Analyysi

HJK – Tasaisen tehokas kausi

Lähtökohdat:

HJK lähti kauteen kovin odotuksin, sillä olihan edellisestä mestaruudesta kulunut jo kaksi vuotta. Sitä ennen helsinkiläisseura oli vienyt kultamitalit itselleen peräti kuutena vuonna peräkkäin. Mikään muu kuin mestaruus ei kelpaisi, sillä muuten päävalmentaja Mika Lehkosuon asema joukkueen peräsimessä olisi uhattuna. Kovat odotukset näkyivät pelaajahankinnoissa, sillä joukkuetta vahvistettiin tuntuvasti.

 

Kauden yhteenveto:

HJK pelasi tasaisen varmasti läpi kauden ilman suurempia notkahduksia. Joukkue kärsi tappion vain kolme kertaa ja erikoista oli se, että Klubi hävisi kaksi kertaa kotonaan RoPS:lle. Toisaalta päätöskierroksen tappiolla ei ole niin suurta painoarvoa, sillä joukkue oli varmistanut jo aiemmin mestaruutensa.

HJK jäi kauden 33 ottelussaan vain neljä kertaa maaleitta ja näistä otteluista joukkue hävisi vain yhden. Monissa otteluissa vahva ensimmäinen puoliaika takasi voiton, sillä HJK päästi koko kauden aikana vain kolme maalia ensimmäisen 45 minuutin aikana. Touko- ja heinäkuussa joukkueella oli heikoimmat voittoprosentit (50 %), mutta ko. kuukausina joukkue ei hävinnyt kuin yhden ottelun. Koko kauden voittoprosentti oli lähes 70.

 

Pelillinen kehitys:

Pallonhallintaprosentti ja syöttömäärät kohosivat kauden edetessä selkeästi. Läpi syyskuun voitosta voittoon pelannut HJK pystyi varmistamaan mestaruutensa jo neljä kierrosta ennen kauden päättymistä. Mestaruuden takeena olivat erittäin tiivis puolustus (joukkue päästi vain kahdesti enemmän kuin yhden maalin) ja tasaisen varma suorittaminen. Viime kauteen verrattuna pelityyli oli nopeutunut ja paikoitellen ylhäältä prässääminen tuotti monille vastustajille päänvaivaa. Laadukkaalla materiaalilla toteutettu laadukas pallon- ja pelinhallintapeli tuottivat tulosta.

 

Erikoistilanteet:

HJK oli suorastaan erinomainen erikoistilanteissa kentän molemmissa päädyissä. Heinäkuussa erikoistilanteiden kautta syntyneet maalit tarjosivat HJK:lle jopa mahdollisuuden voittoihin, sillä neljässä ottelussa seitsemästä tehdystä maalista peräti viisi syntyi erikoistilanteista!

 

Onnistujat:

HJK:sta pystyy nostamaan esille myös huippuyksilöitä, mutta ennen kaikkea HJK menestyi kollektiivisen joukkuepelaamisen ansiosta. Edes kesäkuun loppupuolella Skotlantiin siirtyneen maaliruisku Alfredo Morelosin lähteminen ei horjuttanut pakkaa, sillä hänelle löydettiin paikkaaja nopeasti. PS Kemistä siirtynyt Filip Valencic pystyi vastaamaan huutoon ja osoittautui lopulta monipuolisemmaksi pelaajaksi kuin Morelos.

Jos yksi pelaaja pitää nostaa esille, on se laitapuolustaja Juha Pirinen, jota voidaan pitää ehdottomasti yhtenä koko liigan parhaista pelaajista, jos ei jopa parhaana.

 

Parannettavaa:

Ainahan mestaruuden voi varmistaa vieläkin aikaisemmin, mutta HJK:n ongelmana on varmasti se, että miten saada materiaalista enemmän irti eurokentillä. Ensi kaudella HJK on jälleen mukana Mestarien liigan karsinnoissa, joten tavoitteena ei voi olla yhtään enempää eikä vähempää kuin edetä mahdollisimman pitkälle eurotaipaleella. Lohkovaiheeseen pääsy vaatisi todella kovaa venymistä ja suotuisaa arpaonnea vastustajien suhteen.

Parannettavaa on myös oman juniorituotannon tehostamisessa, jotta mahdollisimman moni oman seuran juniorimyllyn läpikäynyt pelaaja pystyisi murtautumaan edustusjoukkueeseen.

 

Ensi kausi:

HJK on jo tiedottanut, että ensi kauden joukkueeseen liittyy Veikkausliigassa hyvän maalintekijän maineessa oleva Tuco. On mahdollista, että keskuspuolustuksesta Aapo Halme siirtyy ulkomaan kentille, mutta hänen paikkansa täytettäneen pääasiassa Klubi 04:ssä pelanneella Valtteri Vesiaholla. Lisäksi Klubi 04:stä nousee liigaminuuteista taistelemaan superlupaus Enoch Banza. On myös mielenkiintoista seurata sitä, jatkuuko Evans Mensahin kehittyminen. Jos joukkuetta pitäisi vielä vahvistaa, on mahdollista, että keskikentän sydämeen tulee uusia pelaajia sekä hyökkäykseen lisää vaihtoehtoja. Kun kyse on HJK:sta, ei mikään muu kelpaa kuin mestaruuden uusiminen.

 

Kimmo Muttilainen

Akusti Salonen