Kolumni

Menikö cup-pytty oikeaan osoitteeseen?

Kun panoksena on mestaruus, joka ratkaistaan yhdessä ottelussa, voi tapahtua mitä tahansa. Molemmat joukkueet, jotka itsensä finaaliin ovat selvittäneet, ovat taatusti paikkansa siellä ansainneet. Itse loppuottelussa ei kuitenkaan enää ole kyse kuin yhdestä asiasta: voittamisesta.

 

Suomen Cupin mestaruuden vienyt FC Inter pelasi vahvasti omaan pelistrategiaansa nojaten. Inter oli pelannut liigaottelussa reilua paria viikkoa aiemmin HJK:ta vastaan maalittoman tasapelin. Ottelu oli vahvasti HJK:n hallussa (pallonhallinta 69 % ja laukaukset 19–3), mutta huippupaikoille pääseminen tiiviisti puolustanutta turkulaisjoukkuetta vastaan oli vaikeaa. Tämä antoi taatusti Interiin cupin finaalia silmällä pitäen uskoa, että samanlaisella asenteella voitto olisi otettavissa.

 

Finaaliottelun käsikirjoitus oli selvillä pian. Kotijoukkue HJK pitäisi pelivälinettä yli kaksi kertaa vierailijoita enemmän, joten Interin oli panostettava pakan pitämiseen tiiviinä sekä vastahyökkäyspelaamiseen ja erikoistilanteisiin. Avauspuolikkaalla punaisessa peliasussa pelanneelle Interille avautuikin yksi läpiajo ja neljä erikoistilannetta. Benjamin Källman karkasi läpiajoon 19. minuutilla Anthony Annanin pallonmenetyksen seurauksena, mutta lopulta liian kova viimeinen kosketus pelivälineeseen vesitti tilanteen. Puoliajan lopussa Källman pääsi ohjaamaan Mika Ojalan keskitysvapaapotkua, mutta ei saanut palloon kunnollista osumaa, joten Maksim Rudakov torjui tilanteen. Lähimmäksi maalia Inter pääsi Ojalan vapaapotkun myötä, kun pallo kimposi Rudakovin torjunnasta oikeaan tolppaan.

 

Epävirallisen laukaustilaston mukaan HJK:lla oli avauspuoliajalla kahdeksan laukausta Interin kolmea vastaan. HJK:n laukauksista pari oli potentiaalisia maalipaikkoja, joissa Klaussilla oli parhaat paikat. Ensimmäinen yritys 16 metrin tuntumasta pysähtyi blokkiin ja hyvin rakennetun tilanteen jälkeen viidestä metristä lähetetyn kudin Inter-vahti Henrik Moisander torjui.

 

Toisella puoliajalla HJK:n pallonhallinnan määrä kasvoi kasvamistaan, mutta se ei kumuloitunut maalipaikkojen lisääntymisellä. Inter sai omat tilaisuutensa erikoistilanteista kahden kulman ja kolmen erikoistilannevaparin muodossa. Vaikka epävirallinen tilasto näyttää toisen 45-minuuttisen osalta laukausten menneen HJK:n eduksi 5–3, oli helsinkiläisillä suuria vaikeuksia päästä huipputonteille. Lisäajan lisäajalla vapaapotkun jälkitilanteesta Filip Valencicin laukaus lienee ainoa sellainen.

 

Inter hyödynsi oman hetkensä 82. minuutilla, kun Mika Mäkitalo pelattiin läpiajoon. Mäkitalo syötti maalipaikan Timo Furuholmille, mutta tämän laukauksen Rudakov vielä torjui. Paluupalloon ensimmäisenä päässyt Mikko Kuningas ei paikastaan erehtynyt. Nämä kaksi laukausta olivat siis turkulaisten ainoat maalipaikat toisella puoliajalla! Lucas Garcia laukoi vapaapotkusta kertaalleen, mutta sen maalivahti torjui.

 

Maalin jälkeen HJK ei löytänyt otteisiinsa mitään uutta, vaikka panosti hyökkääjien määrään jättämällä alakertaan vain kolme pelaajaa. HJK luotti omaan pelitapaansa, jossa pallonhallinta ja mahdollisten ylivoimatilanteiden rakentaminen tuottaisi tulosta. Inter jaksoi kuitenkin pitää pakkansa maltillisesti kasassa läpi täyden peliajan. Toki heikkojakin hetkiä mahtui mukaan, mutta pääasiallisesti Ari Nymanin johtama puolustus saa täyden tunnustuksen tekemästään työstä.

 

Interin taival Suomen Cupissa sujui erinomaisesti. Joukkue päästi kuudessa ottelussaan vain kaksi maalia. Molemmat takaiskumaalit kirjattiin alkulohkon ottelussa IFK Mariehamnia vastaan, kun Inter voitti 4–2. Muutoin Interin saldo alkulohkossa oli maaliton tasapeli TPS:aa vastaan, ja sen jälkeen vain voittoja Klubi 04:ää vastaan maalein 4–0 ja Honka Akatemia kaatui 7–0 ja pudotuspeleissä Ilves 2–0, EIF 4–0 ja lopulta loppuottelussa HJK 1–0.

Pystyykö Piccareta viemään cup-huuman myös Veikkausliiga-otteluihin?

 

On sanomattakin selvää, että jos joukkue pystyy voittamaan ottelusta toiseen, ansaitsee se silloin meriittinsä. Kun kyse on voittamisesta, ovat keinot silloin toissijaisia. Inter ei kuitenkaan ole saanut samanlaista draivia otteisiinsa Veikkausliigassa. Seitsemän ottelun jälkeen joukkue on päästänyt maaleja kahden maalin ottelukeskiarvolla. Onkin mielenkiintoista nähdä, millaisena vedenjakajana cupin voitto joukkueelle toimii. Tuliko maha täyteen ensi kauden eurocup-paikan myötä vai antaako pytty puhtia loppuihin liigaotteluihin? Kautta on kuitenkin jäljellä vielä 26 kierrosta. Mikäli Inter haluaa nousta vielä taistelemaan kärkisijoista, joukkueen pitää löytää pikaisesti lääkkeitä hyökkäyspelinsä kehittämiseksi.

 

Kimmo Muttilainen

kimmo@eom.fi

Kuvat: Juha Tamminen

EDIT Juttua on muokattu FC Interin toisen puoliajan laukausten osalta. Toisella puoliajalla turkulaisjoukkueella oli kahden laukauksen sijaan kolme. Lisäksi Interin Cup-taivalta on muokattu.