Suomalainen jalkapallo - tietoa lajin historiasta ja nykytilasta

Suomalaisille jalkapallo on ollut rakastettu laji vuosikymmenien, jopa vuosisadan ajan. Laji nimittäin rantautui Suomeen ensimmäisen kerran 1800-luvun lopulla. Sen toi mukanaan ulkomaalaiset merimiehet ja suomalaiset matkailijat, jotka olivat nähneet sen pelaamista ulkomailla. Pelin juuret ovat kuitenkin vahvasti Englannissa, joka on hallinnut sitä alusta lähtien.

Suomen menestys kansainvälisillä kentillä on ollut vaihtelevaa ja etenkin ensimmäiset vuosikymmenet olivat Suomen jalkapallon surkeinta aikaa. Kuitenkin tähän päivään mennessä etenkin Suomen naisten jalkapallomaajoukkue, Helmerit, on onnistunut nousemaan EM-kilpailuihin mukaan neljästi ja pääsemään jopa kerran välieriin.

Miesten maajoukkue, Huuhkajat, taasen ovat toteuttamassa omaa tavoitettaan pääsemällä ensimmäisen kerran suuriin kilpailuihin vuoden 2021 EM-kilpailuissa. Jalkapallon pelaamisen ja harrastamisen rinnalla suomalaiset tykkäävät myös lyödä vetoa jalkapallosta. Kuitenkin sekin vaatii harjoittelua yhtä lailla kuin jalkapallon pelaaminenkin.

Jalkapalloa harrastetaan ahkerasti

Jalkapallo on harrastajamäärältään Suomen suurin urheilulaji. Sen suosio on pysynyt vakiona vuodesta toiseen, joskin pientä vuosikasvua on voitu nähdä samalla verrattuna muihin lajeihin, kuten jääkiekkoon ja hiihtoon.

Lisensoituja jalkapallon pelaajia on Suomessa yli 130 000 ja harrastajia yhteensä yli 400 000 kaikissa ikäluokissa. Jokaisesta isosta ja pienemmästä kaupungista löytyy ainakin yksi ja useampi jalkapalloseura, jossa harrastuksen voi aloittaa hyvin nuorena. Se on myös melko edullinen harrastus, koska pelaaminen ei vaadi suuria välineostoksia kuten jääkiekko.

Jalkapallon pariin päätyy yleisemmin pojat kuin tytöt, jotka suosivat enemmänkin yksilölajeja. Helmerien menestys on kuitenkin nostanut naisten jalkapallon uuteen valokeilaan niin mediassa kuin seuroissa, joten tulevaisuudessa tyttöjen ja naisten jalkapallo tulee taatusti saamaan huomattavasti enemmän harrastelijoita ja sen myötä myöhemmin myös ammattilaisia.

Jalkapallomaiden häntäpäästä Euroopan ihmeeksi

Suomalaiset maajoukkueet olivat Euroopan häntäpäässä aina 1920-luvulta 1980-luvulle asti. Vasta 1990-luvulla Suomi alkoi nousemaan loppupäästä keskitasolle, koska Euroopan jalkapallokentille alkoi ilmestymään muita pieniä maita sekä useat suomalaiset ammattilaisjalkapalloilijat saivat arvokasta pelikokemusta sekä menestystä kansainvälisissä joukkueissa. Kiitos EU:n mahdollistaman vapaiden siirtomarkkinoiden.

Naisten maajoukkue on kansainvälisesti Suomen menestynein jalkapallojoukkue

Suomen naisten maajoukkue onnistui pääsemään vuonna 2005 ensimmäisen kerran EM-kilpailuihin ja raivasi tiensä välieriin. Helmerien menestys herätti kuitenkin Suomen palloliiton ja sen myötä Suomi sai järjestää vuoden 2009 naisten EM-kisat, joiden odotettiin olevan jatkoa naisten menestykselle.

Kotikisoissa Suomi onnistui pääsemäänkin alkulohkon voittajana puolivälieriin, jossa joutui taipumaan Englannille. Helmerit kuitenkin pääsivät vielä kolmannen kerran EM-kisojen lopputurnaukseen Ruotsin vuoden 2013 kilpailuissa. Suomen lohko oli kuitenkin liian kova, ja Helmerit jäivät sen viimeisiksi.

Seuraavan kerran Helmerit nähdään EM-kilpailuissa heinäkuussa vuonna 2022 Englannissa järjestettävässä turnauksessa. Maajoukkue sinetöi pääsynsä turnaukseen voittamalla Portugalin helmikuussa 2021 ja tällä tavoin voittamalla oman karsintalohkonsa.

Huuhkajien tie on ollut kivinen

Vuosikymmenien ajan Suomen miesten maajoukkue on taistellut pääsystä EM- ja MM-kilpailuihin. MM-kilpailut ovat jääneet vielä täysin haaveeksi, mutta lippu vuoden 2021 EM-kilpailuihin onnistuttiin vihdoin lunastamaan fantastisella pelaamisella vuoden 2020 karsinnoissa.

Tätä ennen Huuhkajat on ollut parhaimmillaan maailman ranking-listalla sijalla 33. Se tapahtui vuonna 2007. Vuonna 2020 FIFA-ranking on 56. Huonoin sijoitus on ollut 110 ja se nähtiin kesällä vuonna 2017. Suomen miesten viime vuoden nousu on nostanut sen ensimmäisen kerran kansainvälisen median tietousuuteen.

Suurin syy tähän on varsinkin Englannin Valioliigan kakkossarjan Norwichissa pelaava Teemu Pukki sekä päävalmentaja Markku Kanervan valmennusfilosofia. Opettajataustainen Kanerva on pyrkinyt hiomaan etenkin joukkueen yhteishenkeä ja toimivuutta, koska taitoa on runsaasti.

Lisäksi Suomen pelaajat ovat nuoria ja energisiä, joten kentällä ollaan nälkäisiä sekä dynaamisia. Helmerien tavoin Huuhkajat ovat tekemässä suomalaisen jalkapallon historiaa ja uusi vuosikymmen on tuomassa uutta valoa tunnelin päähän sekä toivoa lajin menestyksen paremmasta suunnasta.

11 Apr 2021