Kolumni

FC Interissä puhaltavat uudet tuulet

FC Inter on seura, joka on perustamisestaan lähtien toiminut Turun seudulla vaihtoehtoseuran maineessa. Vuonna 1990 perustettu seura on porskuttanut Veikkausliigassa toiseksi pisimpään nykyisistä liigaseuroista, mitä voidaan pitää kelvollisena saavutuksena.

 

Sinimustaan peliasuun sonnustautuva Inter on ollut alusta lähtien puheenjohtajansa Stefan Håkansin lempilapsi. Turkulaisseura on elänyt ja hengittänyt voimakkaasti Håkansin taloudellisen tuen varassa, mutta toisaalta seurassa on pidetty kiinni perhekeskeisistä arvoista. Jalkapalloseuran pyörittämistä ei ole nähty osana liiketoimia, vaan Håkansin motiivina on ollut rahan sijaan suunnaton rakkaus lajia kohtaan. Raha on pystytty tekemään aivan muilla keinoin.

 

Nyt Interissä puhaltavat uudet tuulet. FC Inter tiedotti nettisivuillaan 15. helmikuuta ulkoistavansa myyntitoimintansa ja siirtävänsä pitkään seurassa markkinoinnista vastanneen Carita Varjosen Oy Alfons Håkans Ab:n palvelukseen.

 

Tällä hetkellä turkulaisseura on käymistilassa, kun se on siirtymässä Stefan Håkansin käsistä hänen vanhemman poikansa Joakimin johdattavaksi. Joakim ajattelee jalkapalloseuran johtamisesta täysin eri tavalla kuin isänsä. On osaltaan ymmärrettävää, että häntä ajaa halu viedä seuratoimintaa liiketoiminalliseen malliin, jossa seuran pyörittäminen ajateltaisiin puhtaasti bisneksen näkökulmasta. Se on kuitenkin surullista, että Interissä vallinneet perhekeskeiset arvot ovat katoamassa kuin tuhka tuuleen.

 

Vaikka Varjonen tiedetään persoonallisena tekijänä, antoi hän kuitenkin koko Interin päivittäiselle toiminnalle kasvot. Hänet tunnetaan laaja-alaisesti ympäri suomalaista jalkapalloa ja lisäksi hänellä on laaja kontaktiverkosto takanaan, sillä ennättihän työskennellä sinimustien hyväksi pitkälti toistakymmentä vuotta.

 

Yhtä tylyn kohtelun uhriksi jäi aiemmin jo toissa vuonna sivuun laitettu pitkäaikainen huoltaja Arto ”Nasu” Wallenius, jolle näytettiin tylysti ovea vuosikymmenien uurastuksen jälkeen. Ei Inter liioin kehuja saa siitäkään, miten se hoiti seuralegendansa Henri Lehtosen viime kauden ja uran loppumiseen liittyvän tiedottamisen.

 

Paljon keskustelua on virinnyt myös seuran teknisen johtajan pallille palkatun Vesa Mäen roolista. Mäki liittyi viime kaudella epävirallisesti myös valmennustiimin vahvuuteen vasta sen jälkeen, kun Shefki Kuqi oli saanut lähtöpassit. Mitataanko Mäen osaaminen edustusjoukkueen urheilullisen vai koko seuran taloudellisen menestyksen mukaan, sitä ei tunnu monikaan tietävän.

 

Nyt jäämme mielenkiinnolla odottamaan miten Interin myynnin ulkoistamisoperaatio päättyy ja kuka antaa jatkossa kasvot turkulaisseuran toiminnalle. Interillä oli hyvä sauma laittaa tällaiset asiat kuntoon kolmen vuoden aikana, kun TPS pelasi Ykköstä. Nyt kun TPS palasi takaisin Veikkausliigaan, on mielenkiintoista nähdä, kummasta seurasta nousee Turun ykkösjoukkue.

 

EOM-toimitus

toimitus@eom.fi