Artikkeli

FC Interin seuralegenda ihmettelee vanhan seuransa käytöstä – ”Mielestäni tämä oli aivan käsittämätön ratkaisu”

TEKSTI Kimmo Muttilainen

KUVA Juha Tamminen

Koko Veikkausliigauransa FC Interissä pelannut Magnus Bahne ihmettelee vanhan seuransa ratkaisuja pelaajien suhteen. Niin viime kuin kuluvan kauden päätteeksi on Interissä näytetty tylysti ovea seuran ikonipelaajille.

FC Inter jatkaa tuuletustaan. Ensi lauantaina päättyvä kausi ei sujunut FC Interiltä odotetusti, vaikka Suomen Cupin mestaruuteen turkulaisjoukkue ylsikin. Päävalmentaja vaihtuu jälleen ensi kaudeksi ja osa pelaajista, jopa seuran ikoneihin lukeutuvia, on joutunut pettymään jäädessään ilman jatkosopimusta. Viime kauden päätteeksi Henri Lehtonen ei saanut sopimusta ja tänä vuonna saman kohtalon koki sinimustien väreissä yli 400 liigaottelua pelannut Ari Nyman.

Oman peliuransa kolme vuotta sitten päättänyt Magnus Bahne ihmettelee Interin nykyseurajohdon toimintaa vanhojen pelaajien kohdalla. Inter on aina pitänyt pelaajistaan hyvää huolta, kun he ovat sopimuksen alaisia, mutta peliuran päätyttyä kaikki loppuu kuin seinään.

”Mielestäni tämä oli aivan käsittämätön ratkaisu olla antamatta Ari Nymanille jatkosopimusta. Katsomatta asiaa minkäänlaisten silmälasien läpi oli ”Arska” koko kauden tasaisempia suorittajia joukkueessa, joka oli Suomen Cupin voittoa lukuun ottamatta paha alisuorittaja”, Bahne kummastelee.

Tätä tukee InStatsin tilasto, jossa Nyman on joukkueensa varmin syöttäjä. Bahnen mielestä seurajohdon päätös olla antamatta jatkosopimusta Nymanille ei missään nimessä voi olla hetken mielijohteesta syntynyt. Tästä huolimatta Nyman sai kuulla päätöksestä vain 13 päivää ennen nykyisen sopimuksensa päättymistä, mikä antaa kuvan seurajohdon piittaamattomuudesta.

”Jos miettii Nymanin uraa, kertoo 400 liigaottelua rautaisesta ammattimaisuudesta ja myös sitoutuneisuudesta. Tuollaiseen rajapyykkiin yltäminen ei missään nimessä ole helppoa. Siitä kertoo myös se, että kuinka moni saavutukseen on yltänyt historian saatossa,”, Bahne sanoo.

”Vaikka Interissä on valmennus vaihtunut, on Nymanille löytynyt aina sopiva rooli. Sopimuksetta jättäminen ei selity edes hitaudella, sillä eihän hän koskaan mikään raketti ole ollutkaan”, Bahne jatkaa.

Junioreista edustusjoukkueeseen sekä kultaisen sukupolven aikana A-maajoukkueeseen ja ulkomaan kentille kivunnut Nyman kukitettiin viimeisen kotiottelunsa yhteydessä seuran toimesta.

”Kuvaavaa oli se, ettei paikalla ollut yhtään ylemmän johtoportaan edustajaa, vaikka olivat ottelua seuraamassa. Kyseessä on kuitenkin tietääkseni pelaaja, josta Inter on saanut historiansa suurimman siirtokorvauksen”, Bahne huokaa.

Osaaminen hyötykäyttöön

Bahne on elänyt ja kasvanut Inter-perheessä. Hän on vuosien saatossa nähnyt seuran kehityksen nykypisteeseen.

”Mielestäni tänä vuonna lanseerattu slogan Enemmän yhdessä sekä puhe seuran identiteetistä kuulostaa korulauseelta. Puheet eivät ole millään lailla linjassa tekojen kanssa”, Bahne jyrähtää.

Interin esimerkki maalaa hyvää kuvaa myös koko suomalaisen jalkapallon isoista ongelmista. Bahnen mukaan seurat eli tässä tapauksessa työnantajat ovat kiinnostuneita työntekijöistään eli pelaajista niin kauan, kun heistä voidaan saada hyötyä pelikentällä. Sen jälkeen heidät jätetään ikään kuin oman onnensa nojaan.

”Seurojen luulisi olevan kiinnostuneita pitkään palvelleiden ihmisten osaamisesta. Seurojen tulisi kartoittaa peliuransa lopettavien pelaajiensa osaamisalueita, jotta sitä saataisiin ammennetuksi seuran hyötykäyttöön”, Bahne sanoo.