Analyysi

JJK – Taso ei aivan riittänyt

Lähtökohdat:
JJK:n taloudelliset resurssit eivät olleet parhaasta päästä, mikä osaltaan vaikutti joukkueen rakentamisessa. Joukkueessa on mukana paljon samoja pelaajia, jotka olivat nostamassa JJK:ta liigaan. Monella pelaajalla löytyy kosolti liigakokemusta, mutta parhaat pelivuodet ovat valitettavasti takanapäin.

Kauden yhteenveto:
JJK pelasi ensimmäiset 19 ottelua saalistamalla vain yhden ainoan voiton. Sarjajumbo joutui tekemään keskikesällä kovan työn kuroakseen eroa umpeen. Joukkueen sisäisestä moraalista kertoo paljon se, että vaikka tilanne näyttikin erittäin tukalalta, pystyi jyväskyläläisjoukkue parantamaan keskikesästä tuloksiaan. Kauden 14 jälkimmäisestä ottelustaan JJK voitti viisi ja tahti kiihtyi loppua kohden. Tuloksellisesti paras kuukausi oli kauden päättänyt lokakuu, jonka saldo oli kaksi voittoa, yksi tasapeli ja yksi tappio.

Pelillinen kehitys:
Aika pallollisena kasvoi kauden edetessä ja sitä myötä luonnollisesti myös syöttömäärät. Pelillisestä kehityksestä osuvan kuvan antaa syyskuu, jolloin JJK oli rangaistusalueelle lähetettyjen syöttöjen ykkönen. Puolustuspelikin parani kauden edetessä ja huhtikuun katastrofaalinen päästettyjen maalien keskiarvo 2,75 oli lokakuussa enää vain 0,5. Maaliin johtaneiden hyökkäysten keskiarvolliset ajat ja syöttömäärät pysyivät lähes koko kauden ennallaan.

Erikoistilanteet:
Selkeä parannus tuloksissa näkyy myös erikoistilanteissa. 19 ensimmäisessä ottelussa JJK onnistui itse tekemään vain kaksi maalia erikoistilanteista, kun taas omissa kolisi peräti 13. Kauden lopun 14 ottelussa joukkue itse teki yhdeksän ja päästi enää vain kolme maalia erikoistilanteista.
Näin ollen erikoistilannepelaamisen kuntoon laittaminen edesauttoi tulosten parantumisessa.

Onnistujat:
Kamerunilaishyökkääjä Gaël Etock viimeisteli 11 maalia joukkueen 32:sta eli kolmanneksen kaikista osumista. Tällaiseen maalimäärään pääseminen jumboksi jääneessä joukkueessa on erinomainen tulos.

Parannettavaa:
JJK löysi kipukohtansa kauden vanhetessa ja osasi löytää niihin myös lääkkeet. Tulosten pitää olla hyviä jo heti alkukaudesta, mikäli JJK haluaa tehdä pikaisen paluun pääsarjaan.

Ensi kausi:
Haluaako JJK takaisin liigaan ja millä aikataululla? Seuraavan liiganousun koittaessa pitäisi pohtia realistisesti sitä, onko edellytyksiä liigassa pelaamiselle, ettei siitä tulisi toista kertaa ranskalaista visiittiä.

Kimmo Muttilainen
Akusti Salonen