Analyysi

Huuhkajat jatkaa puhtaalla pelillä

Suomen toinen ottelu päättyi niin ikään 1–0-voittoon. Huuhkajat on löytänyt peliinsä kaivattua särmää.

 

Lähtökohdat

Suomi kohtasi toisessa Kansojen liigan ottelussaan Viron, jonka FIFA-ranking on 94:s. Historian saatossa rakas naapurimaa on kohdattu 20 kertaa ja Suomi oli poistunut voittajana peräti 15 kertaa tehden kamppailussa yhteensä 46 maalia ja päästänyt vain kahdeksan. Suomi ja Viro eivät ole pelanneet kertaakaan vastakkain karsintaotteluissa. Viro aloitti oman urakkansa 0–1-tappiolla Kreikalle. Suomi oli otteluun lähdettäessä selvä suosikki.

Kokoonpano

Suomi ei tehnyt kuin kaksi muutosta voitollisen Unkari-ottelun kokoonpanoonsa. Unkari-ottelussa ensimmäisen puoliajan lopussa loukkaantunut Jere Uronen joutui jättämään ottelun väliin. Hänen paikkansa otti odotetusti Albin Granlund. Keskikentällä Joni Kaukon korvasi joukkueen kapteeni Tim Sparv.

Kokoonpano: Hradecky: Raitala–Toivio–Arajuuri–Granlund (76. Väisänen): Lod (87. Karjalainen)–Schüller–Sparv–Soiri: Pukki (90. Kauko)–Tuominen.

Vaihdossa: Joronen, Jaakkola, Lam, Taylor,  Markkanen, Halsti, Toivomäki ja Skrabb.

Ottelun kulku

Suomi aloitti ottelun erittäin terävästi. Päättäväisyys paistoi katsomon viimeiselle penkkiriville saakka ja heti ensimmäisellä minuutilla joukkue rakensikin tilanteen, mutta Teemu Pukin laukaus pysähtyi virolaispuolustajan blokkiin.

Suomi sai kaipaamansa nopean johtomaalin jo 12. minuutilla. Tilanne syntyi harvinaisen maltillisen syöttökombinaation seurauksena. Tilanne lähti liikkeelle Rasmus Schüllerin keskialueen syötön katkosta, jossa hän vaihtoi nopeasti painopisteen oikeaan laitaan Albin Granlundille, joka taas pudotti pallon Tim Sparville. Sparv syöttää kuitenkin keskialueelta alaspäin aina maalivahti Lukas Hradeckylle, joka pelaa nopeasti vasemmalle kaistalle Paulus Arajuurelle. Arajuuri kääntyy pallon kanssa, syöttää Schüllerille, joka jatkaa nopeasti vasempaan laitaan Jukka Raitalalle, jolla on tilaa ja aikaa nousta pallon kanssa laitaa myöten. Raitala pelaa hyvän syötön laitaa myöten Pyry Soirille, joka lopulta tarjoilee rangaistusalueen vasemmalta laidalta kovan maata pitkin syötön viiden metrin alueelle ja Teemu Pukki ohjaa yhdellä kosketuksella ulkosyrjällä vasempaan yläkulmaan.

Kaikki tämä tapahtui vain 30 sekunnissa. Maalissa oli paljon hyvää. Ensinnäkin Schüller katkaisi virolaispuolustajan syötön keskialueella, joukkue malttoi rakentaa tilanteen omista ja vaihtaa painopisteitä oikealta vasemmalle. Viro yritti hieman prässätä, mutta se purettiin nopealla siirrolla vasempaan laitaan Raitalalle, jolla oli taas iso lääni nousta pallon kanssa. Yleisesti ottaen tällaisia yhtä mallikkaita prässin purkamisia ei Suomella liiaksi ollut.

Ennen Suomen maalia oli Virolla ollut kaksi kaukolaukausta, joista toinen oli viuhunut yli maalin ja toisen Hradecky oli kopannut ilman vaikeuksia. Suomen maalin jälkeen Virolla oli kaksi erikoistilannetta (kulma- ja vapaapotku), mutta niistä selvittiin ilman ongelmia. Kamppailun 26. minuutilla Jasse Tuominen sai maalipaikan noin 14 metriin, mutta hänen laukauksensa pysähtyi ylärimaan.

Viro sai vaarallisimmat tilanteensa erikoistilanteidensa kautta. Pelkästään ensimmäisellä puoliajalla Virolla oli viisi kulmapotkua, kun Suomella vain kolme. Suomen kolmas potentiaalinen maalipaikka rakentui 42. minuutilla, kun Jukka Raitala pääsi tilanteeseen toisesta aallosta ja laukoi terävästi, mutta Veikkausliigan maalivahtiparhaimmistoon lukeutuva Mihkel Aksalu torjui näyttävästi.

Vaikka Virolle tilastoitiin ottelussa peräti 17 laukausta, suuntautui niistä ohi ja yli maalin peräti 11. Viron vaarallisin maalipaikka oli 43. minuutilla vaarallisesta vastahyökkäyksestä. Yksinäisenä kärkenä pelannut Sergei Zenjov petasi paikan Henrik Ojamaalle, mutta terävästi lähtenyt laukaus viuhui yli maalin.

Toisella puoliajalla pelin intensiteetti jatkui yhtä hyvänä, mutta aivan absoluuttisiin maalipaikkoihin pääsy oli molemmilla joukkueilla vaikeaa. Pukki karkasi puhtaaseen läpiajoon 70. minuutilla, mutta rangaistusalueelle päästyään hän löi liinat kiinni ja lopulta hänen laukausyrityksensä onnistuttiin peittämään puolustajan toimesta.

Jasse Tuominen pelasi avauskokoonpanossa niin Unkaria kuin Viroa vastaan.

Huomioita

Suomen vahvuus ottelussa oli ennen kaikkea vahva sisukkuus, asenne ja taistelumoraali. Jo 12. minuutilla saatu avausmaali helpotti Huuhkajien iltapuhdetta, mutta toisaalta Viron vahva prässipelaaminen vaikeutti Suomen pelin avaamista ja rakentamista. Sateisessa säässä ja märällä kentällä pelattu ottelu ei varmastikaan helpottanut syöttötyöskentelyä, mutta silti siihen tuli parannusta.

 

 

Unkari-ottelussa Suomi sai syötettyä omille koko ottelun aikana vain 196 kertaa vaatimattomalla 69 prosentin tarkkuudella. Viro-ottelussa syöttömäärä nousi peräti 320 omille annettuun syöttöön ja tarkkuuskin parani 12 prosenttiyksikköä. Toki Unkari oli vastuksena muutamaa piirua kovempi kuin Viro.

Huomionarvoista on kuitenkin se, että Viron syöttömäärät olivat Suomea pienemmät, kuten tarkkuuskin, mutta silti pallonhallintaprosentti kallistui virolaisten eduksi 51-prosenttisesti. Lisäksi Viron laukaus- ja kulmapotkumäärät (17 laukausta, yhdeksän kulmaa) ovat aivan liian suuria huippumaita vastaan, jotka pystyisivät hyödyntämään tällaiset määrät.

Niin Unkari- kuin Viro-ottelussa Suomi sai haluamansa avausmaalin ensimmäisen varttitunnin sisällä, mikä antoi taatusti lisäuskoa ja -boostia esityksiin. Ongelmana oli kuitenkin se, että siinä vaiheessa, kun ottelu pitäisi tappaa ja tehdä se toinen maali, ei joukkueelta löytynyt aseita siihen. Unkaria vastaan maalipuut soivat kahdesti, Viroa vastaan kerran. Seuraavissa Kansojen liigan otteluissa Suomen pitää tehdä se toinen maali, kun siihen paikka tulee. Yhden maalin johtoaseman säilyttäminen ja nollan omissa pitäminen ei ole jalkapallossa helppoa.

Erikoista ottelussa oli myös se, että kun kyseessä oli toinen ottelu lyhyen ajan sisällä, ei valmennus tehnyt vaihtoja kuin vasta pakonsanelemana ja aivan loppuhetkillä. Granlund vaihdettiin kentältä pois varttitunti ennen täyttä aikaa tämän pyydettyä vaihtoa. Rasmus Karjalainen olisi ollut hyvä lisä tuoden tuoreita jalkoja hyökkäykseen jo huomattavasti aiemmin kuin kolmea minuuttia ennen loppua. Lisäksi Joni Kaukon vaihtaminen vasta lisäajalla tuntui enemmän pelibonukselta, sillä pääsihän hän pelaamaan muutaman minuutin tutun yleisön edessä.

Onnistujat

Teemu Pukki oli jälleen maalinsa ohella työteliäs, joka jaksoi painaa joukkueen edunmukaisesti. Lisäksi vikkeläkinttuinen Pyry Soiri oli toisinaan lähes pitelemätön, mutta kaksi ottelua neljän päivän sisällä on raskas savotta kenelle tahansa pelaajalle. Puolustuksessa Joona Toivio pelasi jälleen eleettömän rauhallisesti, kuten Unkariakin vastaan.

Seuraavaksi

Kansojen liiga jatkuu jälleen kuukauden päästä, kun perjantaina 12.10. Suomi kohtaa Viron vierasottelussa. Suomi pelaa alkulohkossa viimeisen kotiottelunsa Kreikkaa vastaan maanantaina 15.10. Tampereella Ratinan stadionilla.

 

TEKSTI Kimmo Muttilainen

KUVAT Juha Tamminen