Analyysi

Kansojen liigan alkulohko päättyi tappioon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEKSTI Kimmo Muttilainen

KUVA Juha Tamminen

Suomi kärsi toisen peräkkäisen tappionsa Kansojen liigan alkulohkon päätösottelussa Unkaria vastaan. Kokoonpanoja muutoksia tehneen huuhkajalauman esitys jätti toiveita paremmasta.

Lähtökohdat

Suomi oli varmistanut edellisessä ottelussaan lohkovoiton ja välieräpaikan. Paineita ottelussa ei ollut ja se mahdollista pelaajakokeiluihin. Mikäli Suomi keräisi pisteitä, antaisi se mahdollisuuden kilpailla kotiedusta välierissä.

Kokoonpano

Alkulohkon päätösottelu oli käytännössä ensimmäinen, jossa päävalmentaja Markku Kanerva oli tehnyt useita muutoksia. Lukas Hradecky teki tilaa maalin suulle ensimmäiseen Kansojen liiga -otteluunsa starttaavalle Jesse Joroselle. Joona Toivio oli vaihtunut Sauli Väisäseen topparin paikalla. Thomas Lam sai vastuuta keskikentän keskustassa Joni Kaukon paikalla. Edellisessä ottelussa jalkaansa loukannut Pyry Soiri teki tilaa Robert Taylorille.

Kokoonpano: Joronen: Granlund (46’ Toivio)–Väisänen–Arajuuri–Uronen: Lod–Kamara–Lam (60’ Kauko)–Taylor (74’ Forsell): Pukki–Tuominen.

Vaihdossa: Hradecky, Jaakkola, Markkanen, Soiri, Jensen, Halsti, Pirinen ja Saksela.

Ottelun kulku

Unkari sai jo ensimmäisen maalipaikkansa avausminuutilla ja ensimmäisen 10 minuutin aikana unkarilaiset olivat päässeet kokeilemaan maalintekoa jo neljä kertaa. Suomen toiveet lepäsivät vastahyökkäyksissä.

Huuhkajat sai ensimmäisen puoliajan aikana vain pienen tovin ajaksi kiinni ottelusta. 18. ja 20. minuutin välillä Suomella oli kolme maalintekoyritystä. Teemu Pukki pääsi yrittämään rangaistusalueen laidalta pariin kertaan, mutta molemmilla kerroilla maalivahti Peter Gulacsi torjui yritykset. Suomen paras paikka rakentui kulmapotkusta, jossa Sauli Väisänen pääsi ohjaamaan, mutta hyvästä paikasta lähtenyt veto suuntautui kuitenkin selvästi ohi maalin.

Unkarin 1–0-maali syntyi 29. minutilla. Glen Kamaralla oli sauma purkaa unkarilaisten hyökkäys, mutta päätti antaa metrin syötön alaspäin Thomas Lamille. Pallo kimpoili lopulta unkarilaisille ja kolmella syötöllä Adam Szalai pelattiin maalipaikkaan, eikä Szalai erehtynyt. Kliininen viimeistely 15 metristä oikeaan alakulmaan.

Unkarin toinen maali syntyi niin ikään suomalaispuolustuksen hölmöilystä. Väisänen pelasi Jere Uroselle alaspäin ahtaaseen tilaan ja Uronen oli pakotettu lähettämään hätäinen syöttö eteenpäin. Tämän harhasyötön haistoi Adam Nagy, joka pääsi tempokuljettamaan kahdella kosketuksella noin 20 metriä ja laukoi 16 metristä pallon vasempaan alakulmaan. Pallo osui Jesse Jorosen käsiin ennen maaliin menoa, joten maalivahdilla oli oma mahdollisuutensa torjua laukaus.

Vielä ennen ensimmäisen puoliajan loppua Robin Lod onnistui petaamaan erinomaisen maalipaikan Teemu Pukille, joka ei kuitenkaan saanut tilanteessa edes laukausta aikaan, vaan häneltä vietiin tylysti pallo pois jalasta.

Toisella puoliajalla Suomelta vietiin selvä rangaistuspotku, kun 62. minuutilla Pukkia rikottiin rangaistusalueen oikealla laidalla. Erotuomari Slavko Vincicilla ei kuitenkaan ollut kanttia tuomita palloa 11 metriin.

Suomella oli suuria vaikeuksia päästä maalipaikkoihin. Ensimmäisellä puoliajalla tilastoihin kirjattiin kolme laukausta, joista jokainen oli jonkinasteinen maalipaikka. Toisella puoliajalla Suomelle merkattiin viisi laukausta, joista yksikään ei suuntautunut edes maalia kohti.

Huomioita

Pallonhallintaprosentti oli koko ottelussa Suomen hyväksi 51-prosenttisesti ja toisella puoliajalla peräti 55 %, mutta tästäkään huolimatta Huuhkajilla oli suuria vaikeuksia hyökkäyspelissään. Aika ajoin pallo liikkui näppärästi pelaajalta toiselle, mutta selkeys siitä, miten hyökätään, loisti poissaolollaan.

Onnistujat

Tappiollisesta ottelusta on vaikea löytää onnistujia. Paulus Arajuuresta on kasvanut viimeistään Kansojen liigan otteluissa Suomen puolustukseen johtaja, johon voi tilanteessa kuin tilanteessa luottaa. Robin Lod oli jälleen näppärä hyökkäyspään ratkaisussaan, mutta monissa tilanteissa hän jää liian yksin.

Seuraavaksi

Kansojen liigan pudotuspelit pelataankin vasta maaliskuussa 2020. Edelleen UEFA.comin nettisivuilla lukee, että välierät pelattaisiin 5.–6. kesäkuuta 2019.  Suomen otteiden pitää parantua tuntuvasti, mikäli se mielii päästä välieristä jatkoon. Vaikka Suomi voitti neljä otteluaan kuudesta, on itse pelissä vielä paljon kehitettävää.