Kolumni

Liigavalmentajat, älkää peljätkö!

Benjamin Källman, 19, FC Interin ykköshyökkääjä. Santeri Hostikka, 20, FC Lahden sensaatio jo toista kautta putkeen. Valtteri Vesiaho, 18, vahvasti loppukaudesta esiin noussut HJK-toppari. Juho Hyvärinen, 17, RoPSin ennakkoluuloton laitapuolustaja.
Listaa voisi vielä jatkaa, mutta se ei ole olennaista. Tärkeintä Veikkausliigassa, kasvattajasarjassa, olisi jatkossa entistä vahvemmin se, että lupaaville nuorukaisille uskallettaisiin antaa rohkeammin vastuuta, jotta heidän tiensä kovempiin ympyröihin voisi aueta nähtyä aikaisemmin.

Ei, älkää ymmärtäkö väärin. Pelaajien on totta kai ansaittava ja otettava asemansa edustusjoukkueesta, mutta silti on sanomattakin selvää, että päävalmentajilla on avainrooli siinä, saavatko nuoret ylipäätään reilun mahdollisuuden ottaa ruutunsa. Valitettavan usein tuloskeskeisyyteen taipuvat valmentajat turvautuvat kokeneempien (ulkomaalais)pelaajien palvelukseen nuorten kustannuksella.

Tästä syystä myös seurajohtajien pitäisi kannustaa valmentajia siihen, että nuorten läpimurrot toisivat kaivattua elinvoimaa (siirtorahaa) myös seurojen kirstuun.
Yhdenkään seuran yksittäisen liigaottelun tulos ei kaadu yhden nuoren pelaajan vuoksi. Veikkausliigan tulisi olla tulevaisuudessa yhä vahvemmin sarja, jossa tulevaisuuden tähdet roihahtavat ilmiliekkeihin. Liigavalmentajat, älkää enää peljätkö!

Futisprofeetta

EOM-jalkapallolehden uusi kolumnisti, nimimerkki Futisprofeetta, kirjoittaa lehteemme ja verkkosivuillemme ajatuksiaan ja kokemuksiaan jalkapallon kulisseista tapahtuvista ajankohtaisista aiheista. Hän on aktiivisesti mukana sekä suomalaisen jalkapallon eturintamassa että myös kulisseissa. Viimeisen Veikkausliiga-kierroksen kunniaksi tuore kolumnisti lähettää viestin kaikille nykyisille ja tuleville liigavalmentajille.