Uutiset

IFK Mariehamn – Arki koitti saarella

Lähtökohdat:

Viime kauden yllätysmestaruus nosti odotusarvot tappiin suuren yleisön kohdalla. Millään muotoa edessä ei ollut helppo kausi, sillä mestarin päänahka on haluttua tavaraa. Kaksi syömähammasta, Dever Orgill ja Diego Assis, oli siirtynyt pois joukkueesta, ja heidän saappaisiinsa astujia pohdittiin. Kysymysmerkki oli myös se, miten pelitapaa pystyttäisiin kehittämään viime vuodesta.

 

Kauden yhteenveto:

Kausi lähti liikkeelle hieman nihkeästi, vaikkakin 10 ensimmäisestä ottelusta joukkue hävisi vain kaksi, mutta voitti kolme ja pelasi peräti viidesti tasan. Heinäkuun jälkeenkään joukkueen voittoprosentti ei ollut noussut kuin 31,6 %:iin. Vasta elo-, syys- ja lokakuun aikana joukkue onnistui voittamaan puolet otteluista, mutta silloin oli jo liian myöhäistä hilata itseään eurosijoille.

IFK Mariehamnin murheenkryyni oli liialliset tappiot, joita kertyi peräti 10 kappaletta. Osa tappioista kirjattiin vielä reiluin numeroin. Viime kauden tasapelit ja jopa voitotkin vaihtuivat tällä kaudella tappioihin.

 

Pelillinen kehitys:

Kauden loppua kohti mentäessä maalihyökkäysten syöttömäärät vähenivät, vaikka tulokset paranivat. Se kertoo joukkueen nopeasta vastahyökkäyspelaamista. Samaan aikaan puolustus tiivistyi, mikä kielii vahvasta sitoutumisasteesta, vaikka koko kauden perspektiivillä juuri alakerta oli se pelin osa-alue, joka tuotti valmennukselle eniten harmaita hiuksia.

Pallonhallintaprosentit ja syöttömäärät pysyivät läpi kauden lähes muuttumattomina, mutta lokakuussa IFK oli koko liigan parhaimmistoa syötöissä boxiin, maalipaikoille sekä keskityksissä ja laukausmäärissä.

 

Erikoistilanteet:

Oman pään erikoistilanteet saarelaiset osasivat hoitaa moitteetta, varsinkin loppukaudesta, jolloin kahden kuukauden aikana omissa kolisi vain kerran. Juonikkuus ja tehokkuus vastustajan päädyssä puuttui erikoistilanteista, vaikka alku näyttikin lupaavalta. 10 ensimmäisessä ottelussa IFK teki peräti kuusi erikoistilannemaalia, mutta sen jälkeen joukkueelle kirjautui enää vain viisi tehtyä 23 ottelussa.

 

Onnistujat:

Aleksei Kangaskolkan vahva paluu liigan ehdottomien laatuhyökkääjien kastiin on ehdottomasti nostettava esille. Loukkaantumisista kärsinyt Kangaskolkka pystyi pelaamaan ehjän kauden ja se näkyi vastuussa ja tehoissa. Maalikuninkuuden 16 täysosumalla voittanut keskushyökkääjä iski runsaan kolmanneksen (36,4 %) IFK:n maaleista.

 

Parannettavaa:

Kausi oli melkoista vuoristorataa, josta kertoo saldo 13–10–10 ja 44 tehtyä ja 42 päästettyä maalia. Loppukauden hyvät otteet valavat uskoa ensi kaudelle, mutta puolustuspelaamiseen pitää löytää lääkkeitä, sillä omiin meni aivan liikaa maaleja.

 

Ensi kausi:

Joukkueen puolustus kokee melkoisen muutoksen, kun avauskokoonpanon alakerrasta vaihtuu kolme pelaajaa. IFK joutuu etsimään itselleen uudet laitapuolustajat ja toisen topparin alakertaansa. Europeleistä ulkopuolelle jääminen voi koitua maarianhaminalaisten eduksi sarjassa menestymisen kannalta ajatellen.

 

Kimmo Muttilainen

Akusti Salonen