Analyysi

Lohduton tappio päätti minihuuhkajien turnauksen

Suomen urakka alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa päättyi kolmannessa ottelussa kärsittyyn kolmanteen otteluun. Portugali voitti Suomen maalein 3–0.

 

Lähtökohdat:

Suomella oli ohuenohut oljenkorsi välieräpaikkaan, sillä mikäli Italia voittaisi Norjan ja Suomi voittaisi vähintään kahdella maalilla Portugalin, nousisi Suomi lohkokakkoseksi. Tämä vaatisi Suomen osalta kuitenkin parasta peliesitystä yhtä turnauksen parhaista joukkueista vastaan.

 

Ottelun kulku:

Ottelun alusta lähtien Suomi joutui vastaanottamaan portugalilaisten hyökkäyksiä. Jo ensimmäisen 10 minuutin jälkeen Portugalilla oli ollut kolme kulmapotkua ja yksi erikoistilannevapaapotku, mutta mitään aivan huippuvaarallista tilannetta näistä ei päässyt syntymään. Avausvartin aikana Suomikin sai omat tilaisuutensa kahdesta kulmapotkusta, mutta niistä ei saatu mitään aikaiseksi.

 

Suomi sai hieman otetta pelistä ja luotua ensimmäisen huippupaikkansa 18. minuutilla keskialueen riistosta syntyneestä hyökkäyksestä. Vapaaksi jätetty Saku Ylätupa pääsi laukomaan noin 16 metristä, mutta veto suuntautui portugalilaismaalivahdin syliin. Kesken minihuuhkajien hyvän otteen pääsi Portugali iskemään vaarallisesti ja Miko Virtanen joutui rikkomaan omalla kenttäpuoliskolla. Tilanteesta syntyneestä vapaapotkusta Joao Filipe laukoi tyylikkäästi pallon yli muurin ja maaliin. Hidastuskuva paljasti sen, että muurin kaksi sisintä pelaajaa väisti pallon tullessa kohti.

 

Portugalin toinen maali syntyi 32. minuutilla, kun Suomi näytti jo selvittäneen portugalilaisten hyökkäyksen. Albion Ademin alaspäin tarkoitettu syöttö jäi lusitaanipelaaja jalkaan ja siitä pallo Joao Filipelle, jonka pieni keskitys tavoitti aivan vapaaksi jääneen José Gomesin, jolla oli helppo työ puskea pallo maaliin.

 

Toiselle puoliajalle Suomi tuli taistellen, mutta tilanteisiin pääseminen tuotti vaikeuksia. Matalampaa prässitasoa pitänyt Portugali puolusti kurinalaisesti ja Suomen ensimmäistä todellista maalipaikkaa saatiin odottaa aina 83. minuutille, kun Eetu Vertainen pääsi muutamasta metristä ohjaamaan palloa, mutta ohjaus viuhui yli maalin. Suomella oli erikoistilanteita ja pari muutakin laukausta jo aiemmin, mutta niistä ei syntynyt mitään vaarallista.

 

Viimeinen naula Suomen arkkuun lyötiin lisäajan neljännellä minuutilla, kun Suomi menetti hyökkäysalueella pallon ja vain 13 sekuntia myöhemmin pallo löytyi oman maalin verkosta todella nopean vastahyökkäyksen seurauksena.

 

 

Mitä sitten:

Suomi hävisi alkulohkossaan kaikki kolme otteluaan. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa Suomi taisteli aidosti voitosta, mutta turnauksen parhaimmistoon lukeutuvaa Portugalia vastaan ei Suomella eväitä ollut. Suomen osalta turnaus päättyi A-lohkon nelos- eli jumbosijalle.

 

Pelaaja-arvostelut:

1 Rasmus Leislahti             (mv)               7

Kolme päästettyä maalia eivät mairittele, mutta toisaalta ei mitään jakoa maaliin johtaneissa tilanteissa. Onnistui kuitenkin pitämään numerot suhteellisen siedettävinä muutamalla huipputorjunnalla.

 

16 Teemu Jäntti                 (vp)                6

Pelasi vain ensimmäisen puoliajan ja puutteet tulivat nopeasti esille. Nuorukaisen pelipaikka on keskikentällä, ei laitapuolustajana.

 

4 Valtteri Vesiaho              (kp)                7

Iso vastuu puolustuksen johtajana edelleen ja myös pelin avaamisessa. Syöttötarkkuus ei ollut enää samalla tasolla pitkissä avaavissa syötöissä kuin kahdessa aiemmassa ottelussa.

 

2 Ville Tikkanen                  (kp)                6

Uskalsi ottaa hieman roolia myös pelin avaamisessa, mutta ei selkeästi hänen vahvuuksiaan. Joutui vaihtoon 69. minuutilla Suomen hakiessa tilalle hyökkäysvoittoisempi pelaaja.

 

20 Miko Virtanen               (op)               6

Ei paras päivä. Virtasen rikkeestä syntyi avausmaali ja toisessa maalissa vastustaja oli unohtunut hänen laidallaan aivan vapaaksi.

 

7 Timo Stavitski                  (ol)                9

Kaksi ensimmäistä peliä vasemmalla ja nyt oikealla. Oli Suomen terävin uskaltaen haastaa vastustajia, hankki lukuisan määrän kulmapotkuja ja pääsi keskittämään useita kertoja, mutta tarkkuuteen kaivataan vielä parannusta.

 

15 Jaakko Oksanen             (kk)                7 ½

Ensimmäinen puoliaika oli taattua Oksasta, mutta toisella puoliajalla katosi hieman kuvasta. Ehkä kolme ottelua viikon sisällä oli vain liikaa.

 

6 Abukar Mohamed           (kk)                8+

Jaksoi painaa väsymättömästi ja nyt löytyi aika ajoin myös taitoja pelin rytmittämiselle alaspäin suuntautuneilla syötöillä. Eväät hyväksi kahden suunnan keskikenttämieheksi olemassa.

 

10 Albion Ademi                 (vl)                 7-

Pääsee ja voittaa hyvin palloja, mutta ratkaisuyritykset jättävät vielä toivomisen varaa. Syötöt ja keskitykset karkailevat eikä 1 vastaan 1 -tilanteet johda tilanteisiin. Vaihtoon 75. minuutilla.

 

9 Eetu Vertainen                (h)                 7 ½

Uskalsi hakea ratkaisuja kauempaakin, mutta toisaalta välillä tuntui, että väsymyksen takia yritykset olivat sangen väkinäisiä. Kokonaisuudessaan hyvä turnaus ja ei kumarrellut portugalilaisiakaan vastaan.

 

8 Saku Ylätupa                   (h)                 8

Oli hyvä paikka iskeä Suomi 1–0-johtoon. Oli Suomen parhaimmistoa, mutta tehot jäivät puuttumaan.

 

Vaihtopelaajat:

19 Joel Mattsson                (vp)                7 ½

Vahva peli päästyään kentälle toiselle puoliajalle. Puolustuksessa väkevää tekemistä sekä muutama hyvä taustanousu hyökkäystä tukemaan.

 

17 Anssi Suhonen               (kk)                7

Kentälle 69. minuutille ja vajaan puolikkaan toisen puoliajan ajan jaksoi tehdä väsymättä töitä, mutta myös pallollisena hyviä ratkaisuja.

 

13 Niklas Jokelainen           (vl)                 ei arvosanaa

Peliaikaa 15 minuuttia plus lisäaika, mutta sen aikana ei päässyt oikein kunnolla esille.

 

Kimmo Muttilainen

@KMuttilainen

 

EOM julkaisee tiistaina 24.7. Kierroksen ottelu -podcastin, jossa käydään läpi lisää Portugali-ottelua sekä koko EM-turnausta Suomen osalta.