Artikkeli

Åländsk fotboll mer än bara IFK och Åland United

Artikkeli on julkaistu aiemmin suomenkielisenä käännöksenä EOM-jalkapallolehdessä 2/2018.

Alla känner till de två åländska ligalagen IFK Mariehamn och Åland United, men åländsk fotboll är mer än så. Bland annat spelar Ålands Fotbollförbunds föreningar i det svenska seriesystemet.

Åländsk fotboll är kungsgrenen på Åland med 924 licensierade spelare och cirka 400 motionsspelare i fjol, det vill säga sammanlagt drygt 1300 fotbollsspelare. Näststörsta idrott på Åland är golfen med 960 aktiva golfspelare.

“Åländsk fotboll har en stark ställning på Åland. Det finns aktiva fotbollsföreningar i nästan alla faståländska kommuner, förutom i skärgården. IFK Mariehamn fotboll är förstås störst med drygt 540 licensierade spelare”, berättar ÅFF:s sportchef Daniela Haglund.

Bakom IFK Mariehamns ligaherrar finns samarbetsföreningen FC Åland, som spelar division 3-fotboll och var nära avancemnag i fjol. Den här säsongen siktar FCÅ på en topplacering i division 3 under ledning av tränaren Alexandre Semenov.

FC Åland har förstärkt laget rejält till den här säsongen med bland annat målskytten Rezgar Amani, som för två år sedan gjorde 37 mål i trean, och Tommy Wirtanen. Bägge spelade i IFK:s ligalag förra säsongen. Därtill har fem-sex spelare kommit från IFK/FCÅ:s A-juniorlag.

FCÅ bildades 2012 av föreningarna IF Finströmskamraterna, Sunds IF, IF Fram och Hammarlands IK. Syftet med samarbetsföreningen FC Åland var att ha ett gemensamt A-lag med mål att vara farmarklubb till IFK Mariehamn, vilket fungerat ganska väl de senaste åren.

Därtill har FCÅ haft ett par ungdomslag, som spelat i svenska Upplandsserien.

“Från 12-års ålder samarbetar vi med de andra åländska klubbarna om det behövs. Bland annat så har våra B-juniorer och A-juniorer har spelat i ett samarbetslag under namnet IFK/FCÅ i finländska division 1”, framhåller FCÅ:s mångårige ordförande Kristian Andersson.

Jomala IK spelar i finländska division 4 för herrar. De har fått ett uppsving på ungdomssidan de senaste åren eftersom klubben lockat med nya spelare och sedan i fjol har JIK också förre ÅU-tränaren och assisterande damlandslagstränaren Gary Williams som klubbtränare. JIK är den näststörsta fotbollsklubben på Åland med drygt 180 licensierade spelare.

“Vårt motto är; fotboll för alla. Vi har ingen ambition att bli en elitklubb utan vill istället fostra spelare till goda medmänniskor. Sen har vi duktiga spelare, både tjejer och killar, som i tonåren säkert söker sig vidare i fotbollskarriären. Drömmen vore om vi kan få med ett par spelare i IFK:s och ÅU:s ligalag”, redogör JIK-ordförande Peik Enberg, som räknar med att JIK under kommande år ska ha över 200 licensierade spelare.

JIK har fyra lag som spelar i svenska Upplandsserien, varav tre är pojklag och ett damlag.

Lemlands IF:s fotbollsherrar spelar i Upplandsseriens division 6. Klubben gör en satsning inför årets säsong med målet att ta steget upp i division 5 inom några år. Spelande tränaren Mathias Sjölund tycker truppen ser bra ut och tror därmed att fjolårets nästsista plats i sexan ska bli en topplacering kommande säsong.

“Vi har en spännande mix av äldre och rutinerade spelare och sedan har vi fått med flera nya och yngre lirare. Det ser onekligen bra ut”, säger Sjölund.

Hammarlands IK spelar i Upplandsseriens division 7. HIK har inte egna ungdomslag utan deras spelare spelar i FC Åland, Jomala IK och IFK Mariehamn.

Damligalaget Åland United, som bildades 2009, är också en samarbetsklubb på elitnivå. Ägarklubbar är IFK Mariehamn, Lemlands IF, Jomala IK, Hammarlands IK, Eckerö IK, IF Fram, IF Finströmskamraterna och Sunds IF. ÅU är engagerad för den åländska flickfotbollen och ÅU-spelarna deltar som tränare och hjälptränare i de olika flicklagen, men ägarklubbarna sköter själva flickfotbollen. Ålands United har också ett flicklag i Upplandsserien.

IFK Mariehamns damlag har under flera år spelat i Upplandsseriens division 3, men kommande säsong spelar IFK-damerna i finländska division 4. Därtill har IFK ett flicklag som spelar i finländska U18 division 2.

“Det här innebär att ÅU kan ha farmaravtal med IFK:s damlag och IFK:s äldsta flicklag nu när alla lagen spelar i det finländska seriesystemet. Det var inte möjligt när IFK:s damlag spelade i Upplandsserien”, påpekar Mikael Virta, sportchef i ÅU.

ÅU har inför den kommande säsongen tagit med flera åländska flickspelare som tränar regelbundet med ÅU. Förutom Elsa och Selma Viktorsson, som skrivit på ungdomskontrakt, består Åland Uniteds resurstrupp av Maja Lindqvist, Elin Lindholm, Nathalie Wikström, Agnes Gordon, Alva Kahnberg och Anna Mattsson.

“Syftet är att förbereda dem för ligafotboll. Målet är förstås att få fler egna åländska spelare i laget”, säger nye ÅU-tränaren Samuel Fagerholm.

IFK Mariehamns ungdomsfotboll har hela sex lag som spelar i Upplandsserien. Inför den här säsongen har IFK valt att inte spela med sina A-juniorer i division 1. Istället har klubben tillsammans med bland annat FC Åland två B-juniorlag. Ett lag spelar i finländska division 2 (P17) med spelare som vill satsa helhjärtat på fotboll med många träningspass i veckan och ett lag som tränar några gånger i veckan och som spelar i Upplandsserien.

“På det här sättet ger vi alla spelare möjligheten att träna och spela på den nivån som passar dem bäst. Sedan kan spelarna under säsong växla mellan de två lagen beroende på deras utvecklingskurva och egen vilja”, förklarar IFK Mariehamns föreningschef Thomas Fonsell.

Bakgrunden till att åländska fotbollslag väljer att spela i Sverige i stället för i Finland är av tidsmässiga och ekonomiska orsaker.

“Vi kan åka över till Uppland och spela matcher över dagen. Båtresan är mer eller mindre gratis och sträckorna på svenska sidan relativt korta. Lagen som spelar i det finländska seriesystemet har betydligt dyrare resor till bortamatcherna och det går mer eller mindre ett och ett halvt dygn åt för en bortamatch”, redogör ÅFF:s sportchef Daniela Haglund.

TEXT Krille Mattsson

BILD Daniel Eriksson