Artikkeli

Kestävän kehityksen kentät

TEKSTI JA KUVA Elina Vainikainen

Kestävä kehitys asettaa vaatimuksia myös kuningaslajille. Nyt Suomessa on kehitetty täysin luonnonmukainen täyteaine tekonurmikentille, ja tavoitteena ovat kansainväliset markkinat.

 Tekonurmikenttä on paljon muutakin kuin näkyvä vihreä lankamatto. Nurmen lisäksi tarvitaan pohjarakenteet, salaojitus ja täyteaine, jonka tarkoitus on tehdä pelituntumasta nappulakengän alla nurmikenttää muistuttava. Tavallisesti Suomessa ja muuallakin maailmassa on käytetty kumirouhetta, mikä on ympäristön kannalta ongelmallinen: tavanomaisen kentän elinkaaren aikana lähes puolet rouheesta kulkeutuu tavalla tai toisella ekosysteemin riesaksi.

Suomalaisomisteinen Unisport pyrkii nyt vastaamaan ongelmaan tuomalla markkinoille ensimmäisen ekologisen tekonurmikenttien täyteaineen. Saltex Biofill-nimellä kulkeva, sokeriruo’osta ruokatuotannon sivutuotteena valmistettu rouhe hajoaa luonnossa ja se voidaan myös kompostoida. ”Toisin kuin tavallisista tekonurmista, tästä ei tule lainkaan muovijätettä”, kertoo Unisportin kehitysjohtaja Anjo van der Wende. ”Tuote ei pölyä, ei tuoksu, on hiilineutraali eikä siinä ole käytetty geenimanipuloituja raaka-aineita”, hän sanoo.

Unisport on testannut uutta täyteainetta parin vuoden ajan pilottikentillä Norjassa ja Hollannissa, ja ensimmäinen yleiseen käyttöön tuleva kenttä on rakenteilla Espoonlahden urheilupuistoon. Sen pitäisi avautua pelaajille lokakuussa.

Anjo van der Wenden mukaan palaute pilottikentiltä on ollut positiivista: sokeriruokohelmillä täytetty tekonurmi tuntuu pelatessa hyvältä. Kentän pitäisi oikein huollettuna kestää myös kulutusta. ”Kyllä se sen saman kymmenen vuotta kestää, mitä kumirouhenurmikin. Suomen sääolosuhteetkaan eivät ole ongelma, sillä täyteaine kestää kyllä niin hellettä kuin pakkastakin”, van der Wende summaa.

Ekologisuus nouseva trendi

Unisport-konserni syntyi kolme vuotta sitten, kun ruotsalainen Unisport yhdistyi suomalaiseen Saltexiin. Saltexilla oli jo 1960-luvulta lähtien mattokutomo Alajärvellä, mutta viime vuosikymmeninä tuotanto on suuntautunut hieman toisenlaisiin alustoihin.

”Alajärvellä on Pohjoismaiden ainoa tekonurmitehdas”, kertoo Unisportin maajohtaja Pekka Elo. Tekonurmia on kudottu Pohjanmaalla 1990-luvun puolivälistä, ja Pohjoismaihin on ehditty toimittaa yli tuhat kenttää. Toiminnan alkuajoista nurmet ovat kehittyneet valtavasti, ja voidaan puhua jo tekonurmien kolmannesta sukupolvesta.

Paljon on silti vielä petrattavaa: modernikaan tekonurmi ei ole kovin ekologinen, ja tähän Unisport pyrkii nyt monella tapaa satsaamaan. Sen valmistamien kenttien taustamateriaalit ovat kierrätettäviä, ja nurmessa pyritään käyttämään sellaisia lankoja, joista tulisi mahdollisimman vähän muovijätettä.

”Ympäristöystävällisyys ja raaka-aineiden käytön vähentäminen ovat nyt trendi”, Elo huomauttaa. ”Keskustelu esimerkiksi mikromuoveista käy kuumana maailmalla, ja myös kumirouheen käytön terveellisyys on kyseenalaistettu.”

Iso osa Unisportin asiakkaista on kuntia ja kaupunkeja, jotka ostavat firmalta myös muunlaista liikuntapaikkarakentamista kuin futiskenttiä. ”Julkiset toimijat miettivät nykyään paljon ympäristöystävällisyyttä”, Elo toteaa.

Uutuudesta saa maksaa

Pelkästään Euroopassa rakennetaan tai uudistetaan vuosittain Unisportin tietojen mukaan noin 2 500 tekonurmikenttää, joten kysyntä on valtavaa. Siihen, että suomalainen innovaatio päätyy kansainvälisille markkinoille kilpailemaan tosissaan kumirouhekenttien kanssa, on kuitenkin vielä matkaa, ja Pekka Elokin myöntää, että ”vanhan mallin” kenttiä tarjotaan yhä halukkaille ostajille. Iso kysymys on hinta.

”Luonnollisesti kun uusi tuote on vasta tulossa markkinoille, sen kustannukset ovat korkeammat”, Elo pyörittelee ja toteaa, että hintojen vertailu on vaikeaa, koska vastaavaa tuotetta ei markkinoilla ole aikaisemmin ollut.

Lisäkustannuksia tuottaa myös se, että Saltexin tehtailla valmistettujen tekonurmien on täytettävä FIFAn standardit. FIFAlla on maailmanlaajuisesti kahdeksan ”Preferred Partner” -yhteistyökumppania tekonurmien valmistajissa, ja Saltex on yksi näistä. Biofill-täyte on osa Saltex Legacy -nimistä tekonurmirakennetta, joka on kansainvälisen jalkapalloliiton hyväksymä. Sitä voi siis käyttää jalkapallon kaikilla tasoilla junioritoiminnasta huippufutikseen.