Kolumni

Kolumni: U17-tyttöjen MM-kisat näyttävät suuntaa naisjalkapallon satsauksille

13.11.2018 Uruguayssa käynnistyvät alle 17-vuotiaiden tyttöjen MM-kisat ovat suomalaiselle jalkapallolle äärimmäisen merkittävät. Itseluottamuksen aaltoja kuluneen vuoden aikana nostattaneet otteet niin karsintapeleissä kuin harjoitusmaaotteluissa ovat keränneet katseita. Kisapassin varmistanut voitto-ottelu Englantia vastaan ja harjoitusmaaottelussa otettu voitto Saksasta osoittivat, että tässä joukkueessa on jotain maagista venymiskykyä.

Itse kisoissa Suomi kohtaa alkulohkossa Uuden-Seelannin, Ghanan ja Uruguayn. Tavoitteena joukkueella on selviytyä vähintään puolivälieriin, jonne pääsevät alkulohkon kaksi parasta.

Naisten jalkapallo on maajoukkuetasolla kantanut menestyjän viittaa jo pidemmän aikaa. Aikuisten tasolla Suomi on ollut arvokisoissa jo useamman kerran. Edes kotikisojen järjestäminenkään ei silti tuonut mukanaan lopullista buustia kotimaisen naisten jalkapallon esiinmarssille. Suuri syy tälle löytyy lähes olemattomasta markkinoinnista.

Nyt käynnistyvät U17-tyttöjen MM-kisat tarjoavat uuden mahdollisuuden suomalaisen naisjalkapallon profiilin nostoon. Ennakkoluulottomat nuoret tytöt tarjoavat erinomaisen roolimallin niin nykyisille kuin tuleville suomalaisille jalkapalloilijoille, sukupuoleen katsomatta. Joukkueen pelitapa perustuu aktiiviseen pallonhallintaan, ja pelaajien haastatteluissa antamat kommentit kielivät “epäsuomalaisesta” itseluottamuksesta. Tämä joukkue taustajoukkoja myöten on piristävä väriläiskä suomalaisen jalkapallon parissa!

Toivotaan, että esimerkiksi Palloliitto tarttuu aktiivisesti kisojen antamaan nosteeseen naisjalkapallon markkinoinnissa. Paljon puhutun jalkapalloperheen yhtenäisyys ja voima mitataan ei vain kisojen aikana, vaan myös niiden jälkeen. Seuroilla on myös tässä sekä vastuunsa, että mahdollisuutensa. MM-kisoissa käyneet tytöt ovat oivallinen keino nostaa seuroja esille omilla vaikutusalueillaan, ja luoda omien harrastajien parissa ylpeyttä omaa seuraa kohtaan.

Kyseessä ovat suomalaisen jalkapallon MM-kisat, eivät vain U17-tyttöjen kisat. Ottakaamme kaikki ilo irti näistä kisoista yhtenäisenä jalkapalloperheenä, Huuhkajien upean Kansojen liigan aloituksen perään. Ja mikä tärkeintä, mennään nauttimaan näiden ennakkoluulottomien pelaajien otteista myös kotimaisilla kentillä, maailman parhaissa suomalaisissa jalkapallo-otteluissa!

 

Tero Karinti

@terokarinti