Kolumni

Kuka johtaa puhetta suomalaisessa jalkapallossa?

Kulunut viikko on ollut keskustelun täyteinen suomalaisen jalkapallon saralla. Maajoukkueen positiivinen vire on herättänyt keskustelua, mutta sekin on jäänyt jalkoihin, kun lööpit on varastanut tuleva Palloliiton puheenjohtajan valinta.

Kisaan on ilmoittautunut tähän mennessä kaksi kandidaattia; edellisellä valintakierroksella hopeasijalle jäänyt Ari Lahti ja Vihreät-puolueen entinen puheenjohtaja Ville Niinistö. Herroista Lahti omaa vahvemman jalkapalloilullisen taustan KuPS:n omistajana ja hänellä on selkeästi vahva halua tuoda omaa liikemiesosaamistaan myös suomalaisen jalkapallon huipulle. Politiikan populistiseen kärkeen kuuluva Niinistö omaa lajirakkautta omilta juniorivuosiltaan ja taitaa poliitikkona kabinettipelien salat, mutta varsinainen lajikentän syvä tuntemus ja verkostot lienevät huomattavasti heikommat.

Niinistön osalta henkiin on herätetty jopa entisten pelikavereiden muistot suoraviivaisesta kärkimiehestä. Tämä kertoo siitä, että käyttöön on otettu politiikasta tutut manööverit. Nyt luodaan mielikuvaa koko kansan sympaattisesta Villestä, joka yhden suosituimman puolueen entisenä nokkamiehenä ja lajiromantikkona sytyttää koko suomalaisen jalkapalloyhteisön puolelleen.

Ari Lahti on jäänyt keskustelussa hieman taka-alalle perinteisine kommentteineen, jossa hän kertoo olevansa halukas kehittämään suomalaista jalkapalloa panoksellaan. Hän on kuitenkin tuonut keskusteluun oikeita elementtejä korostaessaan taloudellisten resurssien kasvattamista ja panostusten suuntaamista ruohonjuuritasolle.

Muitakin vaihtoehtoja puheenjohtajaksi ilmestyy vielä varmasti ja se on erittäin positiivinen asia verrattuna aikaisempiin vuosiin, jolloin Pertti Alajan valinta oli käytännössä läpihuutojuttu. Nyt olemme suomalaisen jalkapallon tienhaarassa ja valinnan täytyy osua oikein.

 

Mitä puheenjohtajalta odotetaan?

Ennen kuin liittokokouksessa puheenjohtajan valitsevat tahot antavat valloillaan olevan mediapelin ja lobbauksen vaikuttaa ajatteluunsa, on heidän syytä vetäytyä suomalaisen jalkapallon peilin eteen ja vetää hetki happea. Palloliiton puheenjohtajan rooliin valittavan henkilön persoonan, ammatillisen osaamistaustan ja jalkapallokentän tuntemuksen on vastattava 100 %:n tarkkuudella suomalaisen huippujalkapallon tarpeisiin. Liiton puheenjohtaja on kuin yrityksen hallituksen puheenjohtaja, joka ammatillisella osaamisellaan, toimialatuntemuksellaan tai siihen liittyvillä verkostoillaan ja strategisella osaamisellaan ohjaa suomalaista jalkapalloa oikeaan suuntaan.

Mitä osa-alueita suomalaisessa jalkapallossa olisi saatava oikeille raiteille, jotta saavutamme kansainvälisen jalkapallon etumatkaa niin seura- kuin maajoukkuetasolla? Mitkä ovat tulevan Palloliiton puheenjohtajan oleellisimmat tavoitteet vaikuttajan roolissaan?

  1. Seuratoiminnan roolin vahvistaminen ja yhtenäisten toimintamallien sisäänajo
    • Käynnissä olevaa Seurojen palloliitto -hanketta on epäilty kosmeettiseksi uudistukseksi, mutta toisaalta myös kiitelty uudistuksen osapuolten käymien keskustelujen osalta. Oli niin tai näin, puheenjohtajan on pidettävä vaikutusvallallaan pidettävä huolta, että suomalaisen jalkapallon fokus kohdistetaan yhä enemmän liiton kabineteista ruohonjuuritasolle. Tämä tarkoittaa käytännössä sekä henkilöresurssien että vallan vyöryttämistä seurojen käyttöön. Ilmapiirin ja ajattelutavan on muututtava ja seurojen yhteisen äänen päästävä entistä paremmin kuuluviin. Suomalaisen jalkapalloilun on löydettävä yhteinen identiteetti myös seuratasolla, ei vain maajoukkueen avauskokoonpanon osalta.

 

  1. Infrastruktuurin valtakunnallinen kohentaminen
    • Suomalaisen jalkapallon olosuhteet ovat parantuneet huomattavasti jalkapallohallien ja tekonurmialustojen myötä, mutta edistys ei ole kansainvälisessä mittakaavassa ollut riittävää. Uusia yleisöystävällisiä, kaupallista potentiaalia kasvattavia ja vain jalkapallolle dedikoituja stadioneita on edelleen vain harvoilla Veikkausliiga-seuroilla. Harjoitteluvuoroja lämpimissä halliolosuhteissa ei Suomen pitkän talven aikana ole läheskään riittävästi tarjolla liiton joka paikassa hehkuttamille harrastajamäärille. Tulevan puheenjohtajan on vaikutusvallallaan ja verkostoillaan saatava suomalainen kuntakenttä jalkapallon edistämisen taakse konkreettisten investointien muodossa, ja se ei puoluekentän kirjavuuden ja taloudellisesti kutistuvan kuntatalouden edessä ole helpoin tehtävä. Diplomatialle, kaupalliselle osaamiselle ja kokonaiskuvan hahmottamiselle on puheenjohtajan roolissa tilausta.

 

  1. Jalkapallon kaupallisen potentiaalin hyödyntäminen
    • Jalkapallo on kansainvälisessä mittakaavassa ylivoimainen ykkönen lajin ympärillä soljuvien rahavirtojen määrällä mitattuna. Samaan aikaan suomalainen jalkapallo kärvistelee seuratasolla kroonisessa rahapulassa. Kansainvälinen taso voidaan saavuttaa vain investoimalla em. infrastruktuurin lisäksi voimakkaasti myös jokapäiväiseen tekemiseen seuratasolla, eli esimerkiksi valmennusresursseihin ja siihen liittyvien teknologioiden laajempaan hyödyntämiseen. Palloliiton puheenjohtaja on suomalaisen jalkapallon keulakuva, jonka tulee omilla kontakteillaan ja karismallaan pystyä houkuttelemaan myös yksityistä rahaa entistä enemmän lajin pariin. Raha tulee rahan luo, joten puheenjohtajalla on suotavaa olla hyvä niin sanottu track record palvelun tai brändin kaupallistamisesta tai tuotteistamisesta. Suomalainen jalkapallo kaipaa oman Mika Anttosensa (joka lahjoittaa 1 M€ vuodessa jääkiekolle), ja tällaisten tahojen houkutteleminen on puheenjohtajan yksi oleellinen rooli.

 

Elämme viihdebisneksessä

Palloliiton puheenjohtajavalinnassa on tärkeää huomioida, että valinnassa ei ole kyse vain lajin ja lajiliiton sisäisestä valinnasta. Elämme kilpailutilanteessa, jossa muut lajit ja vaihtoehtoiset tavat viettää vapaa-aikaa syövät jalkapallon markkinaosuutta ihmisten mielenkiinnon kohteena. Jalkapallo ei voi ratsastaa lajin kansainvälisellä suosiolla ja piiloutua suurten harrastajamäärien taakse nauttimaan hyvän olon tunteesta. Jalkapalloperhe on mukana kilpaillussa viihdebisneksessä, jossa ei ole sijaa omahyväiselle pienen piirin puuhastelulle. Tuleva puheenjohtaja on samalla johtaja, joka joko nostaa suomalaisen jalkapallon sen potentiaalin mahdollistamaan asemaan suomalaisten ykköslajina, tai päästää kilpailijat ohitseen loppusuoralla. Toivokaamme siis hyviä kandidaatteja ja viisaita valintoja!

Tero Karinti, EOM-jalkapallolehti

Tilaa EOM-jalkapallolehti vuodelle 2018, vain 37,5€! Tilaa printtilehti täältä.