Kolumni

Kommentti: Suomi pelaa aina voitosta

Siitä on melko tarkkaan puoli vuotta aikaa, kun vierailin haastattelemassa Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanervaa EOM-lehteen. Sain kunnian keskustella itse päähuuhkajan kanssa pitkän tovin niin hänestä itsestään kuin myös maajoukkueen toimintatavoista.

Erehdyin sitten käyttämään keskustelun yhteydessä termiä harjoitusottelu, kun keskustelimme Kanervan kanssa edellisistä ja tulevista koitoksista. Kanerva katsoi minua suoraan silmiin ja sanoi, että kyseessä on maaottelu ja Suomi pelaa aina voitosta, kun päälle puetaan sinivalkoinen peliasu.

Olisi helppo tuomita moinen lause pelkkänä sanahelinänä, mutta kun katsoo maajoukkueen edellisiä tuloksia, on tähän helppo yhtyä. Suomi on pelannut peräti kahdeksan peräkkäistä otteluaan ilman tappiota. Se on varsin poikkeuksellinen putki Suomen maajoukkueelle, sillä edeltävä samanmittainen tappioton putki on vuodelta 2007.

Suomen nykyiseen putkeen mahtuu neljän tappiotonta MM-karsintaottelua, viime vuoden päättänyt 3–0-voitto ystävyysottelussa Viroa vastaan ja kolme tämän vuoden puolella maaottelua. Toki tämän vuoden vastukset eivät ole olleet kovimmasta päästä, mutta silti niin joukkueen kuin kannattajien itsetuntoa hivelee aina positiiviset tulokset – ja onpahan seuraaviin kamppailuihin helpompaa lähteä kuin tappio niskassa.

Kanervan alaisuudessa Suomi on pelannut selkeällä pelitavalla, jossa turhat hienoudet on karistettua romukoppaan. Pelityyli on iskostunut pelaajien luihin ja ytimiin, vaikkakin siihen tehdään koko ajan pieniä viilauksia, mikä on sangen luonnollista. Kun tietty runkoajatus pelitavasta on hallussa, voi siihen lisätä mausteita vastustajan mukaan.

Suomen kahdeksan ottelun tappiottomassa putkessa on ollut paljon hyvää. Näissä otteluissa Suomi on tehnyt peräti 15 maalia ja jäänyt maaleitta vain kerran. Toki maalisaldoa nostaa viimeisin ottelu, jossa Huuhkajat kylvetti Maltaa selvin numeroin 5–0. Suomen kivijalka nyt ja aina pitää olla kuitenkin puolustus. Se onkin toiminut erinomaisesti, sillä joukkue päästänyt vain neljä maalia eli vain puoli maalia ottelua kohden. Se on saldo, joka on tarjonnut Suomelle mahdollisuuden taistella voitosta ottelusta toiseen.

Huuhkajien taistot jatkuvat tiistaina 5.6., kun vastus kovenee tuntuvasti edellisiin otteluihin nähden. Toisaalta Suomi marssittaa maaotteluun liki parhaan mahdollisen iskunyrkkinsä. A-maajoukkue pelaa Romaniaa vastaan sen vuonna 2011 valmistuneella kotistadionillaan Stadionul Ilie Oanâlla, jonka yleisökapasiteetti on rapiat 15 000, mutta edes siellä pelatuissa karsintaotteluissa se ei ole ollut lähellekään loppuunmyyty.

Romaniaa vastaan käytävä maaottelu toimii hyvänä valmistautumisena syyskuussa alkaviin Kansojen liigan koitoksiin. Ennen sitä Huuhkajat esiintyy kotiyleisölleen ensi lauantaina 9.6. Tampereen Ratinan stadionilla Valko-Venäjää vastaan. Molemmissa otteluissa punnitaan totisesti maajoukkueen nykyinen vire. Jotain osviittaa lähtökohdista antaa se, että Romanian sijoitus tuoreimmassa Fifa-rankingissa on 32:s ja Valko-Venäjän 79:s, kun taas Suomi on listauksessa 62:ntena.

Kimmo Muttilainen
@KMuttilainen