Haastattelu

Jarkko Tuomisto, oman tien kulkija

Artikkeli on julkaistu aiemmin EOM-jalkapallolehden numerossa 3/2017.

Jarkko Tuomisto on suomalainen jalkapallovalmentaja, joka on vielä tuntematon suurelle yleisölle. Tuomiston tarina kertoo päämäärätietoisuudesta ja tavoitteellisuudesta.

Turkulaislähtöisen Jarkko Tuomiston kiinnostus jalkapalloon juontaa juurensa lapsuuteen. Kahlattuaan läpi juniori-ikäluokat ja ennen nykyistä työtään maalivahtivalmentajana hän ennätti nousta aina edustusjoukkuetasolle saakka. Pelaajuralta löytyy muun muassa yksi pelattu Ykkösen ottelu FC Interin maalilla vuodelta 1995.

”En koskaan nosta pelaajauraani esiin. Olen pelannut Turun alueella pääasiassa Kakkosta ja Kolmosta ja Helsingissäkin loppuvaiheessa Kolmosta. Ykkösen ottelu oli kauden viimeisen kierroksen peli, jonka sain armosta pelata. Se päättyi 3–3 Kontua vastaan”, Tuomisto kertoo.

Tuomisto sai kipinän maalivahtien valmentamiseen omilta valmentajiltaan, joiden kanssa hän sai nuorempana toimia. Hän antaa varauksetta kiitosta jo edesmenneelle Pentti Kakkoselle, joka toimi Impivaaran jalkapallohallin vahtimestarina ja junioreiden maalivahtivalmentajana.

”Sain jo 12-vuotiaana TuTossa pelatessani nauttia maalivahtivalmennuksesta. Kakkosen ”Pena” maalasi jo silloin sellaisen kuvan, että kaikkea pitää harjoitella ja treenien pitää olla vaihtelevia. Hän on ollut sellainen alkuunpaneva voima ja itse asiassa käytän yhä vieläkin joitain häneltä oppimiani juttuja”, Tuomisto sanoo.

Maalivahtivalmentajana Tuomisto aloitti TPS:n C-junioreissa vuonna 1981 syntyneiden parissa. Tuomiston opeista pääsi nauttimaan hetken aikaa muun muassa Kim Ekroos, joka kokeili siipiensä kantavuutta myös ulkomaan kentillä siirryttyään 16-vuotiaana Ranskaan pitkällä neljä ja puolivuotisella sopimuksella.

”Ennätin toimia Turussa aika pitkään, sillä aloitin valmentamisen jo sinä vuonna kun täytin 19. Valmensin TPS:n lisäksi myös Åbo IFK:ssa ja Interissä. Vuonna 2002 muutin Helsinkiin ja pikku hiljaa valmentamisesta alkoi tulla vakavampaa, kävin Skotlannissakin valmennuskurssilla paksujen isien kanssa”, Tuomisto naurahtaa.

 

Oppia ulkomailta

Siitä Tuomisto sai kimmokkeen, että joka vuosi pitäisi päästä käymään ulkomailla hakemassa lisää oppia maalivahtivalmennukseen. Tuomisto ennätti toimia alkuun muutaman vuoden Savannan Pallossa, kunnes siirtyi HIFK:n leipiin ja myös tekemään yhteistyötä Tanoke-valmennusmetodin perustajan Pertti Kemppisen kanssa. Vuonna 2007 Tuomisto teki ison päätöksen: hän käyttäisi joka päivä vähintään tunnin jalkapallo-opiskeluihin.

”Opiskelut saattoivat olla ihan mitä tahansa futikseen liittyvää. Saatoin katsoin netin kautta videoita, miten treenataan, minne haluaisin seuraavaksi matkustaa. Se oli sellaista tiedonetsinnän aikaa, sillä Suomesta ei silloin saanut kaipaamiani tietoja. Soitin Palloliittoonkin silloiselle koulutuspäällikölle ja kysyin missäpäin Eurooppaa on maalivahtivalmennuksen kursseja, kun Suomessa olin käynyt jo Palloliiton tarjoaman. Vastauksena oli, että hänen pitäisi tietää, mutta ei hajuakaan”, Tuomisto kertoo.

Tutkiessaan netin syövereitä Tuomisto näki italialaisia maalivahtivalmennusvideoita. Hän kiinnitti huomion siihen, että pelaajilla oli valmennuksessa todella kivaa ja harjoittelussa oli mukana keppejä, naruja ja trampoliinikin. Se oli samanlaista harjoittelua kuin mistä Tuomisto oli itse päässyt nauttimaan nuorempana.

”Tajusin jo silloin, ettei minun kannata soittaa mihinkään suurseuraan, kun en tuntenut niistä ketään. Lopulta löysin maalivahtivalmentaja Claudio Rapaciolin, joka oli julkaissut maalivahtivalmennukseen liittyvää materiaalia. Tilasin hänen julkaisemansa kirjan, josta löytyi hänen suora puhelinnumeronsa. Otin yhteyttä ja lopulta minulle tarjoutui mahdollisuus päästä Italiaan seuraamaan Rapaciolin seuran primavera-joukkueen leiriä kahdeksi viikoksi”, Tuomisto sanoo.

Tuomisto tarttui täkyyn, vaikka joutuikin kustantamaan kaiken omasta kukkarostaan. Se ei miestä harmittanut, sillä hän näki tilaisuuden suurena mahdollisuutena saada uutta oppia.

”Tämä kaksiviikkoinen avasi silmäni ammattilaisurheilulle ja siihen, miten aidossa futismaassa toimitaan. Rapacioli toimi siihen aikaan myös italialaisen maalivahtivalmentajien liiton puheenjohtajana ja hänen kauttaan minulle tarjottiin mahdollisuutta tulla pitämään koulutusta italialaisille maalivahtivalmentajille. Olin opiskellut hieman italiaa ja loput hoidin englanniksi”, Tuomisto kertoo.

 

Määrätietoisesti eteenpäin

Tuomisto on aina tehnyt asiat omalla tavallaan. Päämäärätietoisuus on miehen luonteenpiirre, joka korostuu, kun kuuntelee intohimoisen jalkapalloihmisen tapaa työskennellä ja hakea jatkuvasti lisäoppia tekemiseensä.

HIFK:ssa toimiessaan Tuomiston päätehtävänä oli edustus- ja juniorijoukkueiden maalivahtivalmennus. Edustusjoukkue pelasi tuohon aikaan vielä Kakkosessa, joten tehtävien laaja kirjo kävi Tuomistolle selväksi karun humoristisellakin tavalla.

”Sinä kautena tuli toimittua joukkueenjohtajanakin, seitsemän ottelua päävalmentajana ja sitten kaiken lisäksi pelasinkin yhdessä pelissä”, Tuomisto naurahtaa.

Vuonna 2010 Tuomisto siirtyi FC Hongan liigajoukkueen maalivahtivalmentajaksi. Aiemmin Tuomisto oli käynyt katsomassa espoolaisjoukkueen harjoituksia oppiakseen lisää liigatason veräjänvartijoiden koutsaamisesta. Hän muistaa vierailleensa harjoituksissa kuusi kertaa, joista neljällä kerralla maalivahtivalmentaja ei ollut edes paikalla.

”Olin käynyt keskusteluja maalivahtivalmennuksesta Mika Lehkosuon kanssa ja sitten sieltä tiedusteltiin kiinnostustani. Alkuun olin ajatellut hakevani Hongan juniorivahtien valmentajaksi, koska siinä on enemmän merkitystä. Lopulta räätälöimme paketin, jossa toimin liigajoukkueen lisäksi kolmessa eri ikäluokassa ja kakkosjoukkue Pallohongan valmentajana”, Tuomisto kertoo.

Tuomisto toimi Hongan valmennuksessa aina vuoteen 2013 saakka. Vuodet ammattilaisena liigaorganisaatiossa olivat opettavaisia.

”Maalivahtien merkitys kokonaisvaltaisessa pelaamisessa korostui Honka-vuosieni aikana ja se opetti myös itseäni. Esimerkiksi nopea maalivahti mahdollistaa puolustuslinjan pelaamisen ylempänä tai maalivahti pystyy olemaan alhaalla tukena, jolle voi pelata palloa jalkaan”, Tuomisto täsmentää.

Tuomisto muistaa vielä viimeiseksi jääneen ottelunsa Hongan valmentajana. Ottelu pelattiin Turussa Interiä vastaan ja kotijoukkueelle tuomittiin rangaistuspotku aivan ottelun loppuhetkillä. Honka johti ottelua neljä minuuttia ennen loppua syntyneellä Tim Väyrysen maalilla 2–1.

”Viitalan Walter otti pilkun kiinni, filmasi loukkaantumisen ja heitti pallon helvettiin. Sillä tempulla pelasimme ottelun loppuhetket pois ja voitimme pelin”, Tuomisto nauraa.
Tuomisto sanoo, että Suomessa on vielä paljon oppimista jalkapallon pelaamisesta jalkapallon ehdoilla. Hän heittää esimerkin, jossa vastustaja on saanut tiukalla prässipelaamisella joukkueen ahtaalle. Tällöin maalivahtikin voi auttaa omaa joukkuettaan rikkomalla vastustajan hyvän hetken esimerkiksi pyytämällä pelikatkoa hanskojen korjaamiseen.

”En ole koskaan hyväksynyt mitään sikataklauksia, mutta toisten jekuttaminen kuuluu pelin luonteeseen, kun puhutaan pelien voittamisesta. Tuomarin tehtävä on puuttua, mikäli toimitaan sääntöjen vastaisesti”, Tuomisto sanoo.

Tuomiston neljän vuoden rupeama Hongassa oli erittäin menestyksekäs. Espoolaisjoukkue voitti Suomen cupin, kaksi kertaa liigacupin ja viimeiseksi jääneellä kaudella liigahopeaa.

 

Ennakkoluulottomasti ulkomaille

Tuomisto myöntää halunneensa lähteä ulkomaille jo pelikauden 2012 jälkeen. Siirtyminen Suomesta ulkomaille jalkapalloammattilaiseksi, oli kyse sitten pelaajasta tai valmentajasta, ei ole koskaan helppoa.

”Näin Facebookissa, että pieni sardinialainen jalkapalloseura etsii jalkapallovalmentajaa. Laitoin samantien sähköpostia ja taisinkin olla ensimmäisten joukossa, kun sain nopeasti vastauksen. Olin siltä istumalta valmis lähtemään sinne, vaikka he sanoivat operoivansa pienillä resursseilla”, Tuomisto kertoo.

Sähköpostiviestittely tapahtui vuoden 2012 joulukuun puolivälissä ja jo kuukautta myöhemmin Tuomisto löysi itsensä Sardiniasta, jossa hän ensitöikseen meni katsomaan edustusjoukkueen ottelua. Loppukauden mittaisen sopimuksen Italian viidenneksi korkeimmalla sarjatasolla, Serie D:ssä pelanneen Arzachenan kanssa tehnyt Tuomisto huomasikin, että edustusjoukkueella oli jo maalivahtivalmentaja.

”Sain kuulla, että maalivahtivalmentaja saa potkut ottelun jälkeen. Olin hieman äimänä. Pelin jälkeisenä päivänä joukkueella oli vapaapäivä, mutta sitten siitä seuraavana päivänä aloitin joukkueen mukana harjoituksissa. Siinä huomasi konkreettisesti sen, että tilanteet voivat muuttua todella nopeasti ja koskaan ei tiedä mitä tapahtuu. Joskus voin olla itsekin vetämässä alkulämpöä maalivahdeille ja kahden tunnin päästä siitä saan kuulla potkuista”, Tuomisto sanoo.

Tuomisto sai Italiassa toimiessaan tiedusteluja kiinnostuksesta siirtyä Qatariin maalivahtivalmentajaksi. Luonnollisestikin Tuomisto oli alkuun häkeltynyt, sillä hänen tietonsa maan jalkapallosta olivat vähäisiä. Puheluiden ja paikan päällä vedettyjen muutamien harjoitusten jälkeen Tuomisto vakuutti Aspire Academyn maalivahtivalmennuksen päällikön kyvyistään. Tuomistolla käynnistyi tänä kesänä jo neljäs kausi Qatarin kuuman auringon alla.

”Omassa valmennuksessani työnteolla on aina ollut ykkösarvo. On kuitenkin muistettava, että vuorokaudessa on vain se 24 tuntia, josta osa pitää nukkuakin. Jos haluaa kehittyä, pitää tekeminen viedä koko ajan korkeammalle tasolle. Jalkapallo ei ole ikinä helppoa ja koko ajan pitää oppia lisää”, Tuomisto toteaa.

Qatar ei kuulu tunnettujen jalkapallomaiden joukkoon. Maan heinäkuun Fifa-ranking on 79:s. Parhaimmillaan se on ollut 54:s, mutta vuodesta 2013 käyrä on ollut ylöspäin.

”Qatarissa monet pelaajat ovat jo hyvällä tasolla. Pitää muistaa, että koko maassa on saman verran rekisteröityneitä pelaajia kuin Helsingin jalkapallopiirillä”, Tuomisto muistuttaa.

Elokuun lopulla 42 vuotta täyttävä Tuomisto elää unelmaansa ammattilaisena rakkaan lajin parissa, mutta tiedostaa myös sen, että kaikki voi muuttua hetkessä.

”Olen ollut onnekas siinä suhteessa, että vaikka staffia on vaihtunut ympärillä todella paljon siitä, kun aloitin Qatarissa vuonna 2014, olen pystynyt säilyttämään oman työpaikkani. Maalivahtimme ovat pelanneet koko ajan hyvin ja haluan ajatella, että olemme tehneet heidän kanssaan hyvää työtä”, Tuomisto sanoo.

Suomea Tuomisto ei pidä tällä hetkellä varteenotettavana työskentelymaana. Hän haluaa jatkaa ulkomailla valmentajana myös jatkossa.

”Tulevaisuudessa valmennustehtävä voi olla edustus- tai akatemiajoukkueessa tai sitten se voi olla jonkin seuran maalivahtivalmennuksesta vastaava. Minulle riittää, että saan työskennellä ammattimaisessa ympäristössä, jossa työtä saa tehdä tosissaan. Haluan nähdä toiminnan Suomessa kehittyvän vielä ammattimaisempaan suuntaan, sillä monikaan asia tässä kulttuurissa ei valitettavasti tue jalkapalloilijaksi kehittymistä”, Tuomisto tuumaa.

 

Teksti Kimmo Muttilainen
Kuvat Jarkko Tuomisto