Uutiset

Koillismaan Palermo

Taivalkoski. Kuinka moni tietää missä tämä paikkakunta sijaitsee? Kun ruuhka-Suomessa tuskastellaan jalkapallon kilpailutilannetta jääkiekkoa, salibandya ja muita urheilulajeja vastaan, on tilanne Kalle Päätalon synnyinpaikkana tunnetulla Taivalkoskella hieman erilainen. Koillismaan kauniista luonnosta tunnetun paikkakunnan miesväki viettää vapaa-aikansa metsästäen, talvella moottorikelkkaillen ja pilkillä istuen. Jalkapallo on niiden sivussa mukava lisämauste arkeen. Näin kertoo Jussi Eskola, paikkakunnan vuonna 2016 perustetun ja ainoan jalkapalloseuran, Taivalkoski Calcion puuhamies.

Kun Suomen ja Ruotsin alasarjoissa meritoitunut, ja toimittajana leipänsä ansaitseva Eskola muutti Taivalkoskelle tammikuussa 2016, ei paikkakunnalla ollut tietoakaan jalkapalloseurasta. Oululaisen OTP:n kasvatti ja Jari Pyykölän mukana Ruotsiinkin pyöreän pallon perässä muuttanut Eskola ei aikaillut, vaan kasasi kylän miehistä uuden jalkapalloseuran. Italialaista Palermoa kannattava Eskola toi nimeen ja seuran peliasuun vivahteen kansainvälisyyttä; nimeksi valikoitui komealta kalskahtava Taivalkoski Calcio ja peliasun vaaleanpunainen väri lainattiin suoraan Palermon peliasusta. Pian seura sai myös oman kannatuslaulun kun Eskolan ystävä, Nivalassa vaikuttava musiikkityöläinen ja toimittaja Heikki Uusitalo sävelsi seuralle oman maalilaulun.

Noin 4000 asukkaan Taivalkoski ei ole mikään varsinainen suomalaisen jalkapallon mekka, mutta pienemmälläkin paikkakunnalla jalkapallon yhdistävä ja hyvää tekevä voima pääsee esiin. Reilut 150 kilometriä Oulusta itään päin sijaitseva Taivalkoski on Calcion myötä tarjonnut monelle Pohjois-Pohjanmaalla jalkapalloa ennen harrastaneelle pelurille mahdollisuuden jatkaa harrastustaan entisellä kotipaikkakunnallaan. Samoin seura on tuonut kokonaan uusia ihmisiä lajin pariin niin nuoremmalla kuin myöhäisemmällä iällä. Pelaajiston ikärakenne vaihtelee 15–50 ikävuoden välillä. Alusta asti seuran periaatteena on ollut tehdä ympäröivässä yhteiskunnassa myös hyvää. Calcion pelaajat ovat pelaamisen ohella olleet esimerkiksi mukana ulkoiluttamassa paikallisen terveyskeskuksen vuodeosaston potilaita.

“Meillä on terveet jalat, joten tämä on vähintä, mitä voimme tehdä. Hyvän tekemisestä tulee itsellekin mukava mieli. Ulkoilun kohokohdan koin terveyskeskuksen ovella palatessamme lenkiltä, kun 96-vuotias sodat kokenut Veikko totesi, että olipa se mukava reissu. Siihen ei tarvinnut kenenkään enää todeta mitään”, toteaa Jussi Eskola Calcion Facebook-sivuilla.

 

 

Pelaajat ovat myös olleet mukana avustamassa lasten yleisurheilukisoissa ja parhaillaan he keräävät Facebook-sivuillaan käynnissä olevalla pelipaitahuutokaupalla varoja Taivalkosken kehitysvammaisten virkistysrahastoon.

“Terveiden nuorien ihmisten pitää huomioida ne joilla asiat eivät ole yhtä hyvin”, Eskola jatkaa.

Seuran pyörittäminen pienellä paikkakunnalla vaatii paitsi aikaa, niin myös kekseliäisyyttä. Taivalkosken Calcio ei kerää pakollisia kausimaksuja, vaan toiminta perustuu vapaaehtoisiin maksuihin sekä paikallisen yrityselämän tukeen. Sponsoriyhteistyö ei rajoitu kuitenkaan pelkkään logoon pelipaidan rintamuksessa.

“Pyrimme antamaan paikalliselle yrityselämälle takaisin niin positiivisena näkyvyytenä hyväntekeväisyyden kautta, kuin myös suorana apuna liiketoiminnalle. Palkitsemme esimerkiksi vastustajajoukkueen parhaan pelaajan paikallisen ravintolan lahjoittamalla pienellä lahjakortilla. Tämä saa myös muun joukkueen yleensä syömään pelin jälkeen kyseisessä ravintolassa. Näin saamme ohjattua maksavia asiakkaita paikalliselle yrittäjälle”, Jussi Eskola kertoo.

Alkuhuuma seuran ympäriltä on haihtunut, eikä Kalle Päätalo-viikkojen reiluun 110 hengen katsojalukuihin ole päästy sittemmin. Päättyneellä kaudella katsomoissa on käynyt väkeä vaihtelevasti, noin 30–90 henkilön verran per ottelu. Ensimmäisellä kaudella seura oli sarjansa (Oulun piirin Vitonen) viimeinen, toisella kaudella kolmanneksi viimeinen. Ehkäpä kaikkein tärkeintä Taivalkosken jalkapallokentillä ei kuitenkaan olekaan menestys tai yleisömäärät, vaan lajin tuoma yhteisöllisyys. Hyväntekeväisyyden henkinen palkitsevuus, yrityselämän huomioiminen ja tukeminen sekä liikunnan tuomat hyödyt ovat Taivalkosken Calciossa mitaleita arvokkaampia.

“Ei näitä poikia voi pakottaa pelaamaan, hauskaa tämän toiminnan täytyy olla! Saadaan vähän eloa paikkakunnalle ja tehtyä hyvää, se on homman pääpointti”, toteaa pitkän linjan jalkapallomies Jussi Eskola.