Analyysi

Maalin tappio riitti Huuhkajien lohkovoittoon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEKSTI Kimmo Muttilainen

KUVA Juha Tamminen

Suomi hävisi vierasottelunsa Kreikalle maalein 0–1, mutta se riitti oman lohkonsa voittoon ennen päätöskamppailua Unkaria vastaan. Itse ottelu jätti paljon toivomisen varaa.

Lähtökohdat

Suomi lähti hakemaan ottelusta lohkovoiton varmistamista. Tasapeli varmistaisi sen takuulla, mutta samalla myös maalin tappiot ja 1–3- tai 2–4-tappio riittäisi Huuhkajille. Lähtökohdat olivat mitä mainioimmat, sillä Suomi oli voittanut neljä edellistä otteluaan yhteismaalein 5–0.

Kokoonpano

Markku Kanerva ei Kansojen liigan otteluissa ole suuria muutoksia kokoonpanoonsa tehnyt. Tällä kertaa ainoat muutokset olivat pakon sanelemia, sillä laitapuolustaja Jukka Raitala ja keskikenttäpelaajat Tim Sparv ja Rasmus Schüller olivat loukkaantuneina. Albin Granlund otti Raitalan paikan ja Joni Kauko Sparvin paikan avauksessa. Edellisessä ottelussa loukkaantunut Teemu Pukki oli jälleen terveenä.

Kokoonpano: Hradecky: Granlund–Toivio–Arajuuri–Uronen: Lod–Kamara–Kauko–Soiri (74’ Jensen): Pukki (90+3’ Lam)–Tuominen (83’ Pirinen).

Vaihdossa: Joronen, Jaakkola, Väisänen, Taylor, Markkanen, Halsti, Skrabb ja Saksela.

Ottelun kulku

Suomi oli varautunut siihen, että Kreikka tulisi alkuun kovaa. Kreikka himosikin nopeaa avausmaalia, joka vapauttaisi heidän otteitaan. Jo heti toisella minuutilla Kreikka rakensi hyvän maalipaikan rangaistusalueelle, mutta laukaus viuhui yli maalin.

Suomella oli avautua hyvä maalitilaisuus jo 8. minuutilla, kun Jasse Tuomisen keskialueen riistosta Robin Lod lähetti Teemu Pukin läpiajoon. Pukin toinen kosketus palloon oli kuitenkin sen verran kova, että peliväline karkasi liian kauas ja hyvältä näyttänyt tilanne kuivui kasaan.

Ottelun ainoaksi maaliksi jäänyt tilanne syntyi 25. minuutilla sangen vaarattoman näköisestä tilanteesta. Vasilis Torosidis harhautteli itsensä vapaaksi oikealla laidalla, keskitti maalille ja Dimitris Pelkas pääsi puskemaan kolmen suomalaispelaajan ympäröimänä. Lukas Hradecky torjui puskun, mutta sangen erikoisesti tilanteeseen tullut Granlund ohjasi paluupallon omaan maaliin.

Vaikka kauttaaltaan Kreikka hallitsi ottelua, avautui molemmilla puoliajoilla erinomaiset maalipaikat Suomelle. Ensimmäinen niistä tuli 30. minuutilla, kun Lod vapautti Pukin oikealla laidalla, Pukki tarjoili päädyn tuntumasta syötön takaviistoon ja Tuominen laukoo aivan vapaasti 10 metristä pallon vasemmalta ohi maalin. Toinen laadukas maalipaikka syntyi 51. minuutilla ja niin ikään Tuomiselle, joka oman kuljetuksensa päätteeksi laukoi noin 15 metristä pallon jälleen ohi maalin.

Vaikka Kreikka vei laukaustilaston selkeästi 13–5, suuntautui kreikkalaisten yrityksistä vain kolme maalia kohti. Hiljattain valmennustaan vaihtaneen Kreikan peli ei missään vaiheessa ollut vapautunutta, vaikka sai pelata kolme neljäsosaa peliajasta maalin johdossa. Käytännössä Suomen tasoitusmaali oli lähempänä kuin Kreikan toinen täysosuma.

Vaikka tulostaululle jäi 0–1-tappio, riitti se iloon ja riemuun niin huuhkajaleirissä kuin paikan päälle saapuneiden suomalaiskannattajien keskuudessa, sillä se riitti lohkovoiton varmistamiseen ennen alkulohkon päättävää Unkari-ottelua.

Huomioita

Vaikka Suomen pallonhallintajaksot vähenivät toisella puoliajalla, pystyi Suomi pelaamaan silloin paljon parempaa vastahyökkäys- ja suunnanmuutospeliä kuin ensimmäisellä puoliajalla. Suomen peli-ilme oli läpi ottelun hyvää, mutta systemaattisesti rakennettujen hyökkäysten määrän vähyys oli silmiinpistävää. Suomi oli kuitenkin löytänyt työhaalarit ja se asenne kantoi hedelmää.

Onnistujat

Voiko Jasse Tuomista pitää onnistujana, jos hukkaa kaksi selkeää maalintekopaikkaa? Maalipaikoille pääsy on kuitenkin askeleen päässä siitä, että pallot alkavat mennä reppuun. Suomesta on vaikea nostaa esille yksilöitä, sillä koko toimintaa ohjaa kollektiivisuus. Kukaan yksilöistä ei säkenöinyt, mutta ei myöskään pettänyt. Keskikentän kaksikko Kamara–Kauko keskittyi lähinnä puolustusvelvoitteisiinsa kuin olisi pystynyt rakentamaan peliä.

Seuraavaksi

Kansojen liigan alkulohko päättyy Suomen osalta sunnuntaina 18.11. vierasotteluun Unkaria vastaan. Suomi pelaa ottelussa välierän kotiedusta. Kansojen liigan pudotuspelit pelataan kesäkuun alussa ja parit arvotaan 3. joulukuuta Dublinissa.