Haastattelu

Islantilaisin opein

“Kaikki sai alkunsa nelisen vuotta sitten, kun mietimme harjoitusvälinettä, joka kehittäisi syöttö- ja vastaanottotaitoa. Sitten vain idea syöttöseinistä syntyi ja isäni rakensi ensimmäisen prototyypin, joka oli kuitenkin erilainen kuin tämä nykyinen. Siitä aloimme kuitenkin kehittämään sitä lisää”, Jón Karlsson kertoo.

“Battarin avulla pystyy tekemään 2000–3000 erilaista harjoitusta. Koko ajan pystyy kehittämään uusia harjoitteita näiden avulla”, Karlsson sanoo.

Aluksi islantilaisille seuroille, sitten ensimmäistä kertaa ulkomailla HJS:n leirillä. Karlssonin mielestä jokaisen akatemiaseuran ympäri maailmaa pitäisi ottaa Battar-järjestelmä käyttöön.

Thor Hinriksson oli tutustunut jo vuosia sitten Heerenveenissä HJS:n valmennuspäällikkö Mika Pulkkiseen ja yhteistyön aloittaminen nimenomaan Hämeenlinnassa oli luonnollista.

“Battar-harjoitus perustuu juuri siihen, mitä itse pelissä tehdään. Harjoittelussa korostuvat syöttäminen, haltuunottaminen, ensimmäinen kosketus ja oikea peliasento. Syötön tarkkuus on tärkeää ja samalla se, millaisessa asennossa otat pallon vastaan sen tullessa takaisin”, Karlsson kertoo.

Battarin hyvyys on siinä, että syöttöseinien paikkaa voi muuttaa esimerkiksi pelipaikkojen mukaisesti. Näin mahdollistuu erilaiset yksilökohtaiset harjoitteet. Esimerkiksi pelin avaaminen, jossa keskuspuolustaja pelaa laitaan, saa sieltä syötön takaisin ja syöttää toiselle topparille ja saa syötön takaisin, voi syöttää ylöspäin keskikenttämiehelle, joka antaa takaisin jne.

“Pidämme myös sitä tärkeänä, että loukkaantumisista takaisin pelikuntoon toipuva pelaaja pääsee tekemään pelillisiä asioita ja tämä nopeuttaa pelikuntoon pääsemistä. 45 minuutin aikana ennättää antaa antaa noin 600 syöttöä. Jos tämän tekee joka päivä, niin voin laskea kuinka paljon määriä kertyy.”

Battar-järjestelmää on alettu myymään vasta tämän vuoden alkukesästä. Yksi Islannin pääsarja- ja toisen sarjatason joukkue on hankkinut järjestelmän itselleen. HJS on järjestyksessään kolmas seura, joka on ottanut tämän käyttöön. Jo nyt odotuslistalla on useita seuroja ja mitä enemmän tietoisuus ja harjoitusmetodi leviää, sitä enemmän uudet seurat kiinnostuvat sen tuomista mahdollisuuksista.

“Battar antaa myös työkalun kehittää oman syötön nopeutta ja sitä kautta myös takaisin tuleva syöttö on nopeampi, joten syötön vastaanottamista ja ensimmäistä kosketusta voi kehittää loputtomiin”, Hinriksson sanoo.

Battar = syöttöseinä

“Peruselementtinä syöttöseinien käyttö on ollut jo pitkään olemassa, mutta tässä järjestelmässä on rakennettu niin, että se kehittää pelaajaa ja jopa pakottaa pelaajaa tekemään asioita molemmilla jaloilla. Järjestelmä kiinnittää huomiota myös pelaajan peliasentoon, ensimmäisen kosketuksen suuntaamiseen ja ymmärrys siitä, minne halutaan syöttää”, Mika Pulkkinen kertoo.

Battarin hyvyys perustuu siihen, että harjoittelua voi tehdä yksin tai yhdessä. Se mahdollistaa pelipaikkakohtaisen harjoittelun ja toimii osana joukkueharjoitusta.

“Tapa on tuttu kaikille jalkapalloihmisille, mutta se tapa, millä tavoin islantilaiskaksikko on rakentanut tämän järjestelmällisesti. Tässä tulee harjoitettua kaikkia niitä elementtejä, joita tarvitaan syöttämisessä ja ensimmäisessä kosketuksessa”, Pulkkinen sanoo.

Pulkkinen on tuntenut Hinrikssonin jo 10 vuotta. Hinriksson on huippuvalmentaja, joka toiminut pitkään Hollannissa, jossa he tutustuivat Heerenveenissä. Taustalla puhuttu jalkapallosta, sen ongelmista, pelaajien tasosta ja niiden kehittämiseen. Amerikka, Kanada, Saksa kiinnostusta… Todettu hyväksi konseptiksi, joka paikassa, jossa sitä on jo ennätetty testaamaan.

“Lähdemme kokeilemaan tätä. Tämä olisi äärimmäisen hyvä työkalu kehittämään pelaajia jokaisessa seurassa. Kun saamme pelaajat taitavimmiksi ja nopeimmiksi kuin mitä he nyt ovat, kaikki ymmärtävät, miten se vaikuttaa joukkuepelaamiseen.”

“Tässä pystyy pienellä alueella harjoittelemaan laadukkaasti yksin tai sitten jopa 12 pelaajaa kerralla. Jos on kaksi Battaria vierekkäin, voi samanaikaisesti harjoitella jopa 24 pelaajaa.”

“Ensimmäinen päivä keskityttiin pienissä ryhmissä tekemiseen, jotta saimme pelaajat ymmärtämään, mistä on kyse ja tutustumaan konseptiin. Kehitys on jo nyt ollut monen pelaajan kohdalla todella iso. Eräskin 8-vuotias poika haparoi syöttämisen kanssa, eikä saanut käytetyksi vasenta jalkaansa ollenkaan. Toisena päivänä se onnistui jo todella hyvin ja kehitystä tapahtui todella nopeasti. Voin kuvitella, että poika oli sen päivän jälkeen onnellisin pelaaja koko kentällä.”

“Pelaajat huomaavat kehittyvänsä lyhyessä ajassa. Konseptin etu on siinä, että pelaajat saavat valtavan määrän toistoja lyhyessä ajassa ja kaikki asiat pitää tehdä laadukkaasti.”

“Kun puhutaan laadukkaasta pelaamisesta, tehdään Battarissa juuri niitä pelaajan perusasioita. Battarin avulla saadaan riittävän paljon toistoja. Tuon avulla pystyy tekemään pelaajapaikkakohtaisesti asioita. Toki siitä puuttuu tärkeä elementti eli vastustaja ja pelialue, mutta tämä keskittyy perusasian parantamiseen ja tason nostamiseen.”

“Battar-järjestelmä ei ole sidottuna ikään. Tämän harjoitteleminen on hyvä aloittaa 8-vuotiaana tai jopa nuorempana. Tämä toimii ihan aikuisikään saakka. Heillä on asiakkaana Islannin naisten ja miesten maajoukkuepelaajia.”

“Tässä järjestelmässä on eri tasoja. Kun pelaaja oppii hyvin ensimmäisen tason, voi sitten vasta siirtyä seuraavalle. Mukaan tulee myöhemmässä vaiheessa reagointia, maalintekoa ja niitä pystytään yksilöllisesti räätälöimään.”

“Tarkoituksena on saada tämä mukaan viikkoharjoitteluun. On mielenkiintoista nähdä millaisia tuloksia tämä antaa. Jos pelaaja pääsee vaikkapa kerran viikossa tekemään määrätyt harjoitteet, se näkyy taatusti arjen laadun parantumisena.”

2006–2009 syntyneet ja 2001–2005 syntyneet.

“Se oli uskomatonta, että syöttöseinäharjoitteluista opitut asiat siirtyivät avoimen kentän harjoitteluun.”

“Harjoittelussa pitää olla hauskaa, oli kyse kilpa- tai harrastepuolesta.”

“Eräs 14–15-vuotias teki harjoitetta ja silmistä näki, että hän suorastaan nautti siitä. Toki kyseessä oli uusi juttu. Jon ja Thor huomasivat pelaajan puutteet ja he sanoivat, että jos pelaaja jatkaa heikkouksiensa kehittämistä, nousee hänen tasonsa aivan takuuvarmasti.”