Analyysi

Kansojen liiga alkoi Unkarin kaadolla – Tulos ohjasi Huuhkajien tekemistä

Suomi aloitti Kansojen liigan tuikitärkeällä 1–0-voitolla Unkarista. Ottelusta on löydettävissä paljon hyvää, mutta myös kehitettävää.

Lähtökohdat

Uutena kilpailuna kansainväliseen jalkapalloon tullut Kansojen liiga tarjoaa uuden mahdollisuuden edetä aina EM-kisoihin pelaamalla oman tasoisia joukkueita vastaan. Suomen (FIFA-ranking 62:s) avausvastustaja Unkari (FIFA-ranking 51:s) on ollut historian saatossa äärimmäisen vaikea vastustaja, sillä 17 kohtaamisesta Huuhkajat on pystynyt voittamaan vain kolme, pelannut kolmesti tasan ja hävinnyt 11 kertaa. Karsintaotteluissa Suomi on pelannut Unkaria vastaan kahdeksan kertaa ja näissä otteluissa unkarilaiset ovat vieneet voiton viidesti Suomen voittaessa kerran ja tasan on pelattu kahdesti.

Kokoonpano

Kokoonpanoa valittaessaan vaivasi Suomen maajoukkuetta loukkaantumiset ja ennen kaikkea keskikentän keskustan pelipaikoilta puuttui monia vakipelaajia. Päävalmentaja Markku Kanerva luotti pelaajaryhmityksessään 4–4–2:seen. Avauskokoonpano pitikin sisällään muutaman yllätyksen, sillä keskikentän keskustaan nousi Joni Kauko, joka oli tehnyt Tanskan liigassa kahdeksassa ottelussa kolme maalia. Lisäksi Teemu Pukki sai kärkiparikseen Valko-Venäjän liigan BATE:n riveissä pelaavan Jasse Tuomisen.

Kokoonpano: Hradecky: Uronen (45. Granlund)–Arajuuri–Toivio–Raitala: Soiri (85. Taylor)–Schüller (63. Sparv)–Kauko: Pukki–Tuominen.

Vaihdossa: Joronen, Jaakkola, Väisänen, Lam, Markkanen, Halsti, Toivomäki, Skrabb ja Karjalainen.

Ottelun kulku

Suomella oli vaikeuksia läpi ottelun ajan saada omaa pallollista pelaamistaan käyntiin. Siihen vaikutti osaltaan luonnollisesti myös vastustajan vahva tekeminen sekä myös heikossa kunnossa oleva Ratinan nurmi. Suomen pallolliset ajat eivät pitkiä olleet ja ennen kaikkea vastustajan kenttäpuoliskolla ei Suomi pitkiä hallintajaksoja saanut aikaiseksi.

Ensiminuutit ennen seitsemännellä minuutilla syntynyttä maalia eivät paljoa Suomelle lupailleet, sillä omat pallonhallinnat päättyivät harhasyöttöihin ja menetyksiin. Suomi oli kuitenkin päättänyt, ettei se myy nahkaansa halvalla. Itse asiassa ottelun ainoa maali kuvastaa hyvin Suomen asennetta itse ottelussa.

Maaliin johtanut tilanne syntyi oman kenttäpuoliskon rajaheitosta, mutta Jere Urosen heitto katkaistiin, Uronen pääsi uudestaan palloon pelaten sen kohtuuvaarallisen oloisesti keskustaan. Paulus Arajuuri ennätti tilanteeseen voimakkaalla liukutaklauksella, josta pallo uudestaan hetkeksi Unkarin haltuun, kunnes Joni Kauko riisti sen nopeasti Rasmus Schüllerille. Schüller pääsi käynnistämään Suomen nopean vastahyökkäyksen pelaten pallon pitkällä puolikorkealla syötöllä sen pystyyn juosselle Teemu Pukille. Hyvään vireeseen Englannin Mestaruussarjassa päässyt Pukki haastoi ja laukoi tarkasti pallon vasempaan alakulmaan. Kaikki tämä tapahtui 16 sekunnissa ja Kaukon riistosta lopulta käynnistynyt pallonhallinta kesti vain kahdeksan sekuntia.

Suomi sai aikaisesta avausmaalista voimia taisteluunsa. Vain pari minuuttia myöhemmin Pyry Soirilla oli paikka lisätä johtoa ja 16. minuutilla Pukille pedattiin vetopaikka, mutta laukaus epäonnistui. Tämän jälkeen Unkari alkoi viedä pelitapahtumia, mutta avauspuoliskon seitsemästä laukauksesta vain yksi oli maalia kohti ja sekin blokattiin kenttäpelaajien toimesta.

Jobin postia aivan ensimmäisen puoliajan lopussa tuli Urosen loukkaantuminen. Törmäystilanteessa vasen laitapuolustaja loukkasi päätään niin, että hänet päätettiin ottaa vaihtoon.

Toisen puoliajan aikana Suomi sai luoduksi enemmän maalipaikkoja kuin ensimmäisellä 45-minuuttisella. Heti 47. minuutilla Soiri oli tehdä maalin vahvan kuljetuksensa päätteeksi, mutta laukaus viuhui vain hieman oikealta ohitse. 63. minuutilla Arajuuri nousi hyökkäyspään vapaapotkussa korkeimmalla, mutta hänen puskunsa blokattiin. Arajuuren mielestä pallo osui sääntöjen vastaisesti unkarilaispelaajan käteen ja tilanteesta olisi pitänyt tuomita rangaistuspotku. Näiden lisäksi Suomi kilautti kahdesti maalirautoja. 65. minuutilla Joona Toivio ampui pallon ylärimaan ja 79. minuutilla Pukin ohjaus pysähtyi vasempaan tolppaan.

Toki Unkarillakin oli omat tilaisuutensa tasoitusmaalin tekemiseen. Vaarallisimmat tilanteet tulivat ennen kaikkea Adam Langin ja Adam Szalain yrityksistä. Toisella puoliajalla Lukas Hradeckylle kirjattiin kaksi torjuntaa, joista varsinkin ensimmäinen oli sarjassa maailmanluokkaa.

Teemu Pukki ohittaa sijoituksellaan Unkarin maalivahti Peter Gulacsin.

Huomioita

Suomen pelaamista ohjasi vahvasti tulosorientoituneisuus. Tilanteet pelattiin loppuun saakka ja vain voitolla oli merkitystä. Suomi oli vahvasti latautunut otteluun ja se näkyi vahvana joukkuetekemisenä ennen kaikkea puolustussuuntaan. Laitakeskikenttinä pelanneet Robin Lod ja Pyry Soiri jaksoivat väsymättä tulla auttamaan myös laitapuolustajien urakkaa. Asenne oli rautainen jokaisella pelaajalla.

Omassa hyökkäyspelaamisessa ei ollut havaittavissa toisteisuutta ja se rakentuikin hyvien yksilösuoritusten varaan. Ensimmäisellä puoliajalla Suomi sai vastustajan kenttäpuoliskolla pidettyä palloa (enemmän kuin kaksi syöttöä omille) 12 kertaan ja toisella puoliajalla määrä puoliintui!

Epävirallinen pallonhallintaseuranta kertoo, että ensimmäisellä puoliajalla Suomella oli pallo hallussaan 47 kertaa ja näistä yli 90 % päättyi menetykseen ja vieläpä suurin osa harhasyötön takia.  Toisella puoliajalla hallintamäärät nousivat 54:ään, mutta samaan aikaan omille annettujen syöttöjen määrä putosi 126:sta 70:ään ja niiden tarkkuus 74 %:sta 63 %:iin. Varsinkin kotikentällä Suomen tulisi pystyä myös pitämään huolta paremmin pallosta.

Voittoa voidaan pitää mitä suurimmissa määrin taisteluvoittona, jossa ei mustelmilta ja kolhuilta vältytty. Avausjakson lopussa nappulakengästä silmäkulmaansa saanut Arajuuri jaksoi painaa pää paketissa väsymättömästi ja toimia koko joukkueen taistelun ruumiillistumana. Hyvänä osoituksena joukkueen taistelutahdosta kertoo taklaus- ja blokkitilastot. Suomi taklasi 11 kertaa vastustajan jäädessä viiteen ja laukauksen blokkeja kertyi kuusi vastustajan jäädessä kahteen.

Onnistujat

Ei ole väärin sanottu, ettei koko joukkue ansaitsisi kiitosta ja suitsutusta harvinaisesta Unkarin kaatamisesta. Näkyvimpiä onnistujia olivat ilmatilan herrana toiminut Arajuuri, vahvaa itseluottamusta pallollisena uhkunut Robin Lod sekä ottelun ainoan maalin tehnyt Pukki, jolle kirjattiin yhteensä 5 maalintekoyritystä, joista peräti neljä oli potentiaalisia maalipaikkoja.

Seuraavaksi

Huuhkajien taival Kansojen liigassa jatkuu jo ensi viikon tiistaina 11.9., kun vastaan asettuu avausottelussaan Kreikalle 1–0 hävinnyt Viro. Turussa pelattavaan otteluun Suomi tehnee muutoksia kokoonpanoonsa, sillä kaksi ottelua neljän päivän sisällä on kova rasitus kenelle tahansa. Esimerkiksi Rasmus Karjalaisen uskoisi löytävän tiensä avauskokoonpanoon tuomaan tuoreita jalkoja hyökkäykseen.

 

 TEKSTI Kimmo Muttilainen

KUVAT Juha Tamminen