaistoon ovat pienet ja, koska sillä on jo hallussaan paikka Eurooppa-liigan karsinnoissa ensi kaudella, ei seuran välttämättä tarvitse mitalitaistoon edes erityisesti pyrkiä. Niin ironiselta kuin se kuulostaakin. Allenille riittänee kauden vieminen läpi ilman suurempia ongelmia ja turvallisen sijoituksen varmistaminen sarjan keskikastissa. Interin hyökkäyskalusto on osoittanut pystyvänsä tekemään pisteiden keräämiseen tarvittavat maalit, joten niin kauan kuin heidän vireensä kestää, ei Allenin ja Virtasen myöskään tarvinne repiä turhan montaa hiustaan sarjapaikan säilyttämisen puolesta.

Niinpä Interissä juniorityötäkin tehneen Allenin tärkein tehtävä lienee jatkaa Piccaretan ja teknisen johtajan Vesa Mäen viitoittamalla tiellä ja edesauttaa nuorten pelaajien sisäänajoa edustusjoukkueeseen. Interin joukkue kuitenkin on edelleen melko kokematon, mutta hyvässä opastuksessa siitä voi kehittyä hyvätasoinen Veikkausliiga-joukkue. Benjamin Källman, Tatu Varmanen, Albion Ademi, Mikko Kuningas, Niilo Mäenpää, Arttu Hoskonen ja Lassi Viholainen ovat kaikki nuoria, lupaavia pelimiehiä, joiden ympärille edustusjoukkueen runko saattaa tulevina vuosina muodostua. Nyt olisikin Interin johdon vain pidettävä pää kylmänä ja tehtävä päätöksiä, joiden avulla heistä saataisiin tulevina vuosina revittyä kaikki potentiaali irti. Sillä loppujen lopuksi Veikkausliiga on sarja, jossa kärsivällisellä joukkueenrakentamisella ja hyvällä valmennuksella voidaan saavuttaa palkitsevia lopputuloksia nopeassakin ajassa. Lisätietoja tästä voinee kysyä lisätietoja vaikkapa Maarianhaminan tai Tampereen suunnalta, eikä moni sitäkään muista, että esimerkiksi Job Dragtsman ensimmäisellä kaudella Inter sijoittui sarjassa vasta yhdeksänneksi. Seuraavana vuonna Kupittaalla juhlittiinkin Veikkausliigan voittoa.

 

Oskar Latonen