Artikkeli

Kemissä haetaan sarjanousuja kansainvälisellä yhteistyöllä

PS Kemin liigatarina kesti kolme vuotta ja koko seuran historia 18 vuotta. Nyt Kemissä aloitetaan Kolmosesta uudelta pohjalta ja halutaan edetä askel kerrallaan takaisin pääsarjatasolle.

Teksti KIMMO MUTTILAINEN
Kuva JUHA TAMMINEN

Kemiläisessä jalkapallossa kirjoitetaan jälleen uusi luku, kun edustusjalkapallon virkaan on perustettu tänä vuonna Kemi City Football. Uusi kemiläisseura saa PS Kemi Akatemian paikan Kolmosesta, joten paluuta valtakunnan huipulle saadaan odottaa ainakin muutama vuosi.

Uuden seuran toimijat esittelivät suunnitelmiaan alkuviikosta. Seuran taustalle on perustettu uusi osakeyhtiö Kemi Football Oy, jonka taustalla toimivat hallituksen puheenjohtajana Mark Tivey ja pitkään kemiläisessä jalkapallossa eri rooleissa operoinut Arto Hakala. Kaksikko ottaa vastuun seuran operatiivisen toiminnan pyörittämisestä. Uuden yhtiön suurin omistaja on monikansallinen markkinointiyhtiö Redstrike Group, joka omistaa 40 % osakkeista.

Redstrike Groupin osaamisalueeseen kuuluu maailmanlaajuisten jalkapalloakatemioiden kehittäminen. Nyt uuden kemiläisseuran alaisuuteen kuuluu myös Kemin Palloseuran junioritoiminta ja FC Kemin futsaltoiminta.

”Ajattelen, että tämä on ainutlaatuisin yhteistyö mitä suomalaisessa jalkapallossa on koskaan ollut. Redstrike on meillä neuvontajana ja antavat meille oman maailmanlaajuisen verkostonsa käyttöön. Päällimmäisenä ajatuksena on meidän akatemiatoimintamme kehittäminen, mikä on ollutkin täällä toistaiseksi ok, mutta silti omia pelaajia PS Kemin liiga- ja ykkösen peleissä oli vähän. Haluamme panostaa isosti junioritoimintaamme”, Arto Hakala kertoo.

Uuden kansainvälisen yhteistyön kautta Kemi on saanut taustalle vaikuttavia nimiä. Valioliigaseura Cardiff City FC:n apulaisvalmentaja Kevin Blackwell oli Kemissä paikan päällä kertomassa rakenteilla olevasta yhteistyöstä. Lehdistölle jaetussa kutsussa kerrottiin Blackwellin kertovan yhteistyöstä pelaajapuolella.

”Blackwell antaa päivittäisiä neuvoja ja toimii valmennuksen konsulttina sekä juniori- että edustusjoukkueen puolella”, Hakala täsmentää.

Mikä on yhteistyön tarkoitus?

Kemiläisseuran yhteistyöstä kansainvälisten isojen tahojen kanssa tekee sikäli erikoisen se, että uusi seura joutuu aloittamaan toimintansa neljänneksi korkeimmalta sarjatasolta. PS Kemin historia Veikkausliigassa kesti kolme kautta. 1980-luvulla KePS pelasi kuusi kautta SM-sarjassa saavuttaen yhden SM-pronssin ja yltäen kertaalleen Suomen Cupin loppuotteluun. Kolmosesta ylös kipuaminen ei ole vaivatonta, vaikka Kemissä on parhaimmillaan noustu kahdessa vuodessa Kakkosesta liigaan.

”Tämä on lopputulos, kun oikeat ihmiset kohtaavat ja ajatukset menevät yhteen. Jos katsoo Redstriken toimintaa, keskittyvät he ympäri maailmaa jalkapalloakatemioiden ja pelaajien kehittämiseen. Tässä on kuusi, seitsemän viikkoa tehty töitä sen eteen, että kaikki toimii. Meille on tärkeää, että saimme tähän kaikki kemiläisseurat saman sateenvarjon alle, mikä on ainutlaatuista Kemissä”, Hakala sanoo.

Ensi vuodesta alkaen Kemin Palloseurassa pelaavat junioritkin siirtyvät Kemi City Footballin alaisuuteen.

Mukana yhteistyöstä oli kertomassa Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen, joka kertoi erilaisista hankemahdollisuuksista. Matkailua halutaan nostaa Kemissä yhdeksi vetonaulaksi.

”Kemin kaupungissa matkailu on kovassa nosteessa. Nyt puuttuvat fasiliteetit on mahdollista saada tämän yhteistyön kautta. Redstrikella on toimistoja kuudessa eri maassa, ja heillä on kontakteja myös jalkapallon ulkopuolelle liittyen nimenomaan matkailuun”, Hakala toteaa.

Tavoitteita riittää

Suomalaiseen jalkapallon ulkomailta tuotu raha herättää luonnollisesti kysymyksiä suuntaan, jos toiseen. Hakala uskoo, että PS Kemin toiminnasta on saatu tarpeeksi oppia, jottei samat virheet pääse toistumaan. Kemi City Football lähtee tosissaan hakemaan sarjanousuja vuosi kerrallaan.

”Johonkin niitä tavoitteita pitää asettaa. Taustallamme hallituksen jäsenenä on Mike Farnan, joka on muun muassa Manchester Unitedin entinen toimitusjohtaja. Hänellä on varmasti jonkin verran tietämystä siitä, miten tätä seuraa kannattaa lähteä viemään eteenpäin”, Hakala sanoo.

Tällä hetkellä Kolmoseen valmistautuvalla Kemi City FC:llä on kasassa 14 pelaajasopimusta paikallisten pelaajien kanssa. Päävalmentajasta on tarkoitus tiedottaa ensi viikon aikana. Lisäksi joukkueen logo ja peliasu esitellään tuonnempana.

”Tarkoitus on edetä sarjaporras kerrallaan. Jokainen voi laskea siitä kuinka kauan siinä menee ennen kuin olemme taas ylhäällä”, Hakala tuumaa.